Αρχική Νέα Τοπικά Νομαρχία για Απόφαση Σ.Α.Σ.: εμπαιγμός τοπικών φορέων από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας,...

Νομαρχία για Απόφαση Σ.Α.Σ.: εμπαιγμός τοπικών φορέων από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

7

 
Θέμα : Απόφαση Σ.Α.Σ.: εμπαιγμός των τοπικών φορέων από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
  


Η Ν.Α. Χίου καταγγέλλει τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Α. Παπαληγούρα για τις απαράδεκτες και προειλημμένες αποφάσεις του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών στη δρομολόγηση των πλοίων στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.
Παρά τη δυναμική παρουσία όλων των βουλευτών, όλων των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων των επαγγελματικών τάξεων του Βορειοανατολικού Αιγαίου στην κοινή σύσκεψη στα γραφεία του Υπουργού, και παρά την ομόφωνη απόφαση των φορέων για τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας, η συνεδρίαση του Σ.Α.Σ. έγινε προφανώς για τυπικούς καθαρά λόγους, για να επικυρώσει απλώς τις προειλημμένες αποφάσεις. Διαφάνηκε περίτρανα ότι η συγκεκριμένη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους δεδομένου ότι εκ των προτέρων είχαν προαποφασισθεί οι αλλαγές στα δρομολόγια.
 Πρόκειται για έναν απροκάλυπτο, άνευ προηγουμένου εμπαιγμό, που υπέστησαν οι εκπρόσωποι των νησιωτών από τον Υπουργό. Άλλωστε το Σ.Α.Σ. αποτελείται από τον Γ.Γ. του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΕΝΑΝΠ) κ. Ι. Τζωάννο, ως πρόεδρο και τα μέλη: 
– τον Γ.Γ. Υπ. Αιγαίου κ. Χρ. Κουρούση
– τον υπαρχηγό του Λιμενικού Σώματος
– τον αντιπλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος
– τον διευθυντή Θαλάσσιων Μεταφορών του ΥΕΝΑΝΠ
– και εκπρόσωπο των εφοπλιστών,
οι οποίοι διορίζονται και ελέγχονται άμεσα από τον Υπουργό. Με δεδομένη αυτή τη σύνθεση ο εμπαιγμός αποκτά ακόμη μεγαλύτερη διάσταση.
 Η επικύρωση απλώς από το Σ.Α.Σ. προειλημμένων αποφάσεων δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να ασκήσει ουσιαστική πολιτική στον τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Διαφαίνεται ότι ο Υπουργός και γενικά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δεν μπορεί να αντισταθεί στις αξιώσεις και στις πιέσεις των επιχειρηματιών στο χώρο της ακτοπλοΐας.
 Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει αυτήν τη αδιέξοδη και ανεύθυνη πολιτική στο χώρο της ακτοπλοΐας. Πρόκειται για μία πολιτική σχεδιασμένη με γνώμονα τα εφοπλιστικά συμφέροντα και αναμφίβολα επιδεινώνει την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των νησιών μας, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και υποθηκεύει τις προοπτικές ανάπτυξης του νομού μας.
 Τέλος, καλούμε τους πολίτες και τον τοπικό τύπο να συμπαρασταθεί στην προσπάθεια του συνόλου των φορέων του Βορειοανατολικού Αιγαίου για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων. Το πρόβλημα της ακτοπλοΐας αφορά ξεκάθαρα την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παρουσιαστεί ως αδυναμία των φορέων του νησιού μας.


       
Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Α. Χίου