Αρχική Νέα Τοπικά Απόφαση Συνόδου Πρυτάνεων: Ομόφωνο «όχι» για κολέγια

Απόφαση Συνόδου Πρυτάνεων: Ομόφωνο «όχι» για κολέγια

8

 Όχι στα κολέγια, ναι στην «αναθεώρηση της επίμαχης κοινοτικής οδηγίας» με την οποία αναγνωρίζονται «εκ των πραγμάτων». Αυτή είναι η ομόφωνη απόφαση της συνόδου των πρυτάνεων που μπορεί να μην υιοθέτησε τις πιο σκληρές προτάσεις από κορυφαία Ιδρύματα της χώρας για «αντίσταση στην εφαρμογή της οδηγίας», ωστόσο εξέφρασε σαφή καταδικαστική θέση: «Άλλες, πλην του δημόσιου Πανεπιστημίου, μεταλυκειακές δομές εκπαιδευτικού τύπου δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές».
     Χαρακτηριστικότερη θέση, πάντως, έλαβε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που άμα τη εμφανίσει του υπουργού Παιδείας, αποχώρησε προς ένδειξη διαμαρτυρίας.
     Το σκεπτικό του ψηφίσματος των εκπροσώπων των διοικήσεων των 22 ΑΕΙ της χώρας, που συνεδρίασαν το Σαββατοκύριακο στους Δελφούς, ξεκινά με τη φράση:
     «Η 59η σύνοδος των πρυτάνεων εκφράζει την έντονη ανησυχία της από την τελευταία απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και την αντίθεσή της στην εκ των πραγμάτων αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, μέσω της αποδοχής των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους».
    
     Ωστόσο, παρά το επικριτικό περιεχόμενό του και την τελική ομοφωνία, το κείμενο δεν αντανακλά το κλίμα αντιθέσεων που επικράτησε χωρίζοντας ουσιαστικά τις διοικήσεις σε δύο στρατόπεδα.
    
     Σ’ εκείνους που υποστήριζαν την υιοθέτηση της πρόσφατης απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών (26/10) όπου διατυπώνεται σαφής θέση κατά της εφαρμογής της Οδηγίας και σ’ εκείνους που προτιμούσαν την έκφραση και μόνον της ανησυχίας.
    
     «Είναι χαρακτηριστικό πως τα μεγαλύτερα Ιδρύματα της χώρας ήταν και τα μαχητικότερα, σημειώνει η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ε.Μ. Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο (σε πιο ήπιους τόνους), Πανεπιστήμιο Πατρών επέμεναν στη ρητή καταδίκη αλλά και αντίσταση. Επικράτησε η ηπιότερη εκδοχή, την οποία υποστήριξαν τα περιφερειακά Ιδρύματα μεγάλα και μικρά προκαλώντας δυσαρέσκεια για την ατολμία τους, ενώ δεν έλειψαν και οι παρασκηνιανές πικρές διαπιστώσεις για σχέσεις εξαρτήσεων με το υπουργείο Παιδείας.
    
     Στο ομόφωνο πάντως ψήφισμα επισημαίνεται η απόφαση των Πρυτάνεων να αναλάβουν δράση τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκών οργάνων «με σκοπό την αναθεώρηση της επίμαχης κοινοτικής οδηγίας» όσο και δικαστικά με «παρεμβάσεις σε εκκρεμείς συναφείς υποθέσεις».
     Παράλληλα, αξιώνουν από τα πολιτικά κόμματα να λάβουν θέση με συγκεκριμένες προτάσεις «ει δυνατόν συλλογικές», ενώ καλούν «την ελληνική κυβέρνηση να συμβάλει στην ανωτέρα προσπάθεια».
    
     Τα «δώρα» που έφερε ο υπουργός Παιδείας δεν ήταν ικανά να αντιστρέψουν το κλίμα. Κονδύλια ύψους 43 εκατ. ευρώ για πρωτογενή έρευνα, κονδύλια για τις βιβλιοθήκες, επιτάχυνση διαδικασιών αξιολόγησης των νέων μελών ΔΕΠ, απορρόφηση Δ’ ΚΠΣ κ.ά.
    
     Ούτε καν η δέσμευση για απόσυρση της εγκυκλίου σχετικά με την υποχρεωτική ύπαρξη μάστερ για την εξασφάλιση διδακτορικού, που είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση.
    
     Ακόμη πιο αναποτελεσματική η απάντησή του στις αντιδράσεις για το μείζον θέμα των κολεγίων. Μίλησε για «δεξιοτεχνική ισορροπία μεταξύ του Εθνικού Συντάγματος και του Κοινοτικού Δικαίου», αλλά και για «φοβικά σύνδρομα και ιδεοληψίες που πρέπει ν’ αφήσουν πίσω». Ανάλογο και το «πολιτικό συμπέρασμά» του: «Εάν λειτουργούσαμε χωρίς ιδεοληψίες κατά τη διαδικασία αναθεωρήσεως του Συντάγματος θα είχαμε τον απόλυτο έλεγχο του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης, δημόσιο έλεγχο, εθνικό έλεγχο».
    
      Στη Σύνοδο αποφασίστηκε και η συγκρότηση επιτροπής προκειμένου να επεξεργαστεί προτάσεις για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, στο πλαίσιο της αλλαγής του εξεταστικού. 
     
          ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Διαφήμιση