Αρχική Νέα Τοπικά Αποχή κρατουμένων από το συσσίτιο: Η αποσυμφόρηση των φυλακών βασικό αίτημα

Αποχή κρατουμένων από το συσσίτιο: Η αποσυμφόρηση των φυλακών βασικό αίτημα

13

  
     Σε μαζική αποχή από το συσσίτιο προχωρούν από χθες οι κρατούμενοι σε 21 φυλακές της χώρας, μεταξύ αυτών. Ζητούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος.
     Μεταξύ αυτών και οι κρατούμενοι στις Δικαστικές Φυλακές Χίου. Όπως μας είπαν, απείχαν και από το πρωινό και το μεσημεριανό συσσίτιο, ενώ μπήκαν κανονικά στους θαλάμους.
     Οι κρατούμενοι ζητούν μεταξύ άλλων πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εφαρμογή του Σωφρονιστικού Κώδικα, κατάργηση των πειθαρχικών ποινών και ανώτατο όριο προφυλάκισης 12 μήνες.
     Μάλιστα χθες σε όλες τις φυλακές κατατέθηκαν στις γραμματείες το ίδιο υπόμνημα με 14 αιτήματα, στα οποία το υπουργείο οφείλει να δώσει απαντήσεις.
     «Εμείς οι κρατούμενοι στα κολαστήρια που κατ’ ευφημισμόν καλούνται φυλακές του ελληνικού κράτους, κουρασμένοι από τις ψεύτικες υποσχέσεις όλων των υπουργών Δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια, για καλυτέρευση των συνθηκών κράτησης και βελτίωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αποφασίσαμε να κινηθούμε δυναμικά, ώστε να απαιτήσουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις μας» αναφέρεται στο σχετικό κείμενο.
     Να σημειώσουμε ότι ένα από τα σπουδαιότερα προβλήματα είναι ο μεγάλος αριθμός κρατουμένων. Χαρακτηριστικά παράδειγμα αποτελούν και οι φυλακές της Χίου όυ αντί των 105 κρατουμένων που θεωρητικά μπορεί να έχει, σήμερα βρίσκονται σε αυτές 162 έγκλειστοι. Μάλιστα έχουν αναγκαστεί να μπουν και διώροφα κρεβάτια (συνολικά είναι 145, ώστε να καλυφθούν και οι υπόλοιπες ανάγκες.
     Μεταξύ των αιτημάτων είναι:
     * Κατάργηση των πειθαρχικών ποινών.
     * Μείωση του ορίου έκτισης της ποινής για την υφ’ όρων απόλυση.
     * Εφάπαξ μείωση κατά 3 έτη όλων των ποινών, για να διευκολυνθεί η αποσυμφόρηση των φυλακών.
     * Κατάργηση των φυλακών ανηλίκων.
     * Μείωση των ελάχιστων ορίων έκτισης ποινής.
     * Χορήγηση αδειών, αναστολών και λοιπών ευεργετημάτων χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις και αύξηση στις ημέρες των αδειών.
     * Να σταματήσει η κατάχρηση του μέτρου της προφυλάκισης και να μειωθεί το όριό της.
     * Πλήρης, μόνιμη και 24ωρη ιατρική κάλυψη και σεβασμός στους ασθενείς.         
     * Εργασία και πρόσβαση σε δημιουργικές δραστηριότητες για όλους και όλες.
     * Κατάργηση του άβατου των φυλακών για τους κοινωνικοπολιτικούς φορείς και ελεύθερη διακίνηση εντύπων.