Αρχική Πολιτισμός Παρουσίαση βιβλίου π. Ιωακείμ Αρχοντού: Ιστορικός ναός Αγ. Νικολάου Ψαρών

Παρουσίαση βιβλίου π. Ιωακείμ Αρχοντού: Ιστορικός ναός Αγ. Νικολάου Ψαρών

22

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

της Ελένης Τάτση

 

 Στην κατάμεστη αίθουσα θεάτρου του Ομηρείου Π.Κ. το απόγευμα της Τρίτης (4 Νοεμβρίου) έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ Αρχοντού, «ο ιστορικός ναός Αγίου Νικολάου Ψαρών», έργο ζωής και πολύχρονης μελέτης για τον συγγραφέα.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απήυθυναν ο Νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης, ο οποίος χαρακτήρισε το ναό ηρωικό ορόσημο για το νησί των Ψαρών κι αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση της εκπόνησης μελέτης για την αποκατάσταση του μνημείου από τη Ν.Α. Χίου για την ένταξή του την άνοιξη του 2009 στο ΕΣΠΑ, ως κατεπείγον έργο κι ευχήθηκε να συνεχίσει ο συγγραφέας την πνευματική του συνεισφορά.
 Το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ψαρών Μανώλης Αγαπούσης, ο οποίος μίλησε με συγκίνηση για τον πατέρα Ιωακείμ και το σημαντικό του έργο για την πραγματική ιστορία του ναού, που χαρακτήρισε απόκτημα για το νησί κι έκανε έκκληση στη χιακή κοινωνία να στηρίξει το αίτημα της αποκατάστασης του ναού, που προσκύνησε ο Κανάρης πριν ξεκινήσει για το μεγάλο του κατόρθωμα.  Από τον εξωραιστικό σύλλογο των Ψαρών η κ. Αγγελική Κουτσοδόντη ευχαρίστησε τον συγγραφέα για το έργο του κι αναφέρθηκε στη σημασία που έχει ο αγέρωχος, επιβλητικός αλλά έρημος ναός  για τους ψαριανούς ναυτικούς.
Η Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους κ. Ιουλία Φαράκλα παρουσίασε τα  μέρη του βιβλίου, που είναι αποτέλεσμα 17χρονης μελέτης και έρευνας κι αναφέρθηκε στη 12σέλιδη βιβλιογραφία και στις λεπτομερείς υποσημειώσεις του συγγραφέα, ο οποίος  με χειμαρρώδη λόγο και γλώσσα μεστή επιχειρεί να ξανακτίσει πέτρα-πέτρα τον περιώνυμο ναό και να δείξει το σφικτοδέσιμο των Ψαρών με το μνημείο. Η κ. Φαράκλα έκανε συνοπτική αναφορά στην ιστορία του ναού και στον οδηγό του συγγραφέα Κων/νο Νικόδημο και κατέληξε με τη φράση του ψαριανού παπα-Νικόλα: «αν η σημαία έχει 9 γραμμές, τις 3 προσέφεραν τα Ψαρά με ανιδιοτέλεια».
Η διδάκτωρ Ιστορίας – Αρχαιολογίας κ. Αθηνά Ζαχαρού – Λουτράρη αναφέρθηκε στην ευαισθησία και στο σεβασμό του συγγραφέα, ως μελετητή και δημιουργού και μίλησε με ενθουσιασμό για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των Ψαρών. Αναφερόμενη στην αρχιτεκτονική του μνημείου, και δη στο παλιό τέμπλο, τόνισε τη λαμπρή χιακή παράδοση στη μαρμαρογλυπτική αλλά και την εξαιρετική περιγραφή και ακρίβεια του συγγραφέα. Η ομιλήτρια παρουσίασε  τμήματα του ναού και  ιερά κειμήλια και βιβλία που αναφέρονται στο βιβλίο και καταδεικνύουν τον πλούτο του. Με υψηλό αισθητικό κριτήριο κι ευλάβεια, είπε η κ. Ζαχαρού, ο π. Ιωακείμ έσκυψε για να αναστήσει το χαμένο μεγαλείο του μνημείου, ενώ μέσα απ’ αυτό εκφράζει έντονη ανησυχία για τη σωτηρία του.
Ο διδάκτωρ Θεολογίας κ. Ανδρέας Αξιωτάκης παρουσίασε θρησκευτικά και λαογραφικά σταχυολογήματα του βιβλίου, το οποίο χαρακτήρισε ωκεανό ατέρμονα και θησαυρό του Ψαριανού λειμωναρίου.
Ο π. Ιωακείμ Αρχοντός μίλησε με συγκίνηση για τον αγώνα του για την υλοποίηση αυτού του πονήματος και ευχαρίστησε όσους συνέδραμαν σ’ αυτή την έκδοση, ενώ έκανε ακόμα μια φορά έκκληση για συστράτευση για την αποκατάσταση του μνημείου. Την άψογη παρουσίαση συντόνισε ο διδάκτωρ της ιατρικής Ανδρέας Μιχαηλίδης.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΚΗ, 7 Νοέμβριου 2008 (dimokratiki.org)