Αρχική Νέα Τοπικά Φιλόδοξο Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης για ενημέρωση αγροτών

Φιλόδοξο Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης για ενημέρωση αγροτών

7

 Με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και πληροφόρηση των αγροτών για θέματα που τους αφορούν, λειτουργεί και στη Χίο Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης.
   Εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Κιλτίδη ο οποίος και τόνισε ότι ο θεσμός αυτός δημιουργήθηκε «με συναίνεση όλων των πλευρών έτσι ώστε να καλυφθεί το μεγάλο μέρος που έχει να κάνει με την ενημέρωση του κόσμου. Σε πολλούς νομούς το πρώην Γεωργίας δεν έχει ούτε ένα υπάλληλο υπαγόμενο σ’ αυτό, έτσι ώστε να μεταφέρει την ασκούμενη αγροτική πολιτική», τόνισε ο κ. Κιλτίδης θέλοντας προφανώς από την αρχή να ξεκαθαρίσει τις αρμοδιότητες του Κέντρου και τυχόν παρερμηνείες για εμπλοκή στα θέματα των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
   Σύμφωνα με το νόμο, σκοπός των Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης είναι μεταξύ άλλων:
   – να συμβάλουν στην υλοποίηση της πολιτικής του Υπουργείου για τη συνεχή επιστημονική ενημέρωση των Ελλήνων αγροτών στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
   Ο προϊστάμενος του Τοπικού Κέντρου Αναστάσιος Αναστασίου στο χαιρετισμό του ζήτησε από τον υφυπουργό να δουν σαν πιλοτική την πρότασή του για δημιουργία «πυρήνων» όπως τους ονόμασε σε κάθε χωριό από τον πιο δραστήριο γεωργό, ώστε να σπάσει η αλυσίδα αγρότη- μεσάζοντα στην εμπορία των γεωργικών προϊόντων.
   Στις δηλώσεις του ο κ. υφυπουργός σημείωσε πάντως ότι αυτό «δεν είναι δυνατό να το αναλάβει το κέντρο Πληροφόρησης. Οι κανόνες εμπορίας και διακίνησης αγαθών στον πλανήτης μας και στην ΕΕ είναι συγκεκριμένοι. Από εκεί και πέρα καλούνται οι αγρότες να συνεργαστούν, συνεταιριστούν να συμπτύξουν ομάδες παραγωγών και να ζητήσουν τα ποιοτικά γνωρίσματα στην παραγωγή που θα φέρουν την καλύτερη προώθηση.
   Είναι κάτι που ανήκει στο δευτερογενές πεδίο και θα πρέπει να διεκδικηθεί από αυτούς που θα θέλουν να προσθέσουν υπεραξία στον εισόδημά τους», τόνισε.
   Ερωτώμενος για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα ο κ. Κιλτίδης σημείωσε:
   «Είμαστε ξεκάθαροι,. Δεν θέλουμε ούτε καν να συζητήσουμε για τροποποιημένα προϊόντα, σεβόμενοι την ιστορική μας παρακαταθήκη και γιατί όχι την όποια διασφάλιση της τροφικής αλυσίδας.
   Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ζωοτροφές τροποποιημένες. Ο,τι υφίσταται να καταγγελθεί ως πληροφορία και να ελεγχθεί»

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 12/11/2008