Σφαγεία, αιτία για πρόστιμα…

  28

   
       Έπρεπε προφανώς να υπάρξει η απειλή των προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα μας, και μάλιστα υψηλών, λόγω της πλημμελούς εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας για τα σφαγεία και τη διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων για να κτυπήσει το καμπανάκι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
       Στη χώρα μας η πλειονότητα των σφαγείων αντιμετωπίζει πολλών ειδών προβλήματα, παρά την τελευταία και μάλλον μαζική ανακαίνιση, που όμως δεν έλυσε το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων τους.
       Την περασμένη Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστα Κιλτίδη με τη συμμετοχή νομαρχών (ή εκπροσώπων τους) και διοικητικών υπαλλήλων όπου ετέθη το ζήτημα επί τάπητος και δρομολογήθηκαν δράσεις εν όψει μάλιστα και της σύνταξης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος αλλά και των επικείμενων ελέγχων από την Ε.Ε.
       Συγκεκριμένα ο κ. Κιλτίδης ζήτησε τη συνδρομή των αιρετών για την πάταξη του φαινομένου της διασποράς των βλαβερών υπολειμμάτων, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε ότι θα εκταμιευθούν άμεσα από κοινοτικούς πόρους χρήματα που θα δοθούν για τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας αυτών των υποπροϊόντων με στόχο να περιοριστούν τα σημερινά φαινόμενα.
       Ζήτησε επίσης αύξηση των ελέγχων.
       Αποφασισμένος να συνεργαστεί με το υπουργείο δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δ. Δράκος.
       «Έχουμε τρανταχτές ελλείψεις και αδυναμίες στο θέμα των σφαγείων», δήλωσε ο νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας «που δεν περιποιούν τιμή για κανένα. Η λύση βρίσκεται σ’ ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχων, αρμοδιότητα που θα πρέπει να περιέλθει αποκλειστικά και μόνο στις νομαρχίες».
       
       Ελλείψεις σε προσωπικό
       Τη Νομαρχία Χίου εκπροσώπησε ο αντινομάρχης Στέφανος Φαρατζής ο οποίος και τόνισε την ευθύνη της παρούσας αλλά και των προηγούμενων Κυβερνήσεων που δεν έλυσαν αυτό το τόσο σημαντικό πρόβλημα.
       Σημαντικό πρόβλημα για τους ελέγχους υπάρχει και λόγω της πανελλαδικής έλλειψης κτηνιάτρων. Όπως σημείωσε ο κ. Φαρατζής στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Χίου αντί για 7 εργάζονται μόλις 3 κτηνίατροι και το συνολικό προσωπικό της περιουσίας είναι 5 άτομα! Εξάλλου το έκτακτο προσωπικό αναγκάζεται να το πληρώσει η Νομαρχία από ιδίους πόρους που θα μπορούσαν να πηγαίνουν για άλλες δράσεις.
       Πάντως στη Χίο μετά από πολύ αγώνα τοποθετήθηκε αποτεφρωτήρας (στο Θόλος), χωρίς να σημαίνει ότι έχουν λυθεί τα προβλήματα στο ίδιο το σφαγείο.
      
      
       ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ