Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Τα παιδιά γνωρίζουν το φαγητό αλλά και τον εαυτό τους

Τα παιδιά γνωρίζουν το φαγητό αλλά και τον εαυτό τους

5

  Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία μας. Η ευεξία και η ζωτικότητα στηρίζεται κατά μεγάλο μέρος στην υγιεινή διατροφή που τη μαθαίνουμε καταρχήν μέσα στην οικογένεια και κατά δεύτερο στο σχολείο.
      Με δεδομένο ότι ο ρόλος του σχολείου είναι όχι μόνο να παρέχει γνώσεις αλλά και να διαμορφώνει στάσεις και συμπεριφορές, η δουλειά πάνω σε αυτό το ευαίσθητο σημείο της διατροφής είναι ιδιαίτερα επίπονη. Αυτά  σημειώνονται μεταξύ άλλων στο σχετικό έντυπο «Καλή μας όρεξη», που εκδόθηκε στα πλαίσια των προγραμμάτων ενίσχυσης πρωτοβουλιών σε θέματα Αγωγής υγείας, στο οποίο συμμετείχαν 10 Δημοτικά και νηπιαγωγεία του Νομού.
      Στόχος του προγράμματος να κατανοήσουν παιδιά και γονείς τη σημασία της υγιεινής διατροφής, να μάθουν για το ρόλο των τροφίμων και του πόσιμου νερού και φυσικά να περιορίσουν την κατανάλωση γλυκών, πρόχειρου φαγητού και τροφών με συντηρητικά αντιστεκόμενα έτσι στην πίεση της διαφήμισης και του καταναλωτισμού, να έρθουν σε επαφή με τη μεσογειακή δίαιτα.
      Το πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στο σχολικό έτος 2007-08 και συμμετείχαν τα σχολεία: Δημοτικά: 2ο και 9ο Χίου, Θυμιανών, Καρυών, Πυργίου, Καρδαμύλων και
      Νηπιαγωγεία: 3ο Βροντάδου, 4ο Χίου, Καμποχώρων, Καλλιμασιάς,
      Στα πλαίσια του προγράμματος εκδόθηκε το εκπαιδευτικό παιχνίδι «Καλή μας όρεξη», με 6 διαφορετικά παζλ (με 56 κομμάτια το καθένα και διαφορετικό βαθμό δυσκολίας) για κάθε μία από τις ομάδες τροφίμων (κρέας-ψάρι, δημητριακά, φρούτα, έλαια-λίπη, λαχανικά, γαλακτοκομικά).
     
      Αυτοεκτίμηση
      Επίσης το έντυπο «αγαπώ που είμαι εγώ», που παρουσιάζει τη δουλειά που έγινε σε 10 νηπιαγωγεία (συμμετείχαν 32 νηπιαγωγοί και 206 νήπια).
      Πρόκειται για τα νηπιαγωγεία: 1ο και 7ο Χίου, Αγίου Μηνά, 1ο και 3ο Βροντάδου, Πυργίου, Καρυών, Θολοποταμίου, Νενήτων και Βολισσού.
      Εδώ, «η προσπάθεια εστιάστηκε στο να προσφερθούν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις εκείνες που χρειάζεται το παιδί για να έρθει σε επαφή με τον εαυτό του ώστε να δημιουργήσει μια υγιή αυτοεικόνα και να νιώσει ικανό, αγαπητό και συναισθηματικά ασφαλές»
      Από το πλούσιο υλικό με τις δράσεις των παιδιών- νηπιαγωγών παρουσιάζουμε ένα μικρό σημείο από τα μαθήματα αυτοεκτίμησης:
      «Πρωταρχικά για να ανοιχτούν τα άτομα και να γνωριστούν καλύτερα τους δόθηκε το παιχνίδι λέξη- κάρτα. Ο καθένας διάλεγε μια εικόνα και μια λέξη και μιλούσε στην ομάδα για το συνειρμό που εκφράζει αυτός ο συνδυασμός για εκείνον. Τα άτομα ήταν στην αρχή διστακτικά, όμως μετά τη θαρραλέα αρχή κάποιων, φάνηκε η ειλικρινής συμμετοχή όλων».
      Κάτι που αποτελεί και χρέος της οικογένειας να το πράξει. Να επιζητά δηλαδή από το παιδί τη γνώμη του που σαν ισότιμος συνομιλητής θα καταθέτει στη συζήτηση.