Αρχική Νέα Τοπικά Δικαστικές Φυλακές Χίου: Μήνυση για την υπόθεση του νεκρού υπόδικου

Δικαστικές Φυλακές Χίου: Μήνυση για την υπόθεση του νεκρού υπόδικου

109

 Μήνυση κατά παντός υπεύθυνου κατέθεσαν στην εισαγγελία Χίου τα αδέρφια του αείμνηστου Δημόκριτου Βουβάκη, που σε ηλικία 26ετών βρέθηκε νεκρός στο κελί του στις 8 Νοεμβρίου και ενώ κρατείτο ως υπόδικος για κλοπή στις Δικαστικές Φυλακές Χίου.
     Ο άτυχος άντρας, πατέρας μιας 5χρονης κόρης, βρισκόταν στις φυλακές της Χίου περίπου 1,5 μήνα ενώ αναμενόταν να εκδικαστεί το αίτημα απόλυσής του στις 18 Νοεμβρίου. Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τα συγγενικά του πρόσωπα είχε εκφράσει φόβους για τη ζωή του, αφού εξαρτημένος από ναρκωτικά, φέρεται να είχε προμηθευτεί μέσα από στις φυλακές ουσίες από αλβανούς συγκρατούμενούς του και δεχόταν απειλές σε περίπτωση που δεν τους τα πλήρωνε.
     Για αυτό το λόγο ζητούσε κατά διαστήματα χρήματα, ενώ φοβόταν να αναμείξουν οι συγγενείς του τις αρχές. Παρόλα αυτά σύμφωνα με τη μήνυση η υποδιευθύντρια των Δικαστικών Φυλακών Χίου Μαρία Ντίλη παραδέχθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αδερφό του άτυχου 26χρονου, Γιώργο, ότι ο θανών της είχε αναφέρει ότι απειλούνταν η ζωή του, χωρίς όμως αυτή να αναφέρει ότι έκανε και κάτι για αυτό. Επίσης σύμφωνα με την ίδια ο Δημόκριτος Βουβάκης «βρέθηκε νεκρός το πρωί στο κελί του και πέθανε από υπερβολική δόση ψυχοφαρμάκων που του είχε χορηγήσει η ιατρός της φυλακής».
     Πάντως οι σχέσεις της αγροτικής γιατρού με τη διεύθυνση των Δικαστικών Φυλακών Χιου δεν είναι οι καλύτερες, αφού όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο η γιατρός είχε καταθέσει αναφορά σχετικά με τις συνθήκες ιατρικής περίθαλψης των κρατουμένων, κάτι που επισημαίνεται και στη μήνυση.
     Την επόμενη του θανάτου ο άλλος αδερφός του θανόντος, ο Γιάννης, έφτασε στη Χίο όπου ζήτησε η σορός του αδερφού του μαζί με τα δείγματα ούρων και αίματος που τον διαβεβαίωσαν πως είχαν ληφθεί να σταλούν για  νεκροψία και εξετάσεις στα Ιατροδικαστικά Εργαστήρια Πειραιά.
     Εκεί περίμενε μια ακόμα δυσάρεστη έκπληξη την οικογένεια Βουβάκη, αφού τους ενημέρωσαν ότι τα ούρα δεν ανήκαν στον νεκρό, αλλά ήταν των 6 συγκρατούμενων του στο κελί, οι οποίοι είχαν νιώσει αδιαθεσία μετά το βραδινό φαγητό!
     Κατά τους μηνυτές χρήζει διερεύνησης το γεγονός ότι το Αστυνομικό Τμήμα Χίου, στους οποίους τους παρέπεμψε ο εισαγγελέας Πειραιώς, αρνήθηκε να χορηγήσει τη σχετική άδεια για λήψη νέων δειγμάτων από το νεκρό αδερφό τους λέγοντας τους ότι «δεν υπάρχει εγκληματική ενέργεια».
     Η οικογένεια Βουβάκη επισημαίνει όμως ότι οι φόβοι του αδερφού τους ενισχύονται από το γεγονός ότι μεταξύ των πραγμάτων που τους παραδόθηκαν ήταν ένας αυτοσχέδιος σιδηρολοστός, ενώ έλειπε η βέρα του.
     «Ο υπόδικος αδερφός μας πιθανόν να δολοφονήθηκε μέσα στις δικαστικές φυλακές Χίου από λόγους που ίσως έχουν να κάνουν με διαφορές αναφορικά με τη διακίνηση ναρκωτικών», σημειώνεται στη μήνυση με την οποία ζητείται η άμεση διενέργεια όλων των αναγκαίων ιατροδικαστικών εξετάσεων καθώς και να διαταχθούν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την ανακάλυψη των τυχόν υπεύθυνων του θανάτου του 26χρονου και την οινική δίωξη αυτών.