Αρχική Νέα Τοπικά Δεν έδωσε άδεια για τρίμηνο δρομολόγιο ταχύπλοου το ΣΑΣ

Δεν έδωσε άδεια για τρίμηνο δρομολόγιο ταχύπλοου το ΣΑΣ

4

       Στο παρά πέντε κόπηκε από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) το αίτημα της Hellenic Seaways να δρομολογήσει εκτάκτως ένα ταχύπλοο για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες στις Δυτικές Κυκλάδες που επικαλέστηκε «αυξημένες ανάγκες εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού».
     
      Η αντίπαλη εταιρεία, AegeanSpeed Line, που δραστηριοποιείται με ταχύπλοο στις Δυτικές Κυκλάδες υποστήριξε ότι εάν εγκριθεί το αίτημα, τότε θα έχει και αυτή το δικαίωμα να ζητήσει κάτι αντίστοιχο για άλλη γραμμή.
     
      Κάτι τέτοιο βέβαια θα άλλαζε άρδην τα πράγματα για τους νησιώτες,. Αφού θα έβλεπαν τους καλοκαιρινούς μήνες να υπάρχουν ταχύπλοα, αλλά να «εξαφανίζονται» προς τα τέλη Σεπτέμβρη.
     
      Το γεγονός δε ότι το αίτημα της HSW το υποστήριξαν όλες οι άλλες εταιρείες, (Blue Star Ferries και Γ. Βεντούρης) φαίνεται ότι «πονήρεψε» το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Τζωάννο, ο οποίος  αντιλαμβανόμενος ότι η συζήτηση έθιγε την ουσία του θεσμικού πλαισίου το οποίο επί της ουσίας απαγορεύει την ελεύθερη δρομολόγηση των πλοίων, παρενέβη και τόνισε ότι τα ταχύπλοα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πρέπει να είναι υποχρεωτικώς δρομολογημένα για επτά μήνες.
     
      Όμως το ΣΑΣ άφησε ανοικτή «κερκόπορτα» αφού αποφάσισε να εξετάσει το αίτημα στην αρχή της θερινής περιόδου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως υπάρχουν αυξημένες ανάγκες!
      
      Η «επανίδρυση του Κράτους» στον τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών έχει πλέον φτάσει στην κορύφωσή της, με την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου και των κανόνων λειτουργίας της αγοράς και την αντικατάστασή τους, με εν λευκώ εξουσιοδοτήσεις, σχολίασε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ελπίδα Τσουρή.