Αρχική Νέα Τοπικά Λήξη της απεργίας πείνας στις Φυλακές

Λήξη της απεργίας πείνας στις Φυλακές

7

   

Ύστερα από 18 ημέρες αγώνα, οι κρατούμενοι σε όλες τις φυλακές της χώρας αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους, αναμένοντας από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του.
     Την Πέμπτη, 20/11, ο κ. Χατζηγάκης υποσχέθηκε ότι, με τις ευεργετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που προωθεί στη Βουλή, θα αποφυλακιστούν μέχρι τον επόμενο Απρίλιο 5.500 κρατούμενοι σε σύνολο 12.315.
     Σε ότι αφορά τις Δικαστικές Φυλακές Χίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, από τους 162 κρατούμενους, 41 άτομα έχουν ποινή φυλάκισης έως 5 έτη οι οποίοι και αποφυλακίζονται άμεσα, 13 κρατούμενοι έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν την ποινή τους σε χρηματική και 8 κρατούμενοι για υποθέσεις ναρκωτικών που έχουν εκτίσει τα 3/5 της ποινής τους θεμελιώνουν δικαίωμα πρόωρης απόλυσης.
Κανένας από τους υπόλοιπους δεν συμπληρώνει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2009, 12 μήνες προφυλάκισης ώστε να αποφυλακιστούν.
     Αυτό σημαίνει ότι με την αποφυλάκιση ή απόλυση 62 ατόμων, ο αριθμός των κρατουμένων θα είναι περί τους 100 στα όρια δηλαδή του πραγματικού δυναμικού της.
    
     Δεσμεύσεις υπουργείου
     Το υπουργείο Δικαιοσύνης διατείνεται, ακόμη, ότι θα τερματιστεί και το θλιβερό φαινόμενο της συμβίωσης σε ορισμένες φυλακές μεταξύ καταδικασμένων σε ελαφρές ποινές και εκείνων που έχουν καταδικαστεί για βαρύτερα αδικήματα.
     Χωρίς να δεσμευθεί για την επίλυσή τους, αν και αποτελούν βασικά αιτήματα των φυλακισμένων, ο κ.Χατζηγάκης δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να επεκταθεί και σε θέματα όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων, οι άδειες εξόδου, τα ευεργετικά ημερομίσθια, τα ειδικά προγράμματα για τους καταδικασμένους σε υποθέσεις ναρκωτικών, οι εκπαιδευτικές δυνατότητες μέσα στις φυλακές, η ελεύθερη πρόσβαση εκπροσώπων κομμάτων και του Συνηγόρου του Πολίτη στις φυλακές, η διεύρυνση του θεσμού του ελεύθερου επισκεπτηρίου, οι δημιουργικές δραστηριότητες μέσα στις φυλακές, οι μεταγωγές και οι νέοι θεσμοί εναλλακτικών μορφών κράτησης.