Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Μεταμόσχευση τραχείας από βλαστοκύτταρα, του Τάσου Σαραντή

Μεταμόσχευση τραχείας από βλαστοκύτταρα, του Τάσου Σαραντή

19

Πρόκειται για επίτευγμα που χαρακτηρίζεται ως «ιατρικό θαύμα» και «επανάσταση στην ιατρική». Γιατροί στην Ισπανία πραγματοποίησαν μια πρωτοποριακή μεταμόσχευση ολόκληρου οργάνου -μιας τραχείας- το οποίο δημιούργησαν από βλαστοκύτταρα της ίδιας της ασθενούς.


Η 30χρονη Κλαούντια Καστίλλο, η οποία έπασχε από οξεία πνευμονική ανεπάρκεια, υποβλήθηκε σε μια εγχείρηση που βασίζεται στη μηχανική βλαστοκυττάρων, μια αμφιλεγόμενη ιατρική πρακτική, η οποία σύμφωνα με πολλούς θα οδηγήσει στην κλωνοποίηση του ανθρώπου.


Η πάθηση της Καστίλλο ήταν συνέπεια χρόνιας φυματίωσης και δεν της επέτρεπε να εκτελέσει τις καθημερινές οικιακές εργασίες, ούτε να φροντίσει τα δύο παιδιά της. Η 30χρονη Κολομβιανή υποβλήθηκε στην πρωτοποριακή επέμβαση τον Ιούνιο σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης και σήμερα χαίρει άκρας υγείας, σύμφωνα με τη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet.


Επιστήμονες από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και ειδικοί από την Ιταλία συμμετείχαν σ’ αυτό το «πανευρωπαϊκό» πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να καταστήσει υπόθεση ρουτίνας τη δημιουργία οργάνων «στα μέτρα» κάθε ασθενούς και, μάλιστα, δίχως την αναγκαιότητα λήψης φαρμάκων, προκειμένου να αποφευχθεί η απόρριψη των μοσχευμάτων.


Για να δημιουργήσουν τη νέα αεραγωγό του πνεύμονα, οι γιατροί πήραν ένα τμήμα επτά εκατοστών από την τραχεία ενός 51χρονου δωρητή, έναν ασθενή που είχε πρόσφατα πεθάνει.


Χρησιμοποίησαν ισχυρά χημικά και ένζυμα για να αφαιρέσουν όλα τα κύτταρα από την τραχεία του δωρητή, αφήνοντας μόνο το πλαίσιο του ιστού που είναι φτιαγμένο από κολλαγόνο, μια μορφή «σκελετού». Έτσι είχαν τη δυνατότητα να γεμίσουν την τραχεία του δωρητή με βλαστοκύτταρα από το μυελό οστών της ίδιας της Καστίγιο.


Σε 4 ημέρες


Έπειτα από καλλιέργεια τεσσάρων ημερών στο εργαστήριο, η τραχεία του δωρητή, που είχε πλέον καλυφθεί με τα βλαστοκύτταρα της Καστίγιο, ήταν έτοιμη να μεταμοσχευθεί στην ασθενή.


Η επέμβαση ολοκληρώθηκε χωρίς επιπλοκές και η Καστίλλο έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο δέκα ημέρες μετά την εγχείρηση. «Φοβόμουν πολύ. Πριν από αυτή την επέμβαση, είχαμε κάνει αυτή τη δουλειά μόνο με χοίρους», δήλωσε ο καθηγητής Πάολο Μακιαρίνι της Νοσοκομειακής Κλινικής της Βαρκελώνης, στην Ισπανία, που πραγματοποίησε την επέμβαση.


«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα», τόνισε προσθέτοντας πως η ασθενής «απολαμβάνει τώρα μια φυσιολογική ζωή».


Ο δρ. Μάτιν Μπίρτσολ, καθηγητής Χειρουργικής στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ο οποίος βοήθησε να αναπτυχθούν τα βλαστοκύτταρα, δήλωσε ότι η επέμβαση είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, ενώ προέβλεψε ότι σε 20 χρόνια σχεδόν όλες οι μεταμοσχεύσεις οργάνων θα γίνονται έτσι.


Του Τάσου Σαραντή

Εφημερίδα «Ημερησία» 20/11/2008

Διαφήμιση