Αρχική Απόψεις Aρθρα Δημήτρης Παππάς: Οι επιδόσεις του 2008 και η πορεία της Χίου εν...

Δημήτρης Παππάς: Οι επιδόσεις του 2008 και η πορεία της Χίου εν μέσω της οικονομικής ύφεσης

22

 Οι επιδόσεις του 2008 και η πορεία της Χίου εν μέσω της οικονομικής ύφεσης.


Από τον Δημήτρη Παππά


Φοιτητή Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων


στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης


 


 Φτάνοντας στο τέλος μιας ακόμα τουριστικής περιόδου, το ΙΤΕΠ αποφάσισε να δημοσιεύσει τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου εντός του οποίου παρουσιάζεται και η μεγαλύτερη τουριστική ένταση στη χώρα μας.


 Όπως και πέρσι η στατιστική αποικόνιση των τουριστικών επιδόσεων χωρίστηκε σε 2 μέρη, όπου στο πρώτο μέρος γίνεται μια παρουσίαση και σύγκριση των διεθνών αγορών και κύρια των βασικών ανταγωνιστών της χώρας μας , ενώ στο δεύτερο η παρουσίαση και σύγκριση των ελληνικών προορισμών.


 Μια βασική επισήμανση που γίνεται από το ΙΤΕΠ , αφορά τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει ή ήδη έχει προκαλέσει η διεθνής οικονομική ύφεση στον τουριστικό τομέα. Τα στοιχεία του 2008 καταδεικνύουν μια πτωτική τάση στις περισσότερες τουριστικές αγορές που ανταγωνίζονται την Ελλάδα , όπως και το συνολικό πρόσημο για τη χώρα μας είναι πτωτικό για το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου  που κατέβηκε στο -1,2%.Ενδεικτικά η μεταβολή των αφίξεων για το 2007-8 στους κυριότερους ανταγωνιστές μας είναι οι εξής για κάθε χώρα ξεχωριστά:


 Ιταλία (Ιαν-Ιουλ) +0,9%


 Ισπανία (Ιαν-Αυγ) -0,6%


 Πορτογαλία (Ιαν-Ιουλ) +0,5%


 Κύπρος (Ιαν-Αυγ) +0,2%


 Τα στοιχεία αποτελούν αφίξεις ξένων τουριστών στα κυριότερα αεροδρόμια καθώς και διανυκτερεύσεις αλλοδαπών τουριστών σε τουριστικά καταλύματα.


 Παρατηρούμε ότι η Ελλάδα παρουσίασε το χαμηλότερο ποσοστό στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου , ενώ αντίθετα όπως και πέρσι η Τουρκία και η Κροατία εκτοξεύτηκαν σε πολύ καλά ποσοστά τα οποία ήταν +17,9%! και +2,8% αντίστοιχα , κάτι που αποδεικνύει την εφαρμογή σύγχρονης τοπικής και γενικής τουριστικής πολιτικής μαζί με το χαμηλό κόστος και στις 2 αυτές χώρες.


 Σε ότι αφορά τις αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα παρατηρούμε ότι παρουσιάζουν μια πτωτική εικόνα έναντι των αφίξεων του 2007 , σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των κυριότερων αεροδρομίων της χώρας.Από το σύνολο των ελληνικών αεροδρομίων , αύξηση παρουσίασαν μόνο τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης , της Μυκόνου, της Κεφαλονιάς και της Χίου.


 Ειδικότερα για τη Χίο η αύξηση των αφίξεων των αλλοδαπών τουριστών μέσω πτήσεων charter ανήλθε μέχρι το Σεπτέμβριο στο +22,8% σε σχέση με το 2007, ένα ποσοστό που αντιπαρέρχεται σε σχέση με το -13,8% του 2007 με έναν αριθμό τουριστών που ανέβηκε στους 15.829 , πολύ καλύτερα από τους 12.892 του 2007 και γενικά πιο πάνω από τις προηγούμενες χρονιές από το 2004 και μετά.Ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται και κατά το μήνα Σεπτέμβριο όπου το ποσοστό της αυξητικής μεταβολής ανέρχεται στο +10,2% έναντι -10,5% πέρσι.


 Στο επίπεδο της περιφέρειας Β.Αιγαίου τόσο η Σάμος όσο και η Μυτιλήνη εμφάνισαν πτώση στις τουριστικές αφίξεις.Αναλυτικά για το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου οι εικόνα των νησιών και της Περιφέρειας για το 2007-8 ήταν:


 Μυτιλήνη: -3,7%


 Χίος: +22,8%


 Σάμος: -8,9%


 Περιφέρεια: -5,4%


 Παρ΄όλη τη σημαντική πτώση της Σάμου και της Λέσβου  η αριθμητική απόσταση της Χίου από τα 2 αυτά νησιά είναι πολύ μεγάλη. 72.750 τουρίστες επισκέφτηκαν φέτος τη Μυτιλήνη και ακόμα περισσότεροι 129.292 τη Σάμο , έναντι μόλις 15.829 στο νησί μας , δείχνοντας για άλλη μια φορά την τουριστική υστέρηση της Χίου μέσα στην Περιφέρεια. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και ο Σεπτέμβριος κατά τον οποίο με εξαίρεση τη Χίο και τη Σάμο προκλήθηκε σημαντική μείωση, ακόμα και στους βασικότερους τουριστικούς προορισμούς όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα Ιόνια Νησιά.


 Αναζητώντας τις κύριες αιτίες της αύξησης των οργανομένων τουριστών στο νησί μας , καταλήγουμε ότι αυτές εντοπίζονται σε 3 σημεία:


 α)Στην προσθήκη 2 νέων αγορών, αυτών της Τσεχίας και της Δανίας.Ένα στοιχείο που το νησί μας παρουσιάζει σημαντικό πρόβλημα.


 β)Στις καλύτερες πληρότητες των πτήσεων charter το 2008 ,σε αντίθεση με τις πολύ κακές πληρότητες του 2007.


 γ)Στη μη αρνητική επίδραση μεγάλων και παραδοσιακών αγορών όπως η Αγγλία, από την οποία η Χίος δεν δέχεται οργανομένους τουρίστες. Η σημαντική πτώση της βρετανικής αγοράς καθώς και η κατάρρευση μεγάλου βρετανικού tour operator ,επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την τουριστική κίνηση των περισσότερων ελληνικών προορισμών.


 Το αυξητικό ποσοστό της τουριστικής κίνησης στο χρονικό διάστημα από το 2007 στο 2008 με βάση το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου και το μήνα Σεπτέμβριο , δεν πρέπει να μας εφησυχάζει καθόλου και αυτό διότι θα πρέπει να προσεχθούν τα εξής:


 1)Το διαχρονικό ανεβοκατέβασμα της μεταβολής του τουρισμού στη Χίο από το 2004 και μετά.


 2)Η συνεχής μείωση στον εσωτερικό τουρισμό εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας των Ελλήνων και της κακής και ανεπαρκούς αεροπορικής σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη.


 3)Το απαράδεκτο και αντιεπαγγελματικό φαινόμενο του overbooking , το οποίο προκάλεσε αρνητική αντίδραση στην αυστριακή αγορά.


 4)Η αδικαιολόγητη αναγκαστικά λήξη της τουριστικής περιόδου νωρίτερα, εξαιτίας του ερασιτεχνισμού των επισιτιστικών επιχειρήσεων και της κλειστής χιώτικης τουριστικής αγοράς.


 5)Η μηδενική ουσιαστική συμβολή των τοπικών φορέων στην τουριστική ανάπτυξη.


 6)Ο μικρός αριθμός τουριστικών πρακτόρων που ασχολούνται με τον οργανωμένο τουρισμό στη Χίο και η έλλειψη ενιαίας γραμμής.


 7)Η ανυπαρξία και ανεπάρκεια βασικών τουριστικών υποδομών.


 Γίνεται απόλυτα ξεκάθαρο , ότι σημαντικά οφέλη από τον τουρισμό δεν προέρχονται από πρόσκαιρες αυξήσεις ή γενικότερα συγκηρίες, στο μοναδικό οικονομικό τομέα που φέτος εν μέσω της οικονομικής κρίσης απέφερε αυξημένες συναλλαγματικές εισπράξεις της τάξεως του 5%, αποδεικνύοντας ότι ο τουρισμός αποτελεί για την Ελλάδα και τη Χίο την κύρια πηγή πλούτου.