Αρχική Νέα Τοπικά Αυξήσεις 2% σε ανταποδοτικά τέλη Δήμου Χίου

Αυξήσεις 2% σε ανταποδοτικά τέλη Δήμου Χίου

8

 

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, οι υπέρογκες αυξήσεις σε κάρτες και δάνεια και η γενικότερη οικονομική κρίση -που άγνωστο είναι πως θα κτυπήσει τη χώρα μας ειδικά στον τομέα του τουρισμού και της ναυτιλίας-, κάνουν ακόμα και τη «λογική» αύξηση των ανταποδοτικών τελών του Δήμου Χίου κατά 2% να μοιάζει μεγάλη.
   Κατά τη συνεδρίαση της περασμένης του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου της περασμένης Πέμπτης, ο Δήμαρχος Παντελής Βρουλής κράτησε αυτή την προσωπική απόφαση σαν άσο στο μανίκι του για να την παρουσιάσει στο σώμα, αφού στη Δημαρχιακή Επιτροπή είχε ο ίδιος εισηγηθεί αύξηση 4%.
   Η απόφαση για μικρότερες αυξήσεις έφερε όμως και μείωση στο ποσοστό έκπτωσης των ανταποδοτικών τελών για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία, άποροι κλπ.) από 50% σε 25%. Άγνωστο είναι όμως πως ακριβώς θα εφαρμοστεί το μέτρο και αν θα ισχύσει από το πρώτο τρίμηνο του 2009 όπως και τα αυξημένα τιμολόγια και ποιο θα ήταν το επιπλέον κόστος για το Δήμο η μείωση στο 50%.
   Πάντως για το 2%, φαίνεται να έπαιξαν ρόλο τόσο η κριτική από την αντιπολίτευση όσο και δηλώσεις στελέχους της πλειοψηφίας ότι φέτος δεν θα υπάρξουν αυξήσεις, αφουγκραζόμενος όπως φαίνεται το κλίμα της κοινωνίας. Ενώ ο κ. Δήμαρχος το παρουσίασε σαν ένα έμμεσο τρόπο ώστε να επιτραπεί το πολιτιστικό τέλος που λόγω μη αλλαγής των τιμολογίων από ΔΕΗ πλήρωσαν οι δημότες και επί δικής του θητείας.
 

 

  Απουσία του Μάρκου Μεννή, από τη μείζονα αντιπολίτευση τοποθετήθηκε στο θέμα αυτό για την παράταση ο Κώστας Στούπος.
   Σημείωσε ότι το θέμα είναι της ποιότητας των υπηρεσιών και ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας, ενώ σημείωσε ότι ως Δημοτική Αρχή παρέδωσαν στη νυν ένα σημαντικό στόλο οχημάτων χωρίς μάλιστα να επιβαρύνουν το Δήμο. Σε ότι αφορά τα ανταποδοτικά ο κ. Στούπος υπεράσπισε το πολιτιστικό τέλος (που η Δημοτική Αρχή Βρουλή κατήργησε) σημειώνοντας ότι με μόλις 12 ΕΥΡΩ το χρόνο μια οικογένεια μπορούσε να πάει δωρεάν στις εκδηλώσεις (όταν βέβαια γίνονταν μόνο από το Δήμο).
 

 

  «Το θέμα είναι πως αντιλαμβάνεται μια δημοτική αρχή την επιστροφή των ανταποδοτικών τελών», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Χαλλιορής.
   Παρουσίασε δε στοιχεία για την αύξηση που είχαμε στα έλη κατά την τελευταία 6ετία, ρωτώντας αν έχουν αυξηθεί οι υπηρεσίες κατά 80% όπως αυξήθηκαν τα τέλη.
   Δυστυχώς πάντως η συζήτηση για τα τέλη έδωσε αφορμή για «κορώνες» από όλες σχεδόν τις πλευρές, ενώ αρνητικό ήταν το γεγονός ότι οι πολίτες αλλά και εκπρόσωποι φορέων που είχαν έρθει για να πάρουν μέρος στη συζήτηση για την ανάπλαση των οδών Απλωταριάς και Καλαμπόκα στη συζήτηση ενός τόσο σοβαρού θέματος αποχώρησαν…
  

του Θοδωρή Πυλιώτη,

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 24/11/2008