Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Να ανακληθεί η απόφαση για τις μηχανότρατες, ζητεί η Greenpeace

Να ανακληθεί η απόφαση για τις μηχανότρατες, ζητεί η Greenpeace

16

Αμεση ανάκληση της υπουργικής απόφασης για τις μηχανότρατες που παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και επιτρέπει την αλιεία σε απόσταση αναπνοής από τις ελληνικές ακτές, ζητεί η Greenpeace από τον Α. Κοντό.


«Οι δυναμικές κινητοποιήσεις της συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας – Μικρής Παράκτιας Αλιείας και η απεργία που ξεκίνησαν χθες έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν και την υποστήριξή μας», δήλωσε η Αντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας της οικολογικής οργάνωσης για το θαλάσσιο περιβάλλον.


Ο υπουργός Αλέξανδρος Κοντός «προχωρά ταχύτατα σε αποφάσεις που οδηγούν στην εντατικοποίηση της αλιείας, αλλά καθυστερεί προκλητικά σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του καθορισμού θαλάσσιων καταφυγίων», τονίζει η Greenpeace. Αμεση χαρτογράφηση των υποθαλάσσιων λιβαδιών της Ποσειδωνίας σε ολόκληρη τη χώρα και καθορισμός θαλάσσιων καταφυγίων για την προστασία των ψαριών, είναι αιτήματα τα οποία πρέπει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ικανοποιήσει αμέσως.


Υπενθυμίζεται ότι η υπουργική απόφαση 164/98/03-03-08 επιτρέπει στις μηχανότρατες να ψαρεύουν σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου από τις ακτές, ενώ ο ευρωπαϊκός κανονισμός ορίζει ως ελάχιστη απόσταση το 1,5 ναυτικό μίλι.


Σε πρόσφατη απάντησή του σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο επίτροπος κ. Μποργκ αμφισβήτησε τη νομιμότητα της απόφασης του Ελληνα υπουργού.


Τελικώς, ψαρεύουμε λελογισμένα για να έχουμε ή για να ξεθεμελιώνουμε τον βυθό της θάλασσας μέσω μιας «σπάταλης και καταστροφικής αλιείας»;


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 12/11/2008