Αρχική Νέα Τοπικά Στα βήματα του ΣΥΔΗΝΟΧ η ΔΕΥΑΧ για φράγμα Κόρης

Στα βήματα του ΣΥΔΗΝΟΧ η ΔΕΥΑΧ για φράγμα Κόρης

9

 Ευθέως έθεσε θέμα πλαστογραφίας του εγγράφου και συγκεκριμένα της υπογραφής που φέρεται να αποδέχεται την αναπροσαρμογή του μισθώματος των δημοτικών κτηρίων όπου στεγάζεται η ΔΕΥΑΧ, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Μιχάλης Φυτούσης.
   Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου της ΔΕΥΑΧ έθεσε το θέμα του εγγράφου που φέρει ημερομηνία 2003 και την υπογραφή του (φωτογραφία), η οποία όπως ισχυρίστηκε είναι πλαστή, βάση του οποίου αναπροσαρμόζονται τα ενοίκια που πρέπει να πληρώνουν στο Δήμο.
   Από την πλευρά του ο νυν πρόεδρος Γιάννης Μουρούνας τον κάλεσε να διερευνήσει το θέμα της υπογραφής του, σημείωσε όμως ότι βάση αυτό το έγγραφο η ΔΕΥΑΧ έχει χρεωθεί απέναντι στο Δήμο τίμημα ενοικίου ύψους 2.500 ΕΥΡΩ. Πρότεινε δε να ζητηθεί να συζητηθεί το θέμα στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο όπως να μπει θέμα και στο επόμενο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΧ.
  
   Γεωτρήσεις στον Κορακάρη
   Εκτός ημερησίας συζητήθηκε εξάλλου το θέμα των γεωτρήσεων εντός της λεκάνης Κορακάρη που έθεσε επίσης ο κ. Φυτούσης.
   Χαρακτήρισε ως μη σοβαρή τη διαδικασία να γίνονται γεωτρήσεις «στα μουλωχτά» από ένα φορέα όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών αφού η όποια γεώτρηση εντός λεκάνης χρειάζεται Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
   Παραδέχθηκε βέβαια ότι και επί δικής του προεδρίας έκαναν γεωτρήσεις χωρίς ΜΠΕ…
   Ο Γ. Μουρούνας θύμισε ότι η απόφαση είχε ληφθεί το 2007 και ότι το κονδύλι δεν είναι 1 εκ. ΕΥΡΩ, όπως υποστήριξε ο κ. Φυτούσης, αλλά 600.000 ΕΥΡΩ που με την έκπτωση έπεσε στις 460.000.
   Σημείωσε επίσης ότι το γεωτρύπανο θα πάει πρώτα στη Νότια Χίο και θα επανέλθει στην κεντρική «όταν λήξει αυτή η φαγωμάρα».
   Ισχυρίστηκε επίσης ότι πρέπει να κάνουν γεωτρήσεις στη Δυτική πλευρά του Κορακάρη, αφού με παράλληλη μείωση ή κλείσιμο των υπαρχουσών γεωτρήσεων μπορούμε να αντλούμε νερό χωρίς υδράργυρο. Αντίθετα ο κ. Φυτούσης ισχυρίστηκε ότι το μόνο που θα πετύχουμε είναι η μετατόπιση της ζώνης με υφάλμυρο νερό στα δυτικά.
  
   Αναμονή νομικής γνωμοδότησης
   Στα εντός ημερησίας συζητήθηκαν και τα θέματα που αφορούσαν τα συνοδά έργα στο φράγμα Κόρης Γεφύρι.
   Ο Γ. Μουρούνας έκανε ενημέρωση στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΧ για το εξώδικο της εταιρείας ΟΜΗΡΟΣ και προς τη ΔΕΥΑΧ και την απόφαση από πλευράς του ΣΥΔΗΝΟΧ να ζητήσει τη γνωμοδότηση από το νομικό σύμβουλο του υπουργείου. Παράλληλα ζήτησαν και από το νομικό σύμβουλο της ΔΕΥΑΧ όσο και του Δήμου Χίου να προχωρήσει σε σχετική γνωμάτευση. Έτσι ψηφίστηκαν, ομόφωνα, τα θέματα που αφορούσαν την αποδοχή της μελέτης και τις τροποποιήσεις των προϋπολογισμών βάση της επιμέτρησης που έγινε από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.