Αρχική Νέα Τοπικά Επιστολή Νομάρχη σε υπ. Δικαιοσύνης για κατάσταση φυλακών Χίου

Επιστολή Νομάρχη σε υπ. Δικαιοσύνης για κατάσταση φυλακών Χίου

16

 Κατάσταση δικαστικών φυλακών Χίου


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,


Επικοινωνούμε μαζί σας με αφορμή τη συνεχιζόμενη απεργία πείνας στην οποία έχουν προχωρήσει οι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας, ανάμεσά τους και οι κρατούμενοι στις δικαστικές φυλακές της Χίου. Τα δίκαια αιτήματα των κρατουμένων γα ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας μας βρίσκουν αλληλέγγυους. Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η λήψη άμεσων μέτρων προς την βελτίωση των συνθηκών κράτησης. Το έσχατο μέτρο της απεργίας πείνας, το οποίο υιοθέτησαν οι κρατούμενοι, καταδεικνύει την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Από την πλευρά μας, ως Ν.Α. Χίου, θεωρούμε χρέος μας να συμπαρασταθούμε στον αγώνα αυτό, καθώς το επίπεδο των φυλακών μιας χώρας αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό της. Παράλληλα, σας μεταφέρουμε την αγωνία και την έκφραση συμπαράστασης των πολιτών της Χίου στον αγώνα των κρατουμένων. 


Σε τοπικό επίπεδο, οι συνθήκες κράτησης στη δικαστική φυλακή Χίου είναι απαράδεκτες.  Η δικαστική φυλακή Χίου χτίστηκε το 1957 με δυνατότητα φιλοξενίας 40 ατόμων. Μέσα στη δεκαετία του 1990 έγινε προσθήκη γραφείων και δύο θαλάμων. Παρόλα αυτά, είναι γενικά παραδεκτό ότι σήμερα δεν πληρούν τις σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές σύμφωνα με τις οποίες θα έπρεπε να λειτουργεί ένα σωφρονιστικό κατάστημα. Δεν υπάρχει ιατρείο, χώροι κοινής χρήσης όπως π.χ. βιβλιοθήκη, ούτε τραπεζαρία. Σημειώνουμε δε ότι τα άτομα που κρατούνται είναι πολύ περισσότερα από τον αριθμό που μπορεί να φιλοξενήσει η φυλακή. Επίσης, στη Δικαστική Φυλακή Χίου υπάρχει παντελής έλλειψη από επιστημονικό προσωπικό, όπως για παράδειγμα κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και άλλες ειδικότητες, με αποτέλεσμα να μην υλοποιείται καμία ουσιαστική παρέμβαση ως προς την ενδυνάμωση των κρατουμένων και την ενίσχυσή τους προκειμένου να μπορέσουν να επανενταχθούν στην κοινωνία.


Κύριε Υπουργέ,
Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα μείνει απαθής απέναντι στην κραυγή αγωνίας των κρατουμένων των φυλακών, αλλά θα σπεύσει στην υιοθέτηση μέτρων που θα εξανθρωπίσουν τις συνθήκες στις φυλακές και τον τρόπο λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύουμε ότι θα ληφθεί και σχετική μέριμνα βελτίωσης των συνθηκών στη Δικαστική Φυλακή Χίου, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί που στερούνται την ελευθερία τους να μην στερούνται και τη φροντίδα και την ενίσχυση την οποία οφείλουμε να τους παρέχουμε.


Με εκτίμηση,


Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ