Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ολοταχώς προς μεταμοσχεύσεις με όργανα «τροποποιημένων» χοίρων, του Τάσου Σαραντή

Ολοταχώς προς μεταμοσχεύσεις με όργανα «τροποποιημένων» χοίρων, του Τάσου Σαραντή

11

Στο μέλλον, όχι στο πολύ μακρινό, οι άνθρωποι που θα έχουν ανάγκη από μεταμόσχευση καρδιάς δεν θα περιμένουν να βρεθεί ο κατάλληλος δότης, αφού θα μπορούν να λάβουν όργανα από χοίρους.


Μια τέτοια προοπτική, που θα ανατρέψει ριζικά τα δεδομένα στον ευαίσθητο τομέα των μεταμοσχεύσεων, διαφαίνεται πλέον καθαρά, όπως προκύπτει από την επιστημονική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, κατά την οποία συμφωνήθηκαν οι παγκόσμιοι κανόνες που θα ισχύουν για τις πρώτες κλινικές δοκιμές «ξενομεταμοσχεύσεων».


Η διάσκεψη στην πόλη Τσάνγκσα, στην οποία συμμετείχαν γιατροί, ερευνητές και μέλη των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών από ολόκληρο τον κόσμο, οργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και οδήγησε στη «Συμφωνία της Τσάνγκσα», ένα έγγραφο το οποίο τελικά θα λειτουργήσει ως οδηγός για τον παγκόσμιο κανονισμό που θα ρυθμίζει τις «ξενομεταμοσχεύσεις».


Το έγγραφο καθορίζει τις αρχές που θα διέπουν τη σχετική έρευνα, ενώ δίνει οδηγίες για το πώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα κράτη πρέπει να ελέγχουν αυτή την έρευνα, ενώ περιλαμβάνει και οδηγίες για τις κλινικές δοκιμές.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη διάσκεψη, σήμερα μερικά από τα προβλήματα που συνδέθηκαν με τις «ξενομεταμοσχεύσεις» πριν από μια δεκαετία, τα οποία φάνηκαν αξεπέραστα, φαίνεται ότι υπερπηδούνται.


Για παράδειγμα, μια μεγάλη ανησυχία αφορούσε τους ενδογενείς ρετροϊούς των χοίρων (PERVs). Πρόκειται για αδρανοποιημένους ιούς που βρίσκονται στο γονιδίωμα των χοίρων, για τους οποίους οι ερευνητές εξέφραζαν φόβους ότι θα αναζωπυρώνονταν σε ένα όργανο που θα μεταμοσχευόταν στους ανθρώπους, οι οποίοι, αντίθετα από τους χοίρους, δεν είναι σε θέση να κρατήσουν τους ιούς αδρανοποιημένους.


Πλέον, παράγονται χοίροι γενετικά τροποποιημένοι που στερούνται τους ενδογενείς ρετροϊούς, έτσι ώστε να φέρουν τα μόρια παρέμβασης RNA που δραστηριοποιούνται, προκειμένου να τους εμποδίσουν να ενεργοποιηθούν.


«Οι περισσότεροι από μας συμφωνούν πλέον ότι ο κίνδυνος είναι αρκετά ελεγχόμενος» επισημαίνει η Μέγκαν Σάικς από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, η οποία συμμετείχε στη διάσκεψη.


 Του Τάσου Σαραντή

Εφημερίδα Ημερησία 28/11/2008