Πέτρος Τζούμας: Μας ακούει κανείς;

  29

   Ακόμα μια 3η Δεκεμβρίου που με γεμίζει πίκρα, που με γεμίζει θλίψη. Νοιώθω μόνος σε ένα ταραγμένο πέλαγος, χωρίς πορεία, χωρίς προοπτική , για ένα καλύτερο μέλλον των ατόμων με αναπηρία και των οικογένειών τους.
       Γινόμαστε καθημερινά, μάρτυρες της αλαζονείας και της αδιαφορίας της λεγόμενης «εξουσίας». Ο χώρος της αναπηρίας, δυστυχώς έχει γίνει ο πλέον πρόσφορος χώρος για εκμετάλλευση πολιτική, οικονομική, επιστημονική και ηθική.
       Η αδυναμία του κεντρικού πολιτικού συστήματος, να βάλει μέσα σε αυστηρά νομοθετικά πλαίσια και διάφανους κανόνες τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των δομών της ειδικής αγωγής, ανοίγει την όρεξη στους αυτοαποκαλούμενους (ΕΙΔΙΚΟΥΣ), στην παραπαιδεία της Ειδικής Αγωγής, συμβάλλοντας έτσι στην οπισθοδρόμηση, την καθυστέρηση και την αποδόμησή της.
       Οι φορείς του Αναπηρικού κινήματος που υπηρετούν πραγματικά το χώρο, πρέπει να βάλουν φραγμούς σε αυτούς τους κομπογιαννίτες, σε αυτούς τους εκμεταλλευτές της λαϊκής δυστυχίας. Η πολυδιάσπαση του αναπηρικού κινήματος σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο είναι κάτι που με πληγώνει βαθύτατα. Οι λογικές αυτές δεν βοηθούν στους στόχους και τις επιδιώξεις του χώρου. Αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη, αποπροσανατολίζουν τους ανθρώπους που πραγματικά θέλουν να συνεισφέρουν στον πολύπαθο αυτό χώρο.
      
       Στον «αέρα» τα ΚΔΑΠ
       Σε όλο αυτόν τον φαύλο κύκλο που προανέφερα ήρθε να προστεθεί η περιβόητη υπουργική απόφαση (46855/1622/2008), που ουσιαστικά έβαλε ταφόπλακα στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), αφήνοντας στον αέρα παιδιά με αναπηρίες, τις οικογένειές τους και φυσικά το επιστημονικό προσωπικό και γενικά τους εργαζόμενους στην μονάδα του Κοφινά.
       Εμείς ζητάμε για μία ακόμη φορά, αυτές οι δομές, που αφορών τα άτομα με αναπηρία, να χρηματοδοτούνται άμεσα, 100%, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
       Είμαστε πεπεισμένοι ότι με αυτόν τον τρόπο χρηματοδότηση που ζητάμε θα εξαλειφθεί, αν όχι όλο, τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος του φαύλου κύκλου που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα, στις δομές των ατόμων με αναπηρία.
       Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την αντικατάσταση της δωρεάν- χωρίς αποκλεισμούς- παροχής υπηρεσιών των ΚΔΑΠ, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα ίδια τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.
       Η 3η Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με αναπηρία, για μας είναι μια μέρα όπως τις άλλες. Μια ημέρα με αγωνία για το τι θα γίνουν τα παιδιά μας όταν δεν θα υπάρχουμε εμείς. ΜΑΣ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;
      
       Πέτρος Τζούμας
       Πρόεδρο Συλλόγου
       Γονέων –Κηδεμόνων ατόμων με ειδικές ανάγκες