Αρχική Νέα Τοπικά 3η Δεκέμβρη: κινητοποίηση το πρωί στη Νομαρχία

3η Δεκέμβρη: κινητοποίηση το πρωί στη Νομαρχία

7

 

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας έξω από τη Νομαρχία πραγματοποιείται  σήμερα στις 11.00 το πρωί, στα πλαίσια της κόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.
     Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Νομαρχιακό οργανισμό Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία (ΝΟΣΑΜΑΧ) και συμμετέχουν και τα σωματεία των ατόμων με αναπηρία ή των συλλόγων γονέων που δραστηριοποιούνται στο αναπηρικό κίνημα.
(σκιτσο: Ηλία Μακρή)
     Ο Νομαρχιακός Οργανισμός καλεί στην πορεία διαμαρτυρίας για τα προβλήματα στη λειτουργία του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και στα ζητήματα προσβασιμότητας που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των Ατόμων με Αναπηρία.,
     «Με σύνθημα την ενσωμάτων και την ενεργό συμμετοχή, καλούμε τους εμπλεκόμενους φορείς σε συνεργασία προκειμένου η έννοια της προσβασιμότητας σε όλους τους τομείς, στην απασχόληση και την αγορά εργασίας, στη γνώση, στα αγαθά και τις υπηρεσίες, στο δομημένο περιβάλλον, να γίνει πράξη».
     Στο μήνυμά του ο ΝΟΣΑΜΑΧ επισημαίνει επίσης:
     «παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, όπου και με τη συμβολή των ευρωπαϊκών πολιτικών για την κοινωνική ενσωμάτωση και την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, έχουμε φτάσει στο σημείο να συζητούμε ανοιχτά για τα ζητήματα της αναπηρίας, οφείλουμε να επιδιώκουμε ως κοινωνία την ολοένα πιο αποτελεσματική και πλατιά αντιμετώπιση αποκλεισμών κάθε τύπου.
     «Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο σε μία σειρά από ζητήματα που απασχολούν τα Άτομα με Αναπηρία, όπως τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε δημόσιες υπηρεσίες και κτήρια, στην εκπαίδευση και κατάρτιση, στην προώθηση στην αγορά εργασίας, στην ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής.
     «Η ίδρυση του ΝΟΣΑΜΑΧ από τη Ν.Α. Χίου ήταν αποτέλεσμα συντονισμένης δράσης και εκτενής συνεργασίας των Συλλόγων Ατόμων με Αναπηρία του νομού μας με τη Νομαρχία, με στόχο να υπάρξει άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση στα προβλήματα που απασχολούν αλλά και να διαμορφωθεί ένα στρατηγικό σχέδιο0 δράσης στο νομό για τα ΑΜΕΑ».
     Πάντως καλό είναι ο ΝΟΣΑΜΑΧ να ξεκινήσει από την έδρα του, κρατώντας σε καθημερινή βάση (και όχι επετειακά) προσβάσιμα τα πεζοδρόμια στη Νομαρχία.
     Παράλληλα χρειάζεται να ανοίξει συζήτηση έτσι ώστε στα πλαίσια και του ΕΣΠΑ να εξεταστούν τρόποι χρηματοδότησης κοινωνικών προγραμμάτων που θα μπορούν να στηρίξουν τα άτομα με αναπηρία καθώς και να υπάρχει έλεγχος της εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας σε ότι αφορά τα δημόσια έργα και σε σχέση με την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία.
    
    
     ΜΗΝΥΜΑ Παγχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία
     «Η 3η Δεκεμβρίου είναι, και πρέπει να είναι, ημέρα άσκησης κοινωνικού ελέγχου και κοινωνικής διαμαρτυρίας.
     Η 3η Δεκεμβρίου 2008 στη Χίο, βρίσκει τα Σωματεία ΑΜΕΑ ενωμένα και αποφασισμένα να διεκδικήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους για ισοτιμία και κοινωνική συμμετοχή.
     Ο παγχιακός σύλλογος ατόμων με αναπηρία συμμετέχοντας στην πορεία διαμαρτυρίας που οργανώνει ο ΝΟΣΑΜΑΧ, δίνει το παρόν του και διεκδικεί:
     – τη συνέχιση της λειτουργίας και την αναβάθμιση του ΚΔΑΠ- ΜΕΑ
     Την ανεμπόδιστη πρόσβαση στο δομημένο περιβάλλον, στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την επαγγελματική αποκατάσταση
     Την ισότιμη συμμετοχή των σωματείων ΑΜΕΑ στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού».
    
      Μήνυμα Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ Β. Αιγαίου
     Η νεοσύστατη περιφερειακή ομοσπονδία των συλλόγων ΑΜΕΑ στην ανακοίνωσή της για την 3η Δεκεμβρίου αναφέρει:
     «Ο φετινός εορτασμός της 3ης Δεκεμβρίου αποτελεί αφορμή να αξιολογήσουμε την πρόοδο έχει σημειώσει το αναπηρικό κίνημα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
     Τα ανθρώπινα δικαιώματα, που αποτελούν την κεντρική έννοια του φετινού εορτασμού, εξακολουθούν να παραβιάζονται κατάφορα σε πολλές περιπτώσεις,. Ο αποκλεισμός των ΑΜΕΑ από τις περισσότερες εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης είτε λόγω ελλείψεων στο δομημένο περιβάλλον, είτε λόγω ρατσιστικών αντιλήψεων, αποτελεί τη βασικότερη αιτία κοινωνικού αποκλεισμού που εξακολουθούν να βιώνουν τα άτομα με αναπηρία, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η έλλειψη προσβασιμότητας στην υγεία, την εκπαίδευση, τις υπηρεσίες αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». 
     
         ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
     Εμείς οι παραβρισκόμενοι και συμμετέ3χοντες φορείς στην πορεία διαμαρτυρίας, με αφορμή την 3η Δεκέμβρη εθνική και παγκόσμια ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, διαμαρτυρόμαστε για δεινή κατάσταση που έχουν περιέλθει τα Άτομα με Αναπηρία και οι οικογένειές τους, εξαιτίας της ανύπαρκτης πολιτικής στήριξης και αδιαφορίας.
     Ζητάμε και στηρίζουμε:
     1. τη συνέχιση της λειτουργίας του ΚΔΑΠ- ΑΜΕΑ την αναβάθμιση των υπηρεσιών του, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και τη χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό
     2. την απρόσκοπτη πρόσβαση στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον, στην εκπαίδε3υση, την κατάρτιση και την επαγγελματική αποκατάσταση.
    
     ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ
     Την αδιαφορία του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, του Προέδρου της ΤΕΔΚ και του Δ.Σ. για τη μη στήριξη της λειτουργίας του ΚΔΑΠ- ΑΜΕΑ και των εργαζομένων σε αυτό
     Την Κρατική αδιαφορία της Κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει ακόμη και μέσων ταμείων το κέντρο Ημερήσια φροντίδας Παιδιών με Νοητική Στέρηση (Διονυσίειο Οικοτροφείο)
     Την εγκατάλειψη των δομών στήριξης των ευπαθών ομάδων πληθυσμού π.χ. Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ τα οποία ξεκίνησαν με συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. και του κρατικού προϋπολογισμού
    
     ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ
     Ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε
     1. Για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους
     2. Για τη θεσμική κατοχύρωση του δικαιώματος της διαφορετικότητας και στα Άτομα με Αναπηρία ως ανθρώπινο δικαίωμα και δείκτη πολιτισμού.