Αρχική Μαστίχα Εκτός προγραμμάτων οι νέοι μαστιχοπαραγωγοί

Εκτός προγραμμάτων οι νέοι μαστιχοπαραγωγοί

41

 

Μακριά από την πραγματικότητα απέχει ο σχεδιασμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχετικά με τα προγράμματα νέων γεωργών που θελήσουν να στραφούν στο μαστίχι.
     Οι νέοι δείκτες για το μαστίχι και τα σχέδια βελτίωσης λειτουργούν αποτρεπτικά για την ένταξη νέων αγροτών σε οποιοδήποτε αγροτικό πρόγραμμα.
     Το σχετικό θέμα αναδεικνύει ο δικτυακός τόπος «Τσουκνίδα» (www://Lesvos.wordpress.com) που φιλοξενεί με αγροτικά θέματα τονίζοντας ότι στις αρχές αυτής της εβδομάδας τελειώνει ο ενδοϋπηρεσιακός διάλογος του Υπουργείου με τις Περιφέρειες και μετά θα είναι πολύ αργά για αλλαγές.
      Συγκεκριμένα με βάση την πρόταση του Υπουργείου προς τις Περιφέρειες για τη νέα Προγραμματική Περίοδο θα  ισχύουν τα ακόλουθα για το μαστίχι:
* ακαθάριστη προστιθέμενη αξίας 2008:  ανά στρέμμα 325,35 €
* ενδεικτικό ελάχιστο όριο επίτευξης 1ου στόχου:  36,90 στρέμματα
* μέσος όρος ωρών ανά στρέμμα :  90 ώρες
     «Με απλά λόγια για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών θα πρέπει να αποκτήσει 37 περίπου στρέμματα μαστιχόδεντα!!!!», σημειώνει η «Τσουκνίδα» επισημαίνοντας τη μεγάλη δυσκολία να κατέχει ένας γεωργός μια τόσο μεγάλη έκταση στις εδαφικές συνθήκες της Χίου.
     Το γεγονός μας το επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Κώστας Γανιάρης, που μας τόνισε ότι βρίσκονται σε επαφή με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης έτσι ώστε να υπάρχει παρέμβαση για το θέμα.
      Τι ίσχυε όμως  μέχρι τώρα για τη μαστίχα  με βάση του Δείκτες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου:
* Μέση απόδοση στο στρέμμα 11 κιλά μαστίχα με τιμή 104 Ευρώ το κιλό.
* Σύνολο «Ακαθάριστη Προστιθέμενη  Αξία» 1.144 €   ανά στέμμα
     Με 13 στρέμματα κάποιος νέος θα μπορούσε να «πιάσει» του Στόχους (οικονομικοί) του Προγράμματος Νέων Γεωργών ή για τους υπάρχοντες μασχτιχοπαραγωγούς να ενταχθούν σε Σχέδιο Βελτίωσης.
     Ουσιαστικά τώρα με αυτούς τους δείκτες που προτείνει το Υπουργείο αποκλείονται οι μαστιχοπαραγωγοί από τα Αγροτικά Προγράμματα, γεγονός που επιβάλει εγρήγορση και κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
    

του Θοδωρή Πυλιώτη
     ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 3/12/2008