Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Επιστολή – πρόσκληση Ελπίδας Τσουρή, για τις επιπτώσεις από τη διεθνής χρηματοπιστωτική...

Επιστολή – πρόσκληση Ελπίδας Τσουρή, για τις επιπτώσεις από τη διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση

15

 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ
Βουλευτής Νομού Χίου – ΠΑ.ΣΟ.Κ.


Χίος, 01.12.2008


Στην περίοδο έντονης χρηματοπιστωτικής κρίσης, που διανύουμε, είναι εύλογη η ανησυχία και ο προβληματισμός όλων μας. Επειδή, μάλιστα τα χρονικά όρια και η ένταση της κρίσης αυτής δεν είναι ακόμα ευκρινή, θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία, για την αντιμετώπισή της, η λήψη αποφάσεων και η εφαρμογή μέτρων.


Εκτιμώ, ότι πέραν από τις παρεμβάσεις, τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνονται, σε Διεθνές, ευρωπαϊκό και πανελλαδικό επίπεδο, κάθε περιοχή έχει τις δικές της κοινωνικές, οικονομικές και αναπτυξιακές ιδιαιτερότητες και ανάγκες και σ’ αυτές θα πρέπει η λήψη μέτρων να προσαρμοστεί και να εξειδικευθεί.


Επειδή, η τοπική οικονομία της Χίου στηρίζεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην κατασκευή, τον τουρισμό, τη ναυτιλία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – τομείς που θα πληγούν σημαντικά από την κρίση -, θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει μια σε βάθος αξιολόγηση της κατάστασης. Είναι υποχρέωσή μας, να εντοπίσουμε τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, που θα πληγούν περισσότερο, να καταγράψουμε τάσεις, που αποκτούν ή μπορεί να αποκτήσουν ανησυχητική διάσταση και, βέβαια, να ιεραρχήσουμε και να συμφωνήσουμε σε μέτρα και πολιτικές, που θα εκτονώσουν ή θα περιορίσουν τα αποτελέσματα της κρίσης.


Προτείνω, δηλαδή, μια τοπική κοινωνική συμφωνία, η οποία, μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο, με κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς και Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα περιλαμβάνει μέτρα και προτάσεις τοπικού χαρακτήρα, και θα προβάλλει τα αντίστοιχα αιτήματα, σε ανώτερο θεσμικό επίπεδο.
Κατά την άποψή μου, οι στόχοι αυτής της συμφωνίας πρέπει να είναι:


1. Η προστασία της εργασίας και των εργαζόμενων.
2. Η αντιμετώπιση της ανεργίας – σύνδεση της εκπαίδευσης με την τοπική οικονομία.
3. Η στήριξη όλων των τομέων ανάπτυξης στο Νομό.
4. Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
5. Η δημιουργία ενός πλέγματος κοινωνικής αλληλεγγύης, προς αυτούς που την έχουν ανάγκη.


Θεωρώντας ότι όλοι μας – Πολιτεία, φορείς, παραγωγικές τάξεις – έχουμε διακριτές ευθύνες, στις οποίες οφείλουμε να ανταποκριθούμε, προτίθεμαι να διοργανώσω ανοικτή συζήτηση, γύρω από τα θέματα αυτά και με τους σκοπούς στους οποίους αναφέρθηκα, τον Ιανουάριο του 2009.


Μέχρι τότε, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη η συζήτηση των θεμάτων, στον φορέα τον οποίο εκπροσωπείτε, όπως και η κατάθεση προτάσεων, πριν την πραγματοποίηση της συζήτησης, ώστε να γίνει κωδικοποίησή τους, αλλά και να τεθούν σε διάλογο. Είναι αυτονόητο ότι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα τηρηθούν πρακτικά και, επομένως, οι προτάσεις σας μπορούν να κατατεθούν οποτεδήποτε.


Για οποιαδήποτε πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί, μπορείτε να απευθύνεστε στη Διευθύντρια του γραφείου μου, κα Έλενα Τσατσαρώνη, η οποία έχει αναλάβει το συντονισμό της όλης διαδικασίας.


Προσβλέποντας στη θετική σας ανταπόκριση, προς όφελος του τόπου, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συνεργασία.Με εκτίμηση,