Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Υπέγραψαν μισθολόγιο γιατροί του ΕΣΥ και Αβραμόπουλος

Υπέγραψαν μισθολόγιο γιατροί του ΕΣΥ και Αβραμόπουλος

10

 Στην υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προχώρησε χθες ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε ιστορικής σημασίας και από τις δύο πλεύρες, καθώς θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων του ΕΣΥ.«Με την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την πρώτη στην ιστορία του ΕΣΥ, εξασφαλίζεται η εφαρμογή του Κοινοτικού και Εθνικού Δικαίου για τα ανώτατα επιτρεπτά όρια εργασίας.


Λαμβάνεται επίσης μια σειρά μέτρων για την μισθολογική ενίσχυση των νοσοκομειακών γιατρών και την αναμόρφωση της διαδικασίας ένταξης και εξέλιξης στο ΕΣΥ, με την καθιέρωση του Πολυδιευθυντικού Συστήματος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός.


«Πιστεύουμε απόλυτα ότι η υπογραφή αυτής της Συλλογικής Σύμβασης αποτελεί την αρχή μιας αλλαγής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Λύνει χρόνια προβλήματα του Εθνικού Συστήματος αλλά και των νοσοκομειακών γιατρών», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Στάθης Τσούκαλος.


Η σύμβαση μεταξύ άλλων προβλέπει:


– Οι νοσοκομειακοί γιατροί κλάδου ΕΣΥ και ειδικευομένων θα πραγματοποιούν τις απαραίτητες εφημερίες για την ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Για τις ανάγκες κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών και ομαλής λειτουργίας των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας δεν θα εφαρμοστούν ελαστικά ωράρια και ελαστικές σχέσεις εργασίας.


– Το επίσημο ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών είναι 7ωρο, συνεχές, πρωινό και 5νθήμερο, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Μετά δε από κάθε ενεργό εφημερία παρέχεται στον εργαζόμενο, σε εργάσιμη ημέρα, 24ωρη ανάπαυση, που δεν μεταφέρεται πέρα της μίας εβδομάδος.


– Το επίδομα βιβλιοθήκης των νοσοκομειακών γιατρών δεν υπόκειται σε φορολόγηση.


– Κατά τη χρονική διάρκεια της Συλλογικής Σύμβασης και μάλιστα στο πρώτο εξάμηνο θα προσληφθούν, στο πλαίσιο της παρούσης, 2.000 νέοι γιατροί σε οργανικές θέσεις (εξ αυτών τουλάχιστον 1.500 ειδικευμένοι, σε οργανικές θέσεις Επιμελητών Β’), στις οποίες δεν περιλαμβάνονται όσες έχουν προκηρυχθεί μέχρι την υπογραφή της παρούσης ή θα κενωθούν λόγω συνταξιοδοτήσεων.


– Από 1/1/2009 στο ισχύον μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών παρέχονται οι εξής αυξήσεις κατά βαθμό:


α) Ειδικευόμενος: Αυξάνεται ο βασικός μισθός (β.μ.) κατά 210 ευρώ και το νοσοκομειακό επίδομα κατά 90 ευρώ .


β) Επιμελητής Β’: Αυξάνεται ο β.μ. κατά 300 ευρώ .


γ) Επιμελητής Α’: Αυξάνεται ο β.μ. κατά 360 ευρώ .


δ) Διευθυντής : Αυξάνεται ο β.μ. κατά 420 ευρώ .


* Το επόμενο βήμα είναι η υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ανάμεσα στους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς και τον ΟΠΑΔ. Οπως επισημαίνει ο επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής Γιώργος Πατούλης στις αρχές Ιανουαρίου θα συσταθεί επιτροπή για να μελετήσει την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να υπογραφεί άμεσα. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη καθώς δρομολογείται η ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων που θα οδηγήσει σε πιο δίκαιη και άμεση διεκπεραίωση των ιατρικών απαιτήσεων.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 2/12/2008