Αρχική Νέα Τοπικά Αίτημα Αναπηρικού Κινήματος: Από την ευαισθησία να περάσουμε στην κοινωνική ευθύνη

Αίτημα Αναπηρικού Κινήματος: Από την ευαισθησία να περάσουμε στην κοινωνική ευθύνη

6

  «Σας ταλαιπωρούμε κάθε μέρα, ας ταλαιπωρηθούμε και μείς για δύο ώρες».
     Αυτό το σχόλιο του Διοικητή Τροχαίας Αντρέα Δαμίρη, που υπηρεσιακά ήταν παρών στη συγκέντρωση και την πορεία των ατόμων με αναπηρία, μεταφέρει με το καλύτερο τρόπο το τι βιώνουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρίες.
     Με σοβαρά προβλήματα στην κίνησή τους μέσα στην πόλη και στην προσβασιμότητα στα σημεία που επιθυμούν (από δημόσιες υπηρεσίες μέχρι επιχειρήσεις και δημόσιους χώρους) τα άτομα με αναπηρία συμμετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση για την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία.
     Με τη συμμετοχή όλων των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στον ευαίσθητο αυτό χώρο, στην συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Νομαρχιακός Οργανισμός Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία (καλύτερα θα ήταν πάντως να ήταν διοργανωτές οι ίδιοι οι σύλλογοι), θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερος ο αριθμός των συγκεντρωμένων πολιτών.
     Αρνητική εντύπωση έκανε το γεγονός ότι εκτός από τη Νομαρχία και το Εργατικό Κέντρο Χίου κανένας άλλος φορέας δεν παραβρέθηκε επίσημα.
     Ενώ από τα κόμματα μετά την παρατήρηση μέλους τους παγχιακού συλλόγου ατόμων με αναπηρία, έγινε γνωστό ότι στη συγκέντρωση και πορεία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΝΕ Χίου του ΠΑΣΟΚ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.
    
     Αγωνία για το ΚΔΑΠ ΜΕΑ
     Παράλληλα φέτος έντονα τέθηκε και το ζήτημα της ομαλής λειτουργίας Του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες που η πολιτική της Κυβέρνησης στο θέμα της χρηματοδότησης το οδηγεί σε κλείσιμο. Όπως επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Πέτρο Τζούμα μέχρι το τέλος του χρόνου λειτουργεί, χάρη στη χρηματοδότηση από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, άγνωστο είναι όμως πως θα διατηρηθεί αυτή η μοναδική δομή στο Βόρειο Αιγαίο με τη νέα χρονιά.
     Ο Νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης τόνισε ότι πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξει το κοινοτικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ενώ σημείωσε ότι ρόλος του ΝΟΣΑΜΑΧ είναι να φέρει και νέα προγράμματα στο νησί για άτομα με αναπηρίες. Επισημάναμε πάντως στον κ. Λαμπρινούδη ότι βάρος πρέπει να πέσει και στην αλλαγή της νοοτροπίας του κόσμου για τα ΑΜΕΑ που εκεί δεν χρειάζεται αποκλειστικά χρήματα.
     Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία μέχρι το Εργατικό Κέντρο με ενδιάμεσο σταθμό στο Δημαρχιακό μέγαρο Δήμου Χίου όπου και παραδόθηκε στον αντιδήμαρχο παιδείας Σιδερή Αμέντα το ψήφισμα διαμαρτυρίας στο οποίο καταγγελλόταν ο Δήμος (όπως και η ΤΕΔΚ) για το γεγονός ότι δεν στήριξε τη λειτουργία του ΚΔΑΠ ΜΕΑ.
     Στη συνέχεια η πορεία σταμάτησε έξω από τα γραφεία του παγχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία όπου και επισημάνθηκαν τα προβλήματα στην πρόσβαση ακόμα και όταν υπάρχουν ράμπες, από την πρόεδρο του Παγχιακού Συλλόγου Σοφία Μιχάλα και τον Πρόεδρο του Αθλητικού Συλλόγου ΙΩΝΕΣ Παντελή Καλόγερο!
    
     Λάθος μήνυμα
     Φανερά ενοχλημένος ο Δήμος Χίου προχώρησε σε έκδοση ανακοίνωσης για να καυτηριάσει το γεγονός ότι το ψήφισμα είχε κυκλοφορήσει από την προηγούμενη και μάλιστα από το φάξ της Νομαρχίας.
     Αδικεί πάντως η ανακοίνωση τη Δημοτική Αρχή που θα έπρεπε να πρωτοστατεί στον αγώνα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και όχι να προσπαθεί να ανακαλύψει εμπάθειες των συντακτών του ψηφίσματος διαμαρτυρίας, που ανεξάρτητα αν δόθηκε στη δημοσιότητα μια μέρα νωρίτερα ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ από τους συγκεντρωμένους.
     Ως αντεπιχειρήματα του δικού της ενδιαφέροντος, η Δημοτική Αρχή αναφέρει ότι στο δημοτικό συμβούλιο Δ. Χίου αποφασίστηκε η μείωση των δημοτικών τελών για ορισμένες ομάδες πληθυσμού (μεταξύ αυτών και τα άτομα με αναπηρίες) κατά 25% και ότι αντί της μιας κοινωνικής δομής που επιχορηγεί η Νομαρχία ο Δήμος Χίου έχει επτά…
     
   ΔΗΛΩΣΕΙΣ  
   
     Αγάπη
   Και εμείς οι γονείς νιώθουμε ανάπηροι.
   Πέρα από το σχολείο δεν έχουμε άλλη βοήθεια από την Πολιτεία για τα παιδιά μας..
   Θέλουμε αγάπη για τα παιδιά μας τίποτα άλλο.
   (Μητέρα παιδιού του ειδικού σχολείου)
    
     Διεκδικούμε
     Αυτό που ζητούμε είναι τα δικαιώματά μας ως φορολογούμενοι πολίτες σε ένα κράτος ανέντιμο. Διεκδικούμε την προσβασιμότητα στη ζωή, στη δουλειά, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στην ψυχαγωγία σε όλα
     Πρέπει να καταλάβουμε πλέον όλοι ότι τα Άτομα με αναπηρία είναι άνθρωπου που δημιουργούν, εργάζονται, λειτουργούν στην κοινωνία.
     Κάνουν διακοπές θέλουν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.,
     Αυτά τα δικαιώματα δεν το έχουν για τον απλούστατο λόγο ότι παραβιάζονται καθημερινά τα δικαιώματα τους.
     Από την εποχή της ευαισθησίας να περάσουμε στην κοινωνική και πολιτική ευθύνη.
     (Παντελής Καλόγερος- παραολυμπικονίκης)