Αρχική Νέα Τοπικά «Οι ναυτικοί μας στήριγμα για την ελληνική ναυτιλία»

«Οι ναυτικοί μας στήριγμα για την ελληνική ναυτιλία»

11

 Το ρόλο των ναυτικών στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας της ναυτιλίας της χώρας, εξήρε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αναστάσης Παπαληγούρας, στο πλαίσιο του εορτασμού του προστάτη των ναυτικών, Αγίου Νικολάου.


«Η σημερινή ημέρα εορτασμού του Αγίου Νικολάου είναι αφιερωμένη σε όλους εσάς που τιμάτε τον προστάτη σας άγιο. Είναι ιδιαίτερη ημέρα και για την Ελλάδα -μητέρα των θαλασσοπόρων, που ταξιδεύουν στις θάλασσες του κόσμου, μεταφέροντας τη σύγχρονη εικόνα της παραδοσιακά ναυτικής πατρίδας μας σε κάθε λιμάνι της οικουμένης», τόνισε ο κ. Παπαληγούρας και υπογράμμισε:


«Η ελληνική πολιτεία αναγνωρίζει το σημαντικότατο ρόλο των ναυτικών της στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας της ναυτιλίας της. Ο σημαντικότερος παράγοντας για το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας είναι οι άνθρωποι -όλοι εσείς που αγωνίζεστε άοκνα για να διατηρήσετε την πρωτιά της Ελλάδος στο ναυτιλιακό στίβο».


Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία έχει καταθέσει εγγράφως στο ΥΕΝΑΝΠ τις θέσεις της για τη στήριξη των Ελλήνων ναυτικών. Ως πρώτο ζήτημα θέτουν την απορρόφηση των προσφερόμενων για εργασία Ελλήνων ναυτεργατών, τη διασφάλιση των σημερινών και μελλοντικών θέσεων εργασίας αξιωματικών και κατωτέρων πληρωμάτων, την προσέλκυση και παραμονής νέων στο ναυτικό επάγγελμα, καθώς επίσης και την άμεση υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.


Ειδικότερα, οι κύριοι άξονες των προτάσεων της ΠΝΟ είναι:


-Προσέλκυση νέων και παραμονή τους στο ναυτικό επάγγελμα.


-Αναβάθμιση ναυτικής εκπαίδευσης – μετεκπαίδευσης – δημιουργία σχολών για κάθε κλάδο.


– Αυστηρή εφαρμογή από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΕΝΑΝΠ της κείμενης νομοθεσίας, όπως δεκάμηνη απασχόληση των ναυτεργατών στην ακτοπλοΐα, ωράρια εργασίας κ.λπ.


-Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ίδρυση ανεξάρτητου Ειδικού Ταμείου Ανεργίας Ελλήνων ναυτεργατών.


-Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των παροχών όλων των Ταμείων (κυρίων συντάξεων ΝΑΤ, εφάπαξ παροχών επικουρικών συντάξεων ΚΕΑΝ, ΕΛΟΕΝ) και Εστίας Ναυτικών.


-Σαφής καθορισμός χρονοδιαγράμματος για την αναπροσαρμογή όλων των συντάξεων των ναυτεργατών στο 80% των εν ενεργεία.


-Διπλασιασμός των χορηγουμένων εφάπαξ από τα Ταμεία Προνοίας Αξιωματικών & Κατωτέρων Πληρωμάτων.


-Να ισχύει για τους συνταξιούχους ναυτικούς το καθεστώς φορολόγησης των εν ενεργεία. 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2008