Αρχική Νέα Τοπικά Bολές Μανούση για τα αίτια της οικονομικής δυσπραγίας

Bολές Μανούση για τα αίτια της οικονομικής δυσπραγίας

4

  Για αναιτιολογήτως, οφειλόμενα από εκτελεσμένα δρομολόγια αγόνων γραμμών κάνει λόγο η Saos Ferries.
Προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και τον ίδιο τον υπουργό Αναστάση Παπαληγούρα στρέφει τα βέλη του ο ιδιοκτήτης της Saos Ferries Φώτης Μανούσης, τονίζοντας η οικονομική αδυναμία της εταιρείας του να εξοφλήσει τα οφειλόμενα στους ναυτεργάτες που συνεχίσουν την απεργία σε τρια πλοία της συναρτάται αποκλειστικά και μόνο με την επιλογή του ΥΕΝ να μην της καταβάλει, αναιτιολογήτως, τα οφειλόμενα από εκτελεσμένα δρομολόγια αγόνων γραμμών.


Ο εκπρόσωπος της ΣΑΟΣ ΑΝΕΣ κ. Φώτης Μανούσης παρέθεσε χθες το πρωί στοιχεία στην εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αναφορικά με τους λόγους της οικονομικής της δυσπραγίας, καθώς αδυνατεί να καταβάλλει ένα μέρος των χρημάτων που ζητούν οι εργαζόμενοι στα πλοία του προκειμένου να σταματήσουν την απεργία. Η οικονομική αδυναμία της εταιρείας για εξόφληση των οφειλομένων συναρτάται αποκλειστικά και μόνο με την επιλογή του ΥΕΝ να μην της καταβάλει, αναιτιολογήτως, τα οφειλόμενα από εκτελεσμένα δρομολόγια, τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Saos Ferries.


Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι την προσεχή Πέμπτη και ώρα 12:00, ο κ. Μανούσης θα καταθέσει ως πολιτικώς ενάγων (και όχι ως κατηγορούμενος) ενώπιον του κ. Ανακριτού 20ου τμήματος αναφορικά με την ποινική διαδικασία που έχει κινηθεί, σε πρώτη φάση, σε βάρος του στενού συνεργάτη του κ. Παυλίδη. Μετά την κατάθεση αυτή θα υπάρξει αναλυτική και δημόσια ενημέρωση, συνοδευόμενη από στοιχεία, αναφορικά με τις παράνομες πράξεις και παραλείψεις της παλαιότερης όσο και της απελθούσας ηγεσίας του ΥΑΙ& ΝΠ αλλά και σε βάρος της παρούσας ηγεσίας του ΥΕΝ, προστίθεται στην ανακοίνωση.


Εν όψει των δεδομένων αυτών αντιλαμβανόμεθα ότι είναι συνειδητή και μεθοδευμένη η προσπάθεια απαξίωσης της εταιρείας μας και των εκπροσώπων της, υπογραμμίζει ο κ. Μανούσης και κάνει λόγο για «πολεμική» κατά της εταιρείας του η «οποία θα ενταθεί περαιτέρω». Μάλιστα επικαλείται την πρόσφατη συνέντευξη του Υπουργού ΕΝΑΝΠ στην οποία ο κ. Παπαληγούρας αναφερόμενος στον κ. Μανούση σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Φυσικά πρόσωπα όσο και αν επιπλέουν, ρόλο πλοίου δεν μπορούν να παίξουν». «Αντιπαρερχόμεθα τους ανοίκειους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο νυν υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας σε βάρος μας. Οι σχολιασμοί είναι δικοί του κι εκείνον προσδιορίζουν» τονίζει ο κ. Μανούσης.


Σημειώνεται ότι το προηγούμενο Σάββατο μιλώντας σε ναυτεργάτες που απεργούν σε ένα από τα πλοία του ο κ. Μανούσης «έδειξε» ως υπεύθυνο για την όλη κατάσταση το υπουργείο το οποίο δεν καταβάλλει τα χρήματα από τα μισθώματα των αγόνων γραμμών. Το ΥΕΝΑΝΠ με ανακοίνωση του απάντησε σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «μόλις κατατεθούν τα κατά νόμο απαραίτητα δικαιολογητικά (μεταξύ αυτών πιστοποιητικό καταβολής Επιναύλου εκ μέρους του πλοιοκτήτη, πιστοποιητικό καταβολής εκ μέρους του του ΦΠΑ, πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας κλπ), οι υπηρεσίες του Υπουργείου άμεσα προωθούν την εκκαθάριση και οι αρμόδιες υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου τη σχετική ενταλματοποίηση».


Αφηνε έτσι να εννοηθεί ότι η Saos δεν είχε καταθέσει τα σχετικά δικαιολογητικά. Από την πλευρά της Saos τονίζεται ωστόσο ότι έχει στη διάθεση της μία σειρά αποφάσεων έγκρισης έκδοσης χρηματικού εντάλματος πληρωμής” από τις αρμόδιες υπηρεσίες του πρώην Υπουργείου Αιγαίου, με ημερομηνία 13 και 14 Νοεμβρίου οι οποίες για να εκδοθούν απαιτείται πριν ο πλοιοκτήτης να καταβάλλει όλα τα δικαιολογητικά. Επίσης στις 19/11 κατέθεσε και το αποδεικτικό ενημερότητας για χρέη προς το Δημόσιο.


Το ΥΕΝΑΝΠ πάντως από την πλευρά του διαμέσου του Υπαρχηγού του Λιμενικού Σώματος Α. Μπούσιο, διευκρίνιζε ότι:


– ήταν γνωστό σε όλους ότι 24/11 ο Λογαριασμός Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών θα έκλεινε λόγω της κατάργησης του


– τα δικαιολογητικά σε πολλές περιπτώσεις κατατέθηκαν από την εταιρεία στις 27 Νοεμβρίου συνεπώς τα χρήματα θα καταβληθούν με τη νέα διαδικασία μέσω ΔΟΥ.


Τέλος χθεσινοβραδινές πληροφορίες ανέφεραν ότι γίνονταν προσπάθειες από πλευράς Δημοσίου να καταβληθούν άμεσα τα χρήματα προς την Saos για όσες γραμμές έχει καταθέσει πλήρη δικαιολογητικά.


ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ 

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2008