Αρχική Απόψεις Aρθρα Δαμιανός Βασιλειάδης: Οι διαπλεκόμενοι και ο ΣΥΡΙΖΑ

Δαμιανός Βασιλειάδης: Οι διαπλεκόμενοι και ο ΣΥΡΙΖΑ

10

 Οι διαπλεκόμενοι και ο ΣΥΡΙΖΑ
του Δαμιανού Βασιλειάδη, εκπαιδευτικού, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ                            
                                                                                                         Αθήνα, 7.12.08
Εδώ και μερικούς μήνες διαπιστώνουμε με κατάπληξη μια αριστοτεχνική στρατηγική των διαπλεκομένων μέσων μαζικής ενημέρωσης να αναδείξουν το ΠΑΣΟΚ, από την μια μέρα στην άλλη από το ναδίρ που ήταν στο ζενίθ και τον ΣΥΡΙΖΑ να κατατρακυλά από τα υψηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων στα ποσοστά που ταιριάζουν στις σκοπιμότητες των διαπλεκομένων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να αναποδογυρίζουν όλους τους αρνητικούς δείκτες για το ΠΑΣΟΚ σε θετικούς και να ξεχωρίζουν σκόπιμα από την άλλη τον Συνασπισμό από το ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ένα παράδοξο εκ πρώτης όψεως φαινόμενο που θέλει οπωσδήποτε την ερμηνεία του. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου αθώα, όπως οι διαπλεκόμενοι προσπαθούν να τα περάσουν με την πλύση εγκεφάλου που κάνουν στον Έλληνα πολίτη, τον οποίο καθημερινά προσπαθούν να αποχαυνώσουν και αποδυναμώσουν, ώστε να μην αντιδρά και να δέχεται παθητικά ό,τι του σερβίρουν ως αλήθειες, εκμεταλλευόμενοι την δύσκολη συγκυρία που περνά.
Ποιο είναι άραγε το σχέδιο που εδώ και αρκετό καιρό προσπαθούν να περάσουν στην ελληνική κοινωνία τα εξωθεσμικά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα κέντρα αυτά που ρουφούν κυριολεκτικά το αίμα του ελληνικού λαού, ενώ παράλληλα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, υπέρ των φτωχών και αδυνάτων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας;
Τα σενάρια που επεξεργάζονται τα κέντρα αυτά, που το μόνο που τα ενδιαφέρει είναι τα άνομα συμφέροντά τους σε βάρος της Ελλάδας και των Ελλήνων, είναι  ανάλογα με τις περιστάσεις και τις συνθήκες διαφορετικά. 
Θα προσπαθήσουμε με γνώμονα την κοινή λογική και την κριτική σκέψη να τα αναλύσουμε:
Ο πρώτος στρατηγικός στόχος ήταν να κατεβάσουν τα ποσοστά των δύο κομμάτων εξουσίας, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, ώστε σε μια εκλογική αναμέτρηση να μην μπορούν να διαμορφώσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν ως ρυθμιστικός παράγοντας. Τον στόχο αυτόν τον πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό τεχνηέντως ασκώντας καταιγιστική κριτική στον δικομματισμό και ανεβάζοντας σε ανάλογο βαθμό τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Στη φάση αυτή μηχανεύονταν οι διαπλεκόμενοι εξωθεσμικοί παράγοντες να δημιουργήσουν ένα τρίτο κόμμα, απόλυτα ελεγχόμενο από τους ίδιους, ώστε με την παρεμβολή του να ελέγχουν και τα άλλα δύο κόμματα εξουσίας, που δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν αυτοδυναμία. Αυτό το σχέδιο απέτυχε, γιατί δεν υπήρχε δυνατότητα να δημιουργηθεί τρίτο κόμμα. Έτσι εγκαταλείφθηκε άδοξα.
Ακολούθησε τελικά το δεύτερο σχέδιο το οποίο βιώνουμε σήμερα. Ποιο είναι αυτό συγκεκριμένα; Αφού η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει κάποιες αντιστάσεις στα εθνικά θέματα, έστω και χλιαρές (βλέπε αγωγοί, προσέγγιση με την Ρωσία, βέτο στο Βουκουρέστι για τα Σκόπια κ.λπ) που εξόργισε τα μάλα  τους Αμερικανούς, οι εντός των τειχών εξωθεσμικοί παράγοντες, σε αγαστή συνεργασία με τους εκτός (τα συμφέροντα είναι κοινά σε βάρος τους ελληνικού λαού), έβαλαν μπρος να αναδείξουν ως πρωτοπορία τον πιο αδύναμο κρίκο στις πιέσεις τους που είναι το ΠΑΣΟΚ. Προς το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν πανούργες τακτικές, ανάμεσα στις οποίες είναι και η ανάδειξη των σκανδάλων, τα οποία ήταν γνωστά από παλιά, αλλά τα παρουσιάζουν τώρα, γιατί τώρα τους χρησιμεύουν.
 Είναι πέρα από βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα έφερνε καμία αντίρρηση στα σχέδια των ΗΠΑ τόσο σχετικά με την Κύπρο (βλ. στάση του Γιώργου Παπανδρέου υπέρ του κατάπτυστου σχεδίου Ανάν), ούτε για το Σκοπιανό (βλέπε Βαλλιανάτο και λοιπούς ), ούτε στα ελληνοτουρκικά (βλ. την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά που χαρακτηρίζει την Τουρκία «υπεύθυνη, μετριοπαθή και σύγχρονη», υποστηρίζοντας και αθωόνοντας τον Νεο-Οθομανισμό) και θα είναι εύκολος στόχος να περάσουν τα αντεθνικά και αντιλαϊκά σχέδιά τους. Στο σχέδιό τους αυτό εντάσσεται και η αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ και η προσπάθεια τους να απομονώσουν ένα κομμάτι του Συνασπισμού, ώστε μαζί με το ΠΑΣΟΚ να καταφέρουν να αποκτήσουν αυτοδυναμία, όταν και όποτε γίνουν εκλογές. Αυτό είναι το σχέδιο και θα το βλέπουμε να επιβεβαιώνεται καθημερινά.
Είναι όμως τελείως απαράδεκτο και βλαβερό για το Λαϊκό Κϊνημα να μετέχει σ’ αυτήν την συγχορδία και το ΚΚΕ, ταυτίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Δυστυχώς όμως υπάρχουν δυνάμεις στο ΣΥΡΙΖΑ που δίνουν αφορμή να ευδοκιμούν τέτοιες προσπάθειες των διαπλεκομένων ή τουλάχιστον να ελπίζουν ότι θα κάμψουν τις αντιστάσεις με τις ανάλογη προπαγάνδα και τις υποσχέσεις για αξιώματα και παροχές. Προς το παρόν προσπαθούν να εκθέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ή μάλλον τον Συνασπισμό, (γιατί σκοπίμως παραγνωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ), ότι δεν θέλει τάχα να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα για τα λαϊκά στρώματα, μιας και δεν θέλει να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, για να αλλάξει υποτίθεται μέσω αυτής της συνεργασίας η κακιά του μοίρα, από πολιτικές και πολιτικούς που του έχουν γυρίσει την πλάτη, εξυπηρετώντας τα άνομα συμφέροντα των διαπλεκομένων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Σε τελευταία ανάλυση θέλουν να είναι επιδιαιτητές της πολιτικής στην Ελλάδα κατά το γνωστό των Άγγλων: Διαίρει και βασίλευε!
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαγνώσει την στρατηγική αυτή των εξωθεσμικών παραγόντων εντός και εκτός Ελλάδας και ενδώσει στις πιέσεις, τότε έχει υπογράψει την θανατική του καταδίκη.
Θα πρέπει να αποδείξει με πειστικά επιχειρήματα ότι η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία αυτόνομα ή με την συνεργασία του Συνασπισμού ή κομμάτι του Συνασπισμού δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να ανακυκλώνει το πρόβλημα, γιατί οι διαφορές ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι στην ουσία, αφού και οι δύο ακολουθούν πιστά την νεοφιλελεύθερη πολιτική, που έχει δημιουργήσει τα αδιέξοδα και αν διαφέρουν διαφέρουν απλώς στο ποιος θα εφαρμόσει πιο πιστά αυτήν την πολιτική. Συνεπώς τα περί συνεργασίας είναι εκ του πονηρού, γιατί την θέλουν οι διαπλεκόμενοι, αυτοί δηλαδή που θέλουν να ρυθμίζουν την πολιτική στην Ελλάδα και είναι οι κύριο υπαίτιοι όλου αυτού του δράματος, που υφίστανται τα λαϊκά στρώματα. Την ευθύνη ας την αναλάβουν οι Έλληνες πολίτες. Ας παραδειγματιστούν από την Τουρκία, όπου το κόμμα του Ερντογκάν εξαφάνισε τα παραδοσιακά κόμματα. Ας πάρουν παράδειγμα και από άλλες χώρες, όπως τον Τσάβες, ακόμη και την Κύπρο, όπου βγήκε στην εξουσία ένας που θέλει να λέγεται κομμουνιστής.
Γι’ αυτό καμία αντιπαράθεση με το ΚΚΕ στα κανάλια. Είναι παγίδα των διαπλεκομένων. Μόνο προβολή των θέσεων του πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Στη φάση αυτή πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να δείξει ανθεκτικότητα και να προβεί σε αντεπίθεση, προβάλοντας τις θεσεις του, όμως ως ένα ενιαίο, συμπαγές και αραγές μέτωπο κομμάτων και οργανώσεων προς μια πατριωτική και σοσιαλιστική προοπτική.
Αλλιώς: μπρος γκρεμός (Νέα Δημοκρατία) και πίσω ρέμα(ΠΑΣΟΚ). 
                                                                 Ε-mail damon@damonpontos.gr