Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Είδος υπό εξαφάνιση το ανδρικό φύλο! , του Τάσου Σαραντή

Είδος υπό εξαφάνιση το ανδρικό φύλο! , του Τάσου Σαραντή

25

 Το αρσενικό φύλο -στους ανθρώπους και όχι μόνο- βρίσκεται σε κίνδυνο, λόγω των επιπτώσεων της περιβαλλοντικής μόλυνσης με χημικά, που έχει ως συνέπεια τις βλάβες του αναπαραγωγικού μηχανισμού του. Το γεγονός αυτό έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την ανθρωπότητα, αλλά και για τα άλλα ζωικά και θαλάσσια είδη, σύμφωνα με μια νέα ανησυχητική παγκόσμια επιστημονική έρευνα, την πιο σφαιρική του είδους της.


Η έρευνα, με τίτλο «Επιπτώσεις των χημικών ρύπων στην αναπαραγωγική υγεία των αρσενικών σπονδυλωτών ζώων – Οι άνδρες υπό απειλή» και δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Independent», πραγματοποιήθηκε από τη βρετανική οργάνωση CHEMTrust, που ιδρύθηκε το 2007 με στόχο να προστατεύσει τους ανθρώπους και τα άλλα είδη από τα επικίνδυνα χημικά.


Στηρίζεται από αρκετούς κορυφαίους επιστήμονες και βασίζεται σε πορίσματα 250 επιστημονικών μελετών από όλο τον κόσμο.


Η έρευνα δείχνει ότι μια σειρά από κοινά χημικά, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται σε εντομοκτόνα στη γεωργία, εκθηλύνει τα αρσενικά όλων των σπονδυλωτών ζώων, από τα πλάσματα της θάλασσας μέχρι τα θηλαστικά της ξηράς, αμφίβια, ερπετά και πουλιά, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.


Μεταξύ άλλων, στα θηλαστικά ειδικότερα, διαπιστώνονται: Μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα του σπέρματος, διαφυλετικά χαρακτηριστικά (ιστός ωαρίων στα γεννητικά όργανα των αρσενικών), μικρότεροι φαλλοί και μικρότεροι όρχεις, αφύσικα ή εκθηλυμένα γεννητικά όργανα. Η κατάσταση είναι τόσο εξαπλωμένη, που βρέθηκαν μέχρι και ερμαφρόδιτες πολικές αρκούδες, τόσο με αρσενικά όσο και με θηλυκά γεννητικά όργανα!


Είχε προηγηθεί μια νέα αμερικανική έρευνα, από το πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Ν. Υόρκη, που έδειχνε ότι τα αγόρια, τα οποία γεννιούνται από γυναίκες εκτεθειμένες ευρέως σε χημικές ουσίες (φθαλικά) κατά την εγκυμοσύνη, έχουν συνήθως μικρότερα γεννητικά όργανα.


Μια άλλη έρευνα από το ολλανδικό πανεπιστήμιο «Ερασμος» του Ρότερνταμ έδειξε ότι τα αγόρια των οποίων οι μητέρες είχαν εκτεθεί σε πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PBCs), όταν μεγάλωσαν, προτιμούσαν να παίζουν με κούκλες και κουζινικά, αντί με τα συνηθισμένα αγορίστικα παιγνίδια.
 
Εξάλλου, περιοχές με μεγάλη χημική μόλυνση στον Καναδά, τη Ρωσία και την Ιταλία εμφανίζουν διπλάσιες γεννήσεις κοριτσιών έναντι των αγοριών, γεγονός που ίσως εξηγεί εν μέρει και τη μυστηριώδη σταδιακή μεταβολή της παγκόσμιας αναλογίας γυναικών – ανδρών υπέρ των πρώτων.


Ταυτόχρονα, μειώνεται συνεχώς διεθνώς η πυκνότητα του ανθρώπινου σπέρματος: Μελέτες σε πάνω από 20 χώρες έχουν δείξει ότι μέσα σε 50 χρόνια η πυκνότητα σε σπερματοζωάρια έχει μειωθεί από 150 εκατ. ανά χιλιοστόλιτρο σπερματικού υγρού σε 60 εκατομμύρια. Οι επιστήμονες θεωρούν τα στοιχεία αυτά «καμπανάκι κινδύνου» για την ανθρωπότητα, γιατί η ίδια η πορεία της βιολογικής εξέλιξης διαστρέφεται.


Οι άνθρωποι και τα άλλα ζώα εκτίθενται σε πάνω από 100.000 νέα χημικά τα τελευταία χρόνια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραδεχτεί ότι για το 99% από αυτά δεν υπάρχουν επαρκείς ρυθμίσεις, ούτε οι κατάλληλες ενημερωτικές πληροφορίες για ζητήματα ασφάλειας στο 85% από αυτά τα χημικά.


 Του Τάσου Σαραντή


Εφημερίδα Ημερησία    9/12/2008