Αρχική Νέα Τοπικά Ναυτεμπορική: “Η Χίος και τα προϊόντα της στις Βρυξέλλες”

Ναυτεμπορική: “Η Χίος και τα προϊόντα της στις Βρυξέλλες”

32

Οι ιδιαιτερότητες και η ποικιλομορφία των περιοχών της Ευρώπης και των προϊόντων της τονίστηκαν στην εκδήλωση παρουσίασης προϊόντων Χίου, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008.

Με τη συστηματική και οργανωτική συμμετοχή του βουλευτή Χίου, Γιάννη Κοσμίδη και υπό την αιγίδα του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, Αρη Σπηλιωτόπουλου, παρουσιάστηκε το δίπτυχο Μαστίχα – Μαστιχοχώρια, Εσπεριδοειδή – Κάμπος.

Με μεγάλη ποικιλία προϊόντων και γιγαντοαφίσες προσελκύστηκε το κοινό των Βρυξελλών, οι ευρωβουλευτές και οι υπηρετούντες στα Ευρωπαϊκά Οργανα για να ξεναγηθούν στα αρώματα και στις γεύσεις του ιστορικού νησιού. Παρουσιάστηκαν βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα από την παραγωγή της μαστίχας στα Μαστιχοχώρια και των μανταρινιών στον Κάμπο, καθώς και τα τουριστικά αξιοθέατα του νησιού.

Μεγάλη ομάδα αιρετών αρχόντων, παραγωγών και επιχειρηματιών, αφού συμμετείχε σε συσκέψεις με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας, πλαισίωσε την παρουσίαση των προϊόντων και των ενημερωτικών εκδόσεων του Δήμου και της Νομαρχίας Χίου. Κατά την εκδήλωση, εκτός από την ευρωβουλευτή Μ. Παναγιωτοπούλου- Κασσιώτου, χαιρετισμούς απηύθυναν η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής ΕΛΚ και αντιδήμαρχος Μασσαλίας Dominique Vlasto (με καταγωγή από Χίο), οι ευρωβουλευτές Γ. Παπαστάμκος, Σ. Αρναουτάκης και Ι. Γκλαβάκης, ο Σ. Καμπούρης, πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου Χίου και ο Π. Βρουλής, δήμαρχος Χίου.

Η παρουσίαση προϊόντων έγινε από την Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) με τον πρόεδρο, Κωνσταντίνο Γανιάρη και τον κ. Μιλτιάδη Σαραντινίδη, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδο-καλλιεργητών Χίου, με τους Κωνσταντίνο Χαλκιά και Αικατερίνη Τελλή και από τις εταιρείες:

* ΜEDITERRA SA – MastihaShop

* MasticSpa, Μιχάλης και Γιώργος Σόδης

* ANEMOS, Μπενέτος Γιάννης – Γαλάτουλας Γιώργος Ο.Ε.

* ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΕΒΕ, Εμμανουήλ Παπαμονιούδης και

* CITRUS, με τις Μαρία Τσακηρίδου και Παναγιώτα Αλεξάνδρου.

Στην ομάδα συμμετείχαν επίσης: Ιωάννης Μαλαφής, πρόεδρος ΤΕΔΚ Ν. ΧΙΟΥ, Παναγιώτης Καμίτσης, δήμαρχος Ιωνίας και ο σύμβουλος Κλέαρχος Χρύσης, Ηλίας Κλεισσάς, δήμαρχος Μαστιχοχωρίων και η σύμβουλος Βασιλική Σιδεράκη, Ιωάννης Μουρούνας, αντιδήμαρχος Χίου, Αποστολία Λύκου και Ισαβέλλα Μπουρνιά, νομαρχιακοί σύμβουλοι.