Αρχική Νέα Τοπικά Καταγγέλλει σκάνδαλο το ΔΣ Δήμου Χίου για αγοραπωλησία οικοπέδου σε αεροδρόμιο

Καταγγέλλει σκάνδαλο το ΔΣ Δήμου Χίου για αγοραπωλησία οικοπέδου σε αεροδρόμιο

55

   Ως σκανδαλώδη απόφαση που πρέπει να αντιμετωπιστεί χαρακτήρισε το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χίου το θέμα της αγοράς έκτασης στην περιοχή του αεροδρόμιου σε υψηλότατη τιμή, από πλευράς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
   Ομόφωνα, αν και με διαφορετική θέρμη, οι παρατάξεις αποφάσισαν να καταθέσουν σχετικό υπόμνημα στο υπουργείο και παράλληλα να αναλάβει το όργανο Δημοτικής Πολιτικής (με εκπροσώπους δηλαδή από όλες τις παρατάξεις) να συντονίσει τις επόμενες κινήσεις μαζί με τη Νομαρχία και το Επιμελητήριο.
   Το θέμα έφερε προς συζήτηση η δημοτική παράταξη της Ανθρώπινης Πόλης, ενώ παρέστη η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή, ο αντινομάρχης Στέφανος Φαρατζής, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Στέλιος Καμπούρης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αντώνης Ζαννίκος καθώς και κάτοικοι της συνοικίας της Φάρκαινας με επικεφαλής τον πρόεδρο του συλλόγου Μίμη Μουτσάτσο.
  
   Ο Μάρκος Μεννής εισηγούμενος το θέμα (το τελευταίο του ως ενεργός δημοτικός σύμβουλος αφού λίγο πριν είχε κάνει γνωστή την απόφασή του να παραιτηθεί), χαρακτήρισε την απόφαση για τιμή πώλησης στη Φάρκαινα, στην τιμή των 1.100 € ανά τ.μ. (όταν ως Δήμαρχος είχε κάνει αγορά με 250€ το τ.μ.) ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα.
   Πρότεινε να γίνει ενημέρωση των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Μεταφορών σημειώνοντας ότι με αυτή την απόφαση φαίνεται να μένει όνειρο θερινής νυκτός το αίτημα του χιακού λαού για επέκταση του αεροδρομίου Χίου.
     Στην τοποθέτηση της η βουλευτής Ελπίδα Τσουρή χαρακτήρισε την απόφαση για την τιμή πώλησης σκανδαλώδη και τόνισε ότι στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου έχει φέρει το θέμα στη Βουλή και περιμένει απαντήσεις,.
   Σημειώνοντας εξάλλου ότι πρέπει η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για την επέκταση του αεροδρομίου σημείωσε «Ας πει αυτή η κυβέρνηση ποιο μεγάλο έργο πρόκειται να χρηματοδοτήσει στο νομό. Ας μην είναι το αεροδρόμιο ας είναι το λιμάνι, ας είναι όμως ένα μεγάλο έργο υποδομής που έχει ανάγκη η Χίος.
  
   Απομακρύνεται η επέκταση;
   Η απάντηση αυτή σε συνδυασμό με μια αλλαγή στάσης του προέδρου του επιμελητηρίου Αντώνη Ζαννίκου, που ναι μεν ζήτησε να υπάρξει ευθεία απάντηση από το κράτος, αλλά παράλληλα ότι «δεν είναι και πανάκεια η επέκταση του αεροδρομίου» (!), φαίνεται ότι οι νέες εξελίξεις δημιουργούν την αίσθηση ότι απομακρύνεται το θέμα επέκτασης του αεροδρομίου.
   Οφείλουμε να αντιδράσουμε, τόνισε εξάλλου ο Πρόεδρος του Ν.Σ. Στέλιος Καμπούρης, «ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που μπορεί να υπάρξε»ι.
   Το ίδιο κατηγορηματικός ήταν και ο αντινομάρχης Στέφανος Φαρατζής που σημείωσε ότι ήδη η Νομαρχία έχει κάνει παρέμβαση για το θέμα. σε ότι αφορά την υψηλότατη τιμή, αναρωτήθηκε τι επιβαρύνσεις θα φέρει στους κατοίκους της περιοχής που θα θελήσουν να κάνουν μια απλή μεταβίβαση.
  
   Ομόφωνα, αλλά χλιαρά το Δ.Σ.
   Παρόλο που συμφώνησε στην πρόταση που έθεσε προς ψηφοφορία ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου, ο επικεφαλής της Νέας Αντίληψης Γιάννης Χαλλιορής έδειξε να διαφοροποιείται από το θέμα της επέκτασης του αεροδρομίου. Σημείωσε ότι με αφορμή το σημερινό εμπόδιο πρέπει να δούμε αλλιώς το ζήτημα υπενθυμίζοντας ότι εκεί έχει χωροθετηθεί και το νέο λιμάνι. Παράλληλα πρόσθεσε ότι υπάρχουν ευθύνες σε όλους για τον εγκλωβισμό στη λογική της ανάπτυξης του αεροδρομίου, απευθυνόμενος και προσωπικά στη κα Τσουρή.
   Δίνουμε άδικα τη μάχη τόνισε ο Παντελής Βρουλής που κάνοντας και την αυτοκριτική του σημείωσε ότι «αφήσαμε τα γεγονότα παθητικά να προχωρούν».
   «Εφόσον η Κυβέρνηση είχε τη διάθεση να πληρώσει αυτό το ποσό για την αγορά του οικοπέδου, για τι να μην έχει την πρόθεση να πληρώσει με την ίδια τιμή και το αεροδρόμιο», συμπλήρωσε.
   Τελικά αποδέχτηκε να υπάρξει η αποστολή επιστολής και παράλληλα η απόφαση για δράση μέσω του οργάνου Δημοτικής Παράταξης.
  
   Σταματήστε την ομηρεία
   Στον προβληματισμό των κατοίκων, που ανέπτυξε μεταξύ άλλων και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Μίμης Μουτσάτσος τέθηκε έντονα ότι είναι ανάγκη να σταματήσει η ομηρεία στην περιοχή, αφού οι κάτοικοι δεν μπορούν αν επισκευάσουν στα σπίτια τους. Τόνισε επίσης ότι η Φάρκαινα θα αποτελούσε το «φιλέτο» της Χίου, αλλά παρόλα αυτά υπήρχε μια συνειδητή επιλογή για υποβάθμιση στο όνομα της επέκτασης του αεροδρομίου.
   Ο κ. Μουτσάτσος έβαλε και κατά εντύπου που παρουσιάζει έντονα το θέμα με την αγορά οικοπέδου σε υψηλότατη τιμή σε σχέση με τις μέχρι τώρα αγοραπωλησίες.

Διαφήμιση