Αρχική Απόψεις Aρθρα Ο ξένος τύπος για τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα

Ο ξένος τύπος για τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα

13

  
   Η σπασμένη τζαμαρία σε υποκατάστημα τράπεζας στη Χίο είναι προφανώς το δέντρο.
   Το να αναδείξουμε αυτή την κατάσταση ή να περιγράψουμε τα αντανακλαστικά του εμπορικού κόσμου του νησιού μας μπροστά στη φημολογία για «εισαγόμενους αναρχικούς» που θα έκαιγαν τα καταστήματα, θα ήταν σαν να κρύβουμε το δάσος των προβλημάτων που ανέδειξε ο αυθόρμητος ξεσηκωμός των νέων με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή από σφαίρα αστυνομικού…
   Ο ξένος τύπος παρουσιάζει με ιδιαίτερα μελανά χρώματα την απαράδεκτη κατάσταση που επικράτησε σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας μας. Παράλληλα όμως δίνει και μια άλλη πτυχή των κινητοποιήσεων που αγγίζουν και την Ευρώπη.
   Στον αγγλικό «Γκάρντιαν» ο αρχισυντάκτης επί ευρωπαϊκών θεμάτων θεωρεί ότι τα επεισόδια ενδέχεται να σηματοδοτούν «το πρώτο ξέσπασμα μαζικής οργής» καθώς η Ευρώπη εισέρχεται σε περίοδο οικονομικής ύφεσης. Προσθέτει δε ότι το κοινό φαίνεται να στηρίζει τους διαδηλωτές, διαχωρίζοντάς τους από τους κουκουλοφόρους που προκαλούν τις καταστροφές.
   «…Είναι και οι φοιτητές που κατεβαίνουν στις δρόμους οργισμένοι, που εξαναγκάζονται σε ηθική πορνεία, με την ελπίδα να βρουν κάποτε τη δουλειά, την οποία έχουν σπουδάσει. Ίσως αυτό το ποτάμι ανθρώπων, που όπως και εσύ βιώνει τους καρπούς ενός ακατανόητου αυταρχισμού, δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί και να μη βγει στο δρόμο», ανταπαντά αναγνώστης της ιταλικής «La Reppublica» σε άλλο αναγνώστη.
   Η Λιμπερασιόν ρωτά σε άρθρο σύνταξης τους γάλους «Σας θυμίζει κάτι;», αφού ανάλογη υπόθεση με εξεγερμένους νεαρούς γνώρισε και το Παρίσι.
   Η «Φιγκαρό» σε κύριο άρθρο της αναφέρει «Η κρίση στην Ελλάδα είναι πολιτική» και επισημαίνει «την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη», το «κακό εκπαιδευτικό σύστημα».
   Για τα αίτια της εξέγερσης των νέων στην Ελλάδα, αναφέρει το ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες της Ελευθεροτυπίας, έγινε και ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από Γερμανό δημοσιογράφο. Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ζακ Μπαρό (για θέματα δικαιοσύνης, ασφάλειας και ελευθερίας) αιφνιδιάστηκε και απάντησε ότι η Επιτροπή δεν είναι αρμόδια επί του θέματος.
   Σημειώνεται όμως ότι η Επιτροπή αποφεύγει να σχολιάσει κοινωνικές ταραχές, αφού οι αντιδράσεις στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσουν τον σπινθήρα για παρόμοια ξεσηκώματα και σε άλλα κράτη- μέλη.
   Το δάσος που λέγαμε είναι ιδιαίτερα πυκνό και για να το διασχίσει κανείς χρειάζεται ορθή πολιτική σκέψη, προτάσεις, ιδέες και πρόγραμμα, μακριά από «Σκάνδαλά. Διαφθορά και μια αποτυχημένη ελίτ», όπως περιγράφει τα αίτια της κρίσης στην Ελλάδα το περιοδικό Σπίγκελ.

του Θοδωρή Πυλιώτη, ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ (12/12/2008)