Αρχική Πολιτισμός Η Καμεράτα στη Χίο, Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου στο Ομήρειο

Η Καμεράτα στη Χίο, Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου στο Ομήρειο

11

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΗ Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής έρχεται στη Χίο για να πραγματοποιήσει μία μοναδική συναυλία στο πλαίσιο του νέου της εκπαιδευτικού της προγράμματος με τίτλο «Η Καμεράτα στην περιφέρεια» που πραγματοποιείται με τη χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού και τη συνεργασία του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου.
Την Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου, στις 9.00 το βράδυ, στο Ομήρειο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Χίου, η Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών υπό τη διεύθυνση του μόνιμου αρχιμουσικού της Αλέξανδρου Μυράτ θα μας ταξιδέψει μουσικά σε αριστουργηματικές μελωδίες των Μότσαρτ, Γιόχαν Νέρουντα και Λέος Γιάνατσεκ. Σολίστ της συναυλίας ο Σωκράτης Άνθης τρομπέτα. 

(Σημείωση chiosnews.com: προφανώς αναβάλλεται η προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης Χίου, που γίνεται την ίδια μέρα, ώρα και αίθουσα.)   

Αναλυτικά το πρόγραμμα της συναυλίας:
Η ξεχωριστή αυτή μουσική βραδιά θα ξεκινήσει με το Ντιβερτιμέντο KV 136, ένα από τα τρία Ντιβερτιμέντι που έγραψε ο μεγαλοφυής συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ το 1172, στην ηλικία των 16 ετών.  Γραμμένα για έγχορδα και αποτελούμενα από τρία μέρη, συχνά τα Ντιβερτιμέντι αυτά, αναφέρονται και ως ‘Συμφωνίες Ζάλτσμπουργκ’, από την Αυστριακή πόλη που ζούσε τότε ο συνθέτης. Ακολουθεί το Κοντσέρτο για τρομπέτα σε μι ύφεση μείζονα του συνθέτη Γιόχαν Νέρουντα. Γεννημένος στη Βοημία το 1707 ο τσέχος συνθέτης Γιόχαν Νέρουντα έζησε στην Πράγα και τη Δρέσδη, όπου και πέθανε το 1780. Δημιουργία περιόδου 1760, το Κοντσέρτο για τρομπέτα είναι γραμμένο στο πρωτότυπό του, για κυνηγετικό κόρνο, ένα είδος φυσικού, χωρίς βαλβίδες κόρνου που ήταν αρκετά διαδεδομένο τον 18ο αιώνα, τα δε  έργα που είναι γραμμένα γι’αυτό (μεταξύ άλλων και του Γ.Σ. Μπαχ ή του Χαίντελ) κινούνται σε υψηλή ηχητική περιοχή και για το λόγο αυτό ερμηνεύονται σήμερα αποκλειστικά με τρομπέτα.  Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με το «Ειδύλλιο» για έγχορδα, έργο που ο τσέχος συνθέτης Λέος Γιάνατσεκ (1854-1928) έγραψε το καλοκαίρι του 1878, παίρνοντας έμπνευση από ένα όμορφο ταξίδι του στη Γερμανία.


Ο σολίστ:
Ο σολίστ της συναυλίας Σωκράτης Άνθης, γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε τρομπέτα στη Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος με τον Θανάση Βογιατζόπουλο, και στο Ελληνικό Ωδείο με τον Δημήτρη Κάφυρη (δίπλωμα με άριστα παμψηφεί και α΄ βραβείο). Παρακολουθεί σεμινάρια τρομπέτας και brass ensemble στην Ελλάδα και το εξωτερικό με καθηγητές κύρους. Στην Ελλάδα έχει πάρει μέρος στις σημαντικότερες μουσικές εκδηλώσεις από το 1975 έως σήμερα, σε πολλές ηχογραφήσεις (μεταξύ άλλων, με την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση). Έχει εμφανιστεί με συγκροτήματα μουσικής δωματίου στις περισσότερες  ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και εκτός Ευρώπης. Επί μία εικοσαετία υπήρξε στενός συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι συμμετέχοντας σε όλες τις συναυλίες και τις ηχογραφήσεις των έργων του. Ως σολίστ έχει συμπράξει με τα σύνολα: ΚΟΑ, ΚΟΘ, Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Λιψίας (Γκεβάντχαους), Πλέβεν της Βουλγαρίας, Ορχήστρα των Χρωμάτων, ALEA III, Ορχήστρα Δωματίου «Μαρσύας», Ορχήστρα Πατρών, Ορχήστρα Δωματίου της Στουτγάρδης και Καμεράτα σε συναυλίες και ηχογραφήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπήρξε κορυφαίος μουσικός στην Ορχήστρα της ΕΛΣ (1975-1990), στην ΚΟΑ (1980-1991) και στη Συμφωνική της ΕΡΤ (1976-2003). Είναι κορυφαίος τρομπετίστας στην Ορχήστρα των Χρωμάτων. Ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος μουσικής δωματίου «Νικόλαος Μάντζαρος» και του κουιντέτου Melos Brass, με το οποίο και ηχογραφεί. Διδάσκει τρομπέτα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι μέλος της κριτικής επιτροπής για την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ορχήστρα Νέων της Μεσογείου.