Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Σχεδόν ολική μεταμόσχευση προσώπου στις ΗΠΑ, του Τάσου Σαραντή

Σχεδόν ολική μεταμόσχευση προσώπου στις ΗΠΑ, του Τάσου Σαραντή

9

 


Η πρώτη στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν ολική μεταμόσχευση προσώπου πραγματοποιήθηκε στην Κλινική του Κλίβελαντ σε μια γυναίκα, τα στοιχεία της οποίας δεν έγιναν γνωστά.


Οπως ανακοίνωσαν οι χειρουργοί, το μεγαλύτερο τμήμα του προσώπου της γυναίκας αντικαταστάθηκε.


Η μεταμόσχευση έγινε πριν από δύο εβδομάδες από την πολωνικής καταγωγής πλαστική χειρουργό Δρ Μαρία Σιεμιόνοφ από την Cleveland Clinic των ΗΠΑ. Η Δρ Σιεμιόνοφ πραγματοποίησε μεταμόσχευση, την πρώτη επί αμερικανικού εδάφους, στο 80% του προσώπου ασθενούς της.


Οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το χειρουργείο και πληροφορίες για την ασθενή δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.


Ολοι τώρα περιμένουν πώς θα εξελιχθεί η μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς, δεδομένου ο κίνδυνος της απόρριψης του μοσχεύματος είναι μεγάλος, ενώ την ίδια στιγμή ξανανοίγει ο διάλογος για τα προβλήματα ηθικής που εγείρονται από τέτοιου είδους επεμβάσεις.


Τον Νοέμβριο του 2005 μία ομάδα Γάλλων με επικεφαλής τον Ζαν Μισέλ Ντιμπερνάρ από το Πανεπιστήμιο της Λιόν είχε προχωρήσει στην πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου την τότε

38χρονη Ιζαμπέλ Ντινουάρ (φωτό).

Για την διεξαγωγή της εγχείρησης οι Γάλλοι επιστήμονες είχαν χρησιμοποιήσει ιστό από δότη για να αντικαταστήσουν τη μύτη, τα μάγουλα, το στόμα και το πηγούνι της, καθώς τα περισσότερα χαρακτηριστικά του προσώπου της είχαν χαθεί από το δάγκωμα του σκύλου της.


Εκτοτε, ακολούθησε μια πιο εκτεταμένη μεταμόσχευση προσώπου στην Κίνα και μια ακόμη πιο εκτεταμένη πέρσι στη Γαλλία.


 Του Τάσου Σαραντή
Εφημερίδα    Ημερησία   18/12/2008