Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Με ταχύτερο ρυθμό λιώνουν οι πάγοι, έρχονται πλημμύρες, του Τάσου Σαραντή

Με ταχύτερο ρυθμό λιώνουν οι πάγοι, έρχονται πλημμύρες, του Τάσου Σαραντή

5

 Νέα ανησυχητικά στοιχεία που καταδεικνύουν τις τραγικές συνέπειες των κλιματικών αλλαγών έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα είναι μεγαλύτερη απ’ ότι προβλεπόταν, το 2008 αναδεικνύεται ως το δέκατο θερμότερο έτος, ενώ αποδεικνύεται ότι οι καύσωνες είναι πιο θανατηφόροι από τους τυφώνες.


Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπει η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία εκδόθηκε το 2007.


Οπως προκύπτει από έκθεση της αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας σχετικά με τους κινδύνους της απότομης κλιματικής αλλαγής, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μέχρι το τέλος του αιώνα θα μπορούσε να ανέλθει στα 150 εκατοστά, γεγονός που θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων που θα πληγούν από πλημμύρες.Εκθεση


Στην έκθεση της IPCC προβλεπόταν ότι το επίπεδο της θάλασσας θα ανέβει κατά 28 έως 42 εκατοστά έως το τέλος του αιώνα, αλλά στη νέα μελέτη των Αμερικανών επιστημόνων συμπεριελήφθησαν υπόψη οι πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με το πόσο γρήγορα λιώνουν οι παγετώνες, ιδιαίτερα στη Γροιλανδία και τη Δυτική Ανταρκτική.


Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει το Ινστιτούτο Goddard της NASA, το 2008 αποδεικνύεται ότι είναι πιο δροσερό από το 2000 αλλά αναδεικνύεται ως το δέκατο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, αφού ήταν κατά 0,42 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη μεταξύ 1951 και 1980.


Τα στοιχεία αυτά συγκλίνουν με μια παρόμοια ανάλυση της βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Met Office), σύμφωνα με την οποία το 2008 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι 14,3 Κελσίου, δηλαδή 0,14 βαθμούς κάτω από τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 2001-07. Αυτό καθιστά το 2008 ως το δέκατο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί.Από το 1997
 
Τα 10 θερμότερα χρόνια έχουν καταγραφεί από το 1997 και ο παγκόσμιος μέσος όρος της θερμοκρασίας για την τρέχουσα δεκαετία είναι σχεδόν κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερος από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας. Σε άλλη έρευνα, που αφορά τις ΗΠΑ, καταδεικνύεται ότι οι καύσωνες αποτελούν αιτία περισσότερων θανάτων από φυσικά φαινόμενα.


Ο «χάρτης θανάτου» αναφέρει ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας είναι μεγαλύτερος στις νότιες πολιτείες της χώρας, όπου συντρέχουν μια σειρά απειλών από φυσικά φαινόμενα. Η πιο ασφαλής τοποθεσία στη χώρα, σύμφωνα με την έρευνα, είναι κάποιες περιοχές των κεντροδυτικών πολιτειών και κάποιες πόλεις στα βορειανατολικά.


Η ζέστη και η ξηρασία αντιστοιχεί στο 19,6% του συνόλου των θανάτων. Στη δεύτερη θέση κατατάσσονται ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται οι θάνατοι από το υπερβολικό κρύο και το χιόνι.


Του Τάσου Σαραντή
Εφημερίδα    Ημερησία   18/12/2008