Αρχική Νέα Οικονομία Πωλείται το εργοστάσιο χυμών Εσπεριδοκαλλιεργητών

Πωλείται το εργοστάσιο χυμών Εσπεριδοκαλλιεργητών

30


Πωλείται το εργοστάσιο χυμοποίησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοκαλλιέργητων Κάμπου.
Τη σχετική απόφαση καλούνται να πάρουν, ή όχι, σήμερα το απόγευμα οι παραγωγοί στη γενική συνέλευσή τους (Σάββατο, 20/12 στις 5.30 μ.μ. στο Κέντρο “Γ. ΚΑΛΟΥΤΑΣ”.
 Στο σημείο που βρίσκονται σήμερα οι παραγωγοί, με την υποτίμηση των προϊόντων τους και την κατάσταση του εργοστασίου, που επ’ ουδενί μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά απέναντι σε άλλα ομοειδή, το βέβαιο είναι ότι, δε μπορεί να συνεχιστεί το ισχύον καθεστώς. Ιδιαίτερα με τη νέα πολιτική της κοινότητας που επιδοτεί τα στρέμματα και όχι την παραγωγή προϊόντων, η ανάπτυξη της παραγωγής κρίνεται μάταιη, τη στιγμή μάλιστα που ο συνεταιρισμός αδυνατεί να στηρίξει μόνος του τους εσπεριδοκαλλιεργητές.


Σημαντικό στοιχείο είναι βέβαια η κατοχύρωση της ονομασίας ««ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ ΧΙΟΥ» στο Κοινοτικό μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, που διεκδίκησε και πέτυχε ο ΑΣΕΧ μέσα στην τρέχουσα χρονιά.
Με την εξέλιξη αυτή ανοίγονται νέες προοπτικές  για τον  Κάμπο και την οικονομία του νησιού εν γένει. Από εδώ πηγάζει και το ενδιαφέρον ιδιωτικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον τομέα τροφίμων, να δημιουργήσει πάνω στη βάση του εργοστασίου, και με κυρίαρχο προϊόν το μανταρίνι, μια νέα μεγάλη επένδυση, με την προοπτική να ανοίξει τις πύλες  και σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

 

Η πρόταση που θα συζητηθεί, με την παρουσία εκπροσώπων των υποψήφιων επενδυτών,  κατά τη γενική συνέλευση στο Γ. ΚΑΛΟΥΤΑΣ,  προβλέπει τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας, με μέτοχο και τον ΑΣΕΧ, ο οποίος θα διατηρήσει το συνεταιριστικό του χαρακτήρα, και θα έχει το ρόλο του εκπροσώπου των παραγωγών στην νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, εφόσον επέλθει  συμφωνία.

 

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 19/12/2008 (dimokratiki.org)