Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση Τσουρή για Καταβολή οφειλόμενων στους φαρμακοποιούς

Ερώτηση Τσουρή για Καταβολή οφειλόμενων στους φαρμακοποιούς

8

 Ερώτηση
προς
τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Θέμα: Καταβολή οφειλόμενων στους φαρμακοποιούς


Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία είναι γνωστά στην κοινή γνώμη, ειδικότερα, μετά το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.
Σε ό,τι αφορά, για παράδειγμα, στους δημόσιους υπαλλήλους, σημειώνονται  πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, όχι μόνο στην καταβολή του εφ’ άπαξ στους δικαιούχους, αλλά και στην καταβολή της ίδιας της σύνταξής τους.
Η δεινή κατάσταση που επικρατεί στα Ασφαλιστικά Ταμεία αποτυπώνεται και στην πρόσφατη απόφαση των φαρμακοποιών να σταματήσουν να δίνουν φάρμακα στους ασφαλισμένους, γιατί τα Ταμεία καθυστερούν εδώ και πολλούς μήνες να τους αποδώσουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στα φάρμακα που έχουν προμηθευτεί.


Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, πολλοί ασφαλισμένοι ασθενείς κινδυνεύουν να έχουν δραματικές συνέπειες στην υγεία τους, αφού τα φάρμακα που τους χορηγούνται κοστίζουν πολύ ακριβά – τα φάρμακα των νεφροπαθών, για παράδειγμα – και αδυνατούν να τα πληρώσουν.


Τις είκοσι τελευταίες μέρες έχουν δοθεί επανειλημμένα υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις στους ασφαλισμένους και τους φαρμακοποιούς για διευθέτηση του ζητήματος, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει αποτέλεσμα.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός


1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την πληρωμή των οφειλόμενων ποσών του ΟΠΑΔ, στους φαρμακοποιούς;
2. Μέχρι να καταβληθούν τα οφειλόμενα ποσά στους φαρμακοποιούς, οι ασφαλισμένοι θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν οι ίδιοι τα φάρμακά τους, ακόμη και όταν πρόκειται για θεραπείες που κοστίζουν περισσότερο από δύο χιλιάδες ευρώ το μήνα, όπως εκείνες των νεφροπαθών και οι ασθενείς αδυνατούν να καταβάλλουν;


19 Δεκεμβρίου 2008
Η ερωτώσα βουλευτής


Ελπίδα Τσουρή