Αρχική Νέα Τοπικά Συμβουλές Ενωσης Καταναλωτών πριν βγούμε για ψώνια

Συμβουλές Ενωσης Καταναλωτών πριν βγούμε για ψώνια

22

 ΕΝ ΟΨΗ ΕΟΡΤΩΝ

Η Ενωση Καταναλωτών Χίου θεωρεί σκόπιμο να υπενθυμίσει στους καταναλωτές τι πρέπει να προσέξουν, «ενόψει εορτών» ώστε να αποφύγουν περιττά έξοδα αλλά και πιθανές ταλαιπωρίες. 

Καταγράψτε τις ανάγκες μικρών και μεγάλων πριν βγείτε για αγορές. Το εορταστικό κλίμα είναι πολύ εύκολο να σας παρασύρει σε «περιττές» αγορές, και μάλιστα χωρίς να έχετε καλύψει τις πραγματικές σας ανάγκες.


Στα είδη ένδυσης και υπόδησης που είναι πάντα μία δύσκολη αγορά, ελέγξτε την καρνταρόμπα σας, ίσως σας πείσει να μην διαθέστε χρήματα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.  Εάν παρ όλα αυτά δεν πειστείτε, ελέγξτε την πραγματική ποιότητα και την τιμή και μην παρασύρεστε από τις διαφημίσεις και τις φίρμες.


Αποφύγετε να αγοράζετε με πιστωτικές κάρτες, έχουν πολύ υψηλό επιτόκιο. Αν ωστόσο τις χρησιμοποιήσετε, προσέχετε ιδιαίτερα τους όρους πληρωμής (αριθμό δόσεων, ποσό κάθε δόσης, επιτόκιο, έγκαιρη εξόφληση, κτλ.). Το σύνολο των  μηνιαίων  δόσεων  σας (από όλες τις οφειλές σας) να μην υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματός σας.


 Αποφύγετε την αγορά οικιακών συσκευών και άλλων αγαθών μεγάλης αξίας (έπιπλα). Οι αγορές αυτές απαιτούν συστηματική έρευνα της αγοράς, και η περίοδος των εορτών δεν είναι η καλύτερη για κάτι τέτοιο. Αν παρ’ όλα  αυτά αγοράσετε αγαθά μεγάλης αξίας, πρώτον, να ζητάτε οπωσδήποτε την εγγύηση, και, δεύτερον, να ζητάτε, όταν χρειάζονται, οδηγίες στα Ελληνικά.


Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βλέπετε υπερβολικά χαμηλές τιμές, και ιδιαίτερα όταν δεν είναι προσφορές. (Ίσως και να είναι ελαττωματικά ή χαμηλής ποιότητας).  Να μην ψωνίζετε από πλανόδιους, διότι ενδέχεται να είναι προϊόντα χαμηλής ποιότητας, ακόμη και επικίνδυνα, (δεν παίρνετε απόδειξη, δεν μπορείτε να βρείτε το δίκιο σας εάν το προϊόν είναι ελαττωματικό).


Προσοχή στα οπωροκηπευτικά. Αποφεύγετε την αγορά μη εποχιακών προϊόντων, οι τιμές είναι ιδιαίτερα υψηλές.         


Ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά παιδικών παιχνιδιών, πρέπει να φέρουν το σήμα CE.  Όσα παιχνίδια φέρουν το σήμα (CE), σημαίνει ότι στην κατασκευή τους έχουν τηρηθεί οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για την ασφαλή χρήση τους.  Να διαβάζετε προσεκτικά τις προειδοποιήσεις, την ηλικία που απευθύνεται και τις οδηγίες για την προφύλαξη κατά τη χρήση του παιχνιδιού, που πρέπει να υπάρχουν στην συσκευασία και να είναι γραμμένες στην ελληνική γλώσσα.


Τέλος, μην ξεχνάτε να παίρνετε και να  φυλάσσετε τις αποδείξεις για ότι αγοράζετε, ιδιαίτερα τώρα τις γιορτές.       


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝ.ΚΑ.ΧΙΟΥ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ


                             ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ