Αρχική Πολιτισμός Βιβλία Αργυρώ Βαρλά – Γαλάτουλα: Το κόκκινο, το μωβ, το σμαραγδί

Αργυρώ Βαρλά – Γαλάτουλα: Το κόκκινο, το μωβ, το σμαραγδί

78

Τα χρώματα, που συμβολίζουν συναισθήματα, επέλεξε η φιλόλογος και πρώην δήμαρχος στο Δήμο Μαστιχοχωρίων, κ. Ρούλα Βαρλά – Γαλάτουλα, για να χρωματίσει στις σκέψεις και τους προβληματισμούς της σ’ ένα βιβλίο – έκπληξη  με 102 ποιήματα. 
Η ίδια, στην παρουσίαση του βιβλίου της την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008, στο χώρο εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου «Πάπυρος», αναφέρθηκε στην πρωτόγνωρη εμπειρία να γράψει ποίηση. «Πιάστηκα από την άκρη του ονείρου μου εδώ κι ένα χρόνο», είπε συγκινημένη, «κάθε ποίημα ευχή  να γίνει η σκέψη του ανθρώπου λαμπερή», καθώς τα ποιήματα της διακατέχει ένας κοινωνικός ρεαλισμός κι ο ευσεβής της πόθος είναι να μιλήσουν στις καρδιές όλων.
Η συγγραφέας ευχαρίστησε την οικογένειά της και τους φίλους που την ενθάρρυναν σ’ αυτό το εγχείρημα κι ερμηνεύοντας τον τίτλο του βιβλίου «το κόκκινο, το μωβ, το σμαραγδί», ανέφερε πως το κόκκινο είναι το χρώμα της χαράς, σαν το κόκκινο τριαντάφυλλο, το χρώμα του έρωτα και της ζωής. Το μωβ είναι το πένθιμο χρώμα, σας το μουντό χρώμα του ανταριασμένου ουρανού, που συμβολίζει τη βία, την αδικία και την απανθρωπιά που επικρατεί στον κόσμο. Τέλος το σμαραγδί είναι το χρώμα της θάλασσας, που συμβολίζει την ελπίδα για νέα αρχή!
Η φιλόλογος Ευτυχία Βλυσίδου παρουσίασε την εν λόγω ποιητική συλλογή, η οποία αποτελείται από δύο μέρη: στο πρώτο περιλαμβάνει ποιήματα σε ελεύθερο στίχο, ενώ το δεύτερο μέρος συνιστά ποιητικό πέρασμα από τη μυθολογία, τη φύση, την ιστορία, την αρχαιολογία πάνω στα νερά του Αιγαίου. Χαρακτήρισε δε η κ. Βλυσίδου, πνευματικό οπλοστάσιο την κ. Βαρλά, με πολυσχιδή δραστηριότητα:  στην επιστήμη, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στον πολιτισμό και παρατήρησε πως όλα τα ποιήματα, που ποικίλουν σε θεματολογία, διακατέχει η αισιοδοξία και η θετική σκέψη. Οι μνήμες που πηγάζουν από προσωπικά βιώματα, το πλάσιμο της γλώσσας και η κίνηση στον αέρα χαρακτηρίζουν την πλούσια συλλογή και της προσδίδουν μια δυναμική και διαχρονική ισχύ. 
Ποιήματα από το βιβλίο διάβασαν η Μαρία Φούτσου και ο Μπάμπης Σαχτούρης.
Η συγγραφέας κλείνοντας την παρουσίαση ευχήθηκε   η ποίηση με το δυνατό της φως να φωτίσει κάποιο μικροσκοπικό κύτταρο της ψυχής μας. 

της Ελένης Τάτση

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, (dimokratiki.org)