Αρχική Απόψεις Aρθρα Πρώην Ωρομίσθιοι Καθηγητές Γενικής Παιδείας στα ΤΕΕ ΤΟΥ ΟΑΕΔ- επιστολή προς το...

Πρώην Ωρομίσθιοι Καθηγητές Γενικής Παιδείας στα ΤΕΕ ΤΟΥ ΟΑΕΔ- επιστολή προς το νέο υπουργό Παιδείας

22

                   ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ


 ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κο ΑΡΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟ


 ΘΕΜΑ: «Φάκελος : Πρώην Ωρομίσθιοι Καθηγητές Γενικής Παιδείας στα ΤΕΕ ΤΟΥ ΟΑΕΔ»


 Κύριε Υπουργέ,


 Αφού σας ευχηθούμε αρχικά καλή επιτυχία στα νέας σας καθήκοντα και στο έργο σας ευρύτερα, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για το άλυτο μέχρι στιγμής πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε οι πρώην ωρομίσθιοι καθηγητές στα ΤΕΕ ΤΟΥ ΟΑΕΔ, παρά τις προσπάθειες του μέχρι πρόσφατα Υπουργού Παιδείας κου Ευριπίδη Στυλιανίδη προσωπικά.


 ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ!


 Είμαστε πρώην ωρομίσθιοι καθηγητές Γενικής Παιδείας ( Θεολόγοι, Φιλόλογοι, Μαθηματικοί, Φυσικοί-Χημικοί, Ξένων Γλωσσών, Φυσικής Αγωγής) που εργαζόμασταν στα ΤΕΕ  ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  ΤΟΥ ΟΑΕΔ (Ν.1566/85)


Θύματα της προηγούμενης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης  όταν λίγο πριν το διορισμό μας στα σχολεία του ΥΠΕΠΘ, καταργήθηκε η επετηρίδα και έπρεπε να αναζητήσουμε αλλού διέξοδο. Βρεθήκαμε έτσι να εργαζόμαστε στα ΤΕΕ ΤΟΥ ΟΑΕΔ και εκεί συναντήσαμε συναδέλφους που ήδη εργάζονταν για πολλά χρόνια.


Η πρόσληψή μας γινόταν μετά από προκήρυξη με νόμους και υπουργικές αποφάσεις, αλλά καλύτερη έκθεση δίνεται για το θέμα αυτό από την πρόταση της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου  του Πολίτη.


 Για 10-15 και περισσότερα χρόνια είμασταν πολιτικά όμηροι ως ωρομίσθιοι καθηγητές εφόσον ο θεσμός του αναπληρωτή ίσχυσε για μόνο 2 σχολικά έτη. Όλα αυτά τα χρόνια ζητούσαμε μόνιμη εργασία στα ΤΕΕ ΤΟΥ ΟΑΕΔ, αλλά μάταια.


Ο νόμος όμως 3475/06 αρμοδιότητας ΥΠΕΠΘ ,για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση ήρθε να μας «αποτελειώσει», γιατί όχι μόνο μας στερήθηκε το δικαίωμα της διεκδίκησης της μόνιμης εργασίας αλλά μας «πέταξαν κυριολεκτικά στο δρόμο» γιατί με την κατάργηση των ΤΕΕ ΤΟΥ ΟΑΕΔ και τη μετατροπή τους σε ΕΠΑΣ τα μαθήματα που διδάσκαμε ( Θρησκευτικά, Ελληνικά, Ιστορία, Μαθηματικά, Ξένες Γλώσσες, Φυσική-Χημεία, Φυσική Αγωγή) καταργήθηκαν και εμείς, 300 περίπου πρώην ωρομίσθιοι καθηγητές Γενικής Παιδείας βρεθήκαμε άνεργοι στο δρόμο ή στην καλύτερη περίπτωση στην ηλικία των 40-45-50 ετών να προσπαθούμε να ξεκινήσουμε από την αρχή μια νέα καριέρα ως επαίτες δύο ή τριών ωρών διδασκαλίας στην ΠΔΣ ( Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη) κλπ.


 «Κλαίγαμε που δεν είχαμε παπούτσια να φορέσουμε αλλά τώρα  θρηνούμε που δεν έχουμε  πόδια».


 


ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΜΑΣ


 Βρισκόμενοι σε πολιτική ομηρία και γνωρίζοντας τον προγραμματισμό της ΝΔ για την εκπαίδευση πριν το 2003, συνάδελφοί μας επισκέφτηκαν τον τότε τομεάρχη στα θέματα Παιδείας της ΝΔ κο Γ. Καλό ο οποίος και καταθέτει επερώτηση προς τον τότε Υπουργό Παιδείας  με θέμα: « Αναγνώριση Προϋπηρεσίας στα ΤΕΕ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΠΘ».


Ο ίδιος, ως αρμόδιος Υφυπουργός Παιδείας το 2004, αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που δημιουργείται και υπόσχεται να δοθεί λύση το Δεκέμβριο του 2004 ( Δράμα, Γραφείο Νομάρχη ενώπιον των βουλευτών, των εκπροσώπων συνδικαλιστικών και τοπικών φορέων , τύπου), αλλά και σε άλλους νομούς που επισκέφτηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του όπως Ναύπλιο κλπ.


Οι χαρακτηριστικές φράσεις που κληρονομήσαμε από τον κο Καλό και που η μία αναιρεί την άλλη είναι:


«έχετε δίκιο», «εν ευθέτω χρόνω», «άφρων και αλυσιτελής», «θα εμφιλοχωρήσουν», και άλλες καταγγελίες εις βάρος συνδικαλιστικών φορέων όπως ΟΛΜΕ, ΠΕΑ  και άλλοι ( Πρακτικά Βουλής: « θα ξεσηκωθούν η ΠΕΑ και η ΟΛΜΕ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις». Τι και αν δώσαμε απαντήσεις σε όλες τις προφάσεις –δικαιολογίες για την άρνηση  άσκησης κοινωνικής πολιτικής τόσο του αρμόδιου τότε Υφυπουργού κου Γ. Καλού όσο και της ίδιας της Υπουργού , κας  Γιαννάκου. Δυστυχώς για μας τότε ασκήθηκε ανακόλουθη πολιτική.


Μπορεί κάποια μεταρρύθμιση να θεωρηθεί επιτυχής όταν δεν λαμβάνεται υπόψη ο παράγοντας άνθρωπος; Ο παράγοντας εργαζόμενος;


 Επιπρόσθετα , επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε πως όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και πρόσφατα, το άλυτο μέχρι στιγμής πρόβλημά μας, απασχολεί τακτικά το Ελληνικό Κοινοβούλιο , με συζητήσεις, ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις παρεμβάσεις βουλευτών από όλες πλην του ΛΑΟΣ τις κοινοβουλευτικές ομάδες . Το θέμα μας επίσης έχει απασχολήσει το τμήμα Καταγγελιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο διαμέσου του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας «Αλληλογραφία με τον Πολίτη» μας συμβουλεύει να απευθυνθούμε στην Ελληνική Ανεξάρτητη Αρχή του Συνήγορου του Πολίτη, η οποία Αρχή και συνηγορεί υπέρ μας με 2 στον αριθμό Προτάσεις.


Υπέρ μας επίσης συνηγορεί και η Ανεξάρτητη Αρχή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με 2 στον αριθμό Γνωμοδοτήσεις ( 315/2001 και 87/2007).


 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ


 ΟΛΜΕ: Σημαντική για μας θεωρείται η απόφαση του 13 ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ η  οποία συνηγορεί υπέρ μας .


Σχετικά με το ρόλο άλλων συλλόγων  (ΠΕΑ, ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ κλπ), δυστυχώς οι εκπρόσωποί τους χρησιμοποιούν το δικό μας πρόβλημα ως εφαλτήριο για την προώθηση προσωπικών τους συμφερόντων και οι απόψεις τους δεν απηχούν τις απόψεις των συναδέλφων μας στην εκπαιδευτική κοινότητα εφόσον το διεκδικητικό τους πλαίσιο δεν συντάχθηκε μετά από σχετική Γενική Συνέλευση των Μελών.


 ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ:


« ΤΟ ΥΠΕΠΘ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ  Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΜΑΣ»


 Τον τελευταίο χρόνο όμως αλλάζει η κατάσταση υπέρ μας, μετά την ενημέρωση τόσο του ίδιου του πρώην Υπουργού Παιδείας κου  Ευριπίδη Στυλιανίδη όσο και του αρμόδιου Υφυπουργού κου Ανδρέα Λυκουρέτζου. Το γεγονός ότι μας δόθηκε η ευκαιρία να τους ενημερώσουμε στις Νομαρχίες των πόλεων που επισκέφτηκαν όλο αυτό το διάστημα , έφερε σαν αποτέλεσμα να αντιληφθεί ο Υπουργός ως συνταγματολόγος κυρίως  τις παράνομες και καταχρηστικές ενέργειες του ΥΠΕΠΘ εις βάρος μας , να αντιληφθεί το δίκαιο του αιτήματός μας και μετά από τις σχετικές προτάσεις τόσο της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνήγορου του Πολίτη, όσο και τις έντονες παρεμβάσεις βουλευτών οι οποίοι προσπάθησαν να μεταφέρουν το πρόβλημά μας στα κέντρα των αποφάσεων, το θέμα μας εξετάστηκε από τις Υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ και προβλέπεται νομοθετική ρύθμιση σε υπό κατάρτιση νομοσχέδιο.


Σας επισυνάπτουμε την απαντητική επιστολή του ΥΠΕΠΘ προς το Σύλλογό μας και σας παρακαλούμε για την άμεση κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασης σε μορφή τροπολογίας από σας ή από τον αρμόδιο Υφυπουργό κο Ανδρέα Λυκουρέντζο.


 ΠΟΣΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ;


 Με την τελευταία Στατιστική μας έρευνα την οποία έχουμε καταθέσει στις υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ ο αριθμός μας, δεν ξεπερνάει τους 300 σε όλες τις ειδικότητες Γενικής Παιδείας. Αν αφαιρέσουμε όμως τους 50 περίπου συναδέλφους μας οι οποίοι είχαν παράλληλη προϋπηρεσία όλα αυτά τα χρόνια με τα σχολεία του ΥΠΕΠΘ και διορίστηκαν  τότε ο αριθμός μας μειώνεται στους 250 περίπου εκπαιδευτικούς που είμαστε άνεργοι ή στην καλύτερη περίπτωση στην ηλικία μας (40-45-50) επαίτες δύο ή τριών ωρών διδασκαλίας. Είναι ανάγκη να τονιστεί πως στις επαρχιακές πόλεις η κατάσταση των συναδέλφων μας είναι απερίγραπτη εφόσον «κρέμασαν στον τοίχο τα πτυχία τους» και ψάχνουν δουλειά στις οικοδομές και τις ψαραγορές  για να ζήσουν τα παιδιά τους.


 ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ;


 Κύριε Υπουργέ,


 Από σας ζητάμε να ολοκληρώσετε το έργο που ξεκίνησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία το ταχύτερο δυνατόν.


Ο χρόνος κυλάει εις βάρος μας και όσο το θέμα μας είναι συνυφασμένο με άλλα άλυτα προβλήματα και ανεξάρτητα θέματα του ΥΠΕΠΘ φοβούμαστε πως θα χαθεί και άλλη σχολική χρονιά, που για μας σημαίνει 3ος χρόνος ανεργίας.


Εμείς αποδεχόμαστε την πρόταση του ΥΠΕΠΘ και σας παρακαλούμε να την προωθήσετε προσωπικά με κατάθεση της συγκεκριμένης ρύθμισης σε μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο που εκκρεμεί προς συζήτηση στη Βουλή .Το άρθρο 11 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου κάνει αναφορά στους μαθητές μας.


Επιπρόσθετα σας ενημερώνουμε πως για την επίλυση του δικού μας θέματος δεν απαιτείται ειδική δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό.


 


                                                                          Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων


 Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


 Υπερμαχία Χριστοδούλου                                                Κων/νος Σελιανίτης