Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ν.Ε. ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: Αγώνας ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία

Ν.Ε. ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: Αγώνας ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία

4

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε. ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ


ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ


      Η χειροτέρευση της κατάστασης που επικρατεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες κι ειδικότερα σήμερα, τη χειμερινή περίοδο, είναι αποτέλεσμα της φιλοεφοπλιστικής κι αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μιας πολιτικής που στηρίζεται στον κανονισμό 3577/92 της Ε.Ε. για την άρση του cabotage και το νόμο 2932/01 του ΠΑΣΟΚ για την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Με τις πλάτες λοιπόν που προσφέρουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι εφοπλιστές έχοντας ως κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, διαμορφώνουν τα δρομολόγια όπως θέλουν, δένουν τα καράβια τους, αυξάνουν τα εισιτήρια. Με τα προνόμια που έχουν προμηθεύονται τα καύσιμα αφορολόγητα (τράνσιτ) και ετοιμάζονται να εισπράξουν, μόνο από τις επιδοτούμενες άγονες γραμμές, για την περίοδο 2008- 2009, 100 εκ. ευρώ.
        Αυτή τη στιγμή από τα 85 ακτοπλοϊκά πλοία, τα μισά (43) τα έχουν δέσει αυθαίρετα, έχουν απολύσει πάνω από 2000 ναυτεργάτες και στα πλοία που βρίσκονται σε κίνηση, έχουν επιβάλλει συνθήκες γαλέρας καταπατώντας τα δικαιώματα των ναυτεργατών. Ταυτόχρονα, οι ακτοπλόοι εφοπλιστές βουλιάζουν το ΝΑΤ από τα χρέη αρνούμενοι να πληρώσουν την εισφορά τους, την ίδια ώρα που έχουν αφήσει απλήρωτους εκατοντάδες ναυτεργάτες. Για όλη αυτήν την κατάσταση, η ΠΝΟ κάτω από την πίεση των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ- Στέφενσων, κήρυξε 24ωρη απεργία σε 4 ακτοπλοϊκές εταιρίες, τη ΝΕΛ του Βεντούρη, τη ΣΑΟΣ του Μανούσου, τη GA FERRIES του Αγούδημου και του Σπανού, στα σαπάκια των οποίων, ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ, ΜΙΛΕΝΑ, ΣΑΟΣ, κ.α., οι ναυτεργάτες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας για πάνω από 20 μέρες, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.
      Θύματα της ίδιας φιλοεφοπλιστικής πολιτικής είναι κι οι κάτοικοι αρκετών νησιών που έχουν μείνει με ελάχιστη ή και καθόλου ακτοπλοϊκή σύνδεση,  όπως σε Ικαρία, Φούρνους, Αϊ  Στράτη, Λήμνο, Κύθηρα  κ.α.
      Η Ν.Ε. Χίου του Κ.Κ.Ε. καταδικάζει την υπάρχουσα φιλοεφοπλιστική πολιτική των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό των ναυτεργατών που αγωνίζονται για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
      Παράλληλα καλεί το λαό του νησιού σε αγωνιστική κινητοποίηση, σε συσπείρωση και δράση, να απομονώσει τους φορείς του συμβιβασμού και της φιλοεφοπλιστικής υποταγής που σαμποτάρουν τους  αγώνες και να παλέψει για ένα δημόσιο φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, για σύγχρονα και ασφαλή πλοία, με φθηνό εισιτήριο, με τακτικά δρομολόγια χειμώνα -καλοκαίρι και εξασφάλιση πλήρων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και ικανοποιητικών μισθών για τους ναυτεργάτες.