Αρχική Απόψεις Aρθρα Ανάγκη πολιτικής για τα ΑΜΕΑ

Ανάγκη πολιτικής για τα ΑΜΕΑ

7

  Όταν συζητούμε για τα άτομα με αναπηρίες η βοήθεια δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μόνο οικονομική.
   Στους Δήμους πέφτει κυρίως το βάρος για την αλλαγή συνείδησης των πολιτών που σε συνδυασμό με τους νόμους που ψηφίζει η Πολιτεία θα κατοχυρώνονται δικαιώματα και θα ικανοποιούνται ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες.
  
   Έτσι το ζητούμενο είναι να βγουν τα άτομα με αναπηρίες από τα σπίτια τους, να γίνουν αποδεκτά από τον κοινωνικό περίγυρο και να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε κάθε σημείο που επιθυμούν να φτάσουν.
  
   Στα πλαίσια αυτά μια Επιτροπή του Δήμου Χίου μπορεί να γίνει ουσιαστικό όργανο χάραξης και παραγωγής πολιτικής που αρμονικά συνεργαζόμενη με τον αντίστοιχο Νομαρχιακό Οργανισμό να δίνουν λύσεις.
  
   Για παράδειγμα ακούστηκε από τον εκπρόσωπο των γονιών των ατόμων που πηγαίνουν στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης του Κοφινά ότι η ανακύκλωση των αλουμινένιων κουτιών μπορεί να αποδώσει χρήματα.
  
   Μια τέτοια επιτροπή θα μπορούσε να εξετάσει την ένταξη σε πρόγραμμα ανακύκλωσης, την αναβάθμιση της χειροκίνητης πρέσας για τα αλουμίνια, την τοποθέτησης των ειδικών κάδων για αλουμινένια κουτιά που τώρα παραμένουν στις αποθήκες της Μονάδας, τη συνεργασία με το στρατό για τη συγκέντρωση κουτιών.
  
   Θα μπορούσε επίσης στα θέματα της προσβασιμότητας να εξεταζόταν η κατασκευή ραμπών, να δίνονταν οι σωστές κλίσεις σε πεζοδρόμια, να αναλάμβανε η τεχνική υπηρεσία τη μελέτη των σπιτιών όπου κατοικούν άτομα με κινητικά προβλήματα και να έδινε προτάσεις για τρόπο επίλυσης.
  
   Θα μπορούσε να προχωρούσε σε συνεργασία με τους συλλόγους αναπηρίας σε ειδικά σεμινάρια που θα απευθύνονταν σε επαγγελματικές τάξεις (π.χ. ταξιτζήδες, πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, δημοσιογράφους, ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης- καφέ, εργολήπτες) ώστε να κατανοήσουν τα ειδικά προβλήματα που έχει τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού.
  
   Σε όλα αυτά τα θέματα το αναπηρικό κίνημα οφείλει να βγει περισσότερο διεκδικητικά προς τα έξω. Χρειάζεται να απαιτήσει και παράλληλα να προτείνει έτσι ώστε να επέλθει και η ωρίμανση και τελικά η επίλυση των προβλημάτων.
  
   Προβλημάτων που σε καμιά περίπτωση δεν λύνονται από μια περιστασιακή χρηματοδότηση ενός ΟΤΑ.
   
   ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 12/3/2009