Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις ΣΜΥΡΝΗ: ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ, του Θοδωρή Πυλιώτη

ΣΜΥΡΝΗ: ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ, του Θοδωρή Πυλιώτη

83

   
 

 Η δύναμη της μουσικής είναι ξεχωριστή, ξεπερνά εμπόδια και στήνει γέφυρες επικοινωνίας. Ακόμα και αν τα λόγια δεν είναι κατανοητά, η μουσική, ο ρυθμός, αλλά και η κίνηση του καλλιτέχνη πάνω στη σκηνή μπορούν να φέρουν κοντά τους λαούς.
  Αυτό συνέβη με τη συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ στα πλαίσια του 16ου Φεστιβάλ Jazz της Σμύρνης.

 

  Το Γενικό Ελληνικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Σμύρνης και την καθοριστική συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου, πραγματοποίησαν αυτή την ξεχωριστή συναυλία -την πρώτη ξένη- που φιλοξενήθηκε στο ολοκαίνουργιο Μέγαρο Τεχνών Ahmet Adnan Saygun της Σμύρνης.
  Για 2 περίπου ώρες η ελληνίδα καλλιτέχνης, με την ορχήστρα της πρόσφερε μοναδικές στιγμές κερδίζοντας τα χειροκροτήματα των τούρκων θεατών αλλά και των περίπου 60 ελλήνων από τη Σάμο που παρακολούθησαν τη συναυλία
  Μάλιστα η ελληνίδα πρόξενος κα Χαρά Σκολαρίκου το χαρακτήρισε ως ένα προσωπικό στοίχημα αλλά και όλων των συνεργατών της στο Γενικό Προξενείο Σμύρνης για να συμβάλλουν στην ουσιαστική προσέγγιση των δύο λαών, της Ελλάδας και της Τουρκίας.
  «Η γεμάτη αυτή αίθουσα του ολοκαίνουργιου Μεγάρου Τέχνης αποδεικνύει ότι πλησιάζουμε στο στόχο μας. Το φεστιβάλ Jazz είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός που λειτουργεί εδώ και 16 χρόνια στη Σμύρνη και θέλω δημόσια να ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μας απηύθυνε. Είναι αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας πολλών φορέων και από τις δύο πλευρές», πρόσθεσε η κα Σκολαρίκου εκφράζοντας τις ευχαριστίες της.
  Την ικανοποίηση της για τη συνεργασία εξέφρασε και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σμύρνης Filiz Sarper, που εξέφρασε την επιθυμία αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί.
  
 «Με ξανάνιωσες»


 

  Το μεγαλύτερο δώρο η ελληνίδα καλλιτέχνης το έλαβε όμως από έναν 88χρονο τούρκο κρητικής καταγωγής.
  «Απόψε με τα τραγούδια σου Ελευθερία, ξανάνιωσα!», της είπε ο Abidin Bayraktaroglu φανερά συγκινημένος μετά το τέλος της συναυλίας.
  «Γεννήθηκα εδώ στη Σμύρνη, είμαι όμως κρητικός από το Ηράκλειο. Εγώ όταν ήμουν μικρός τραγουδούσαμε ελληνικά τραγούδια., το γιλεκάκι, τη σαμιώτισα, το καναρίνι μου γλυκό… Ο λαός και στα δυο κράτη, και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου,  αγαπά ο ένας τον άλλο. Είμαι 88 χρονών και θέλω πάντα να έχουμε αυτή την αγάπη. Ευχαριστώ την Ελευθερία Αρβανιτάκη», μας είπε ο κ. Bayraktaroglu Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου τούρκων κρητικών και ελληνοτουρκικής ένωσης φιλίας.
   «Είναι πρώτη φορά που παίζω στη Σμύρνη, σε ένα jazz φεστιβάλ με σπουδαίες συμμετοχές και χαίρομαι πάρα πολύ που το Ελληνικό Προξενείο και η Νομαρχία Σάμου το έκαναν πραγματικότητα», μας είπε η Ελευθερίας Αρβανιτάκη.
  Επισημάναμε το θερμό χειροκρότημα από το ακροατήριο, παρόλο που οι περισσότεροι δεν καταλάβαιναν τα λόγια του τραγουδιού.
  «Ξέρετε όταν βγαίνουμε έξω από τη χώρα μας και παίζουμε, όχι μόνο εγώ αλλά και οι άλλοι συνάδελφοι, σ’ αυτό που κυρίως στέκεται ο κόσμος είναι το αίσθημα του μουσικού και του τραγουδιστή πάνω στη σκηνή, οι μελωδίες, ο τρόπος που προσπαθείς να επικοινωνήσεις μαζί του.
  «Αυτό είναι το μαγικό της μουσικής, αυτό το ρόλο παίζει πάντα η τέχνη ανάμεσα στους λαούς, να μπορεί να τους κάνει να επικοινωνούν, να μπορεί να τους κάνει έστω και για λίγο να ξεχνάνε αντιθέσεις, να τους κάνει για λίγο να ξεχνιούνται από την καθημερινότητα και να αφυπνίζονται», σημείωσε η Ελευθερία Αρβανιτάκη.
  Την ικανοποίησή του για την εκδήλωση εξέφρασε ο Νομάρχης Σάμου Μανώλης Κάρλας.
  «Πράγματι η συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στη Σμύρνη ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια δυναμική ανάμεσα στις δύο χώρες που επενδύει στην ειρήνη, στη συνεργασία και στη φιλία. Αυτή τη δυναμική τη στηρίζουμε πάση δυνάμει για αυτό είμαστε εδώ απόψε.
  
  Εμπνέει η Διδώ Σωτηρίου

 

  Αλλά και ο αγώνας μας για ειρήνη, συνεργασία και προκοπή είναι καθημερινός, έχει ρίζες δίνει καρπούς και έχει μέλλον και προοπτική», δήλωσε.
  Και πράγματι η Νομαρχία Σάμου δεν μένει μόνο στο φεστιβάλ Jazz της Σμύρνης, κατά την παραμονή του στη μικρασιατική πρωτεύουσα ο κ. Κάρλας είχε συνάντηση με την Πρόεδρο του ιδρύματος πολιτισμού της Σμύρνης για να εξετάσουν τις δυνατότητες να γίνονται εκδηλώσεις σε Έφεσο και Σάμο παράλληλα σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο.
  «Παράλληλα βρισκόμαστε σε μια αναζήτηση δυνατοτήτων καθιέρωσης ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα, δηλαδή στη Σάμο, ενός έτους γυναικών συγγραφέων. Διότι αξιοποιούμε την καταγωγή από το Αϊδίνιο της Διδούς Σωτηρίου και τη σχέση που είχε με τη Σάμο για να δώσουμε τη δυνατότητα στους δύο λαούς να εκφραστούν μέσα από ένα μόνιμο πια φιλολογικό και πολιτιστικό event.
  Στόχος μας είναι μέσα από την ανταλλαγή του πολιτισμού να ανοίγουμε δρόμους και να δημιουργούμε ευκαιρίες και για τους λαούς μας», σημείωσε ο Νομάρχης Σάμου.
 
 
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ: Θοδωρής Πυλιώτης