Πρώτη στην Ελλάδα, αλλά και σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, η Χιώτισσα γλύπτρια Μαίρη Παπακωνσταντίνου φιλοτέχνησε όλη την ιστορία του ρομαντικού μύθου της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία, σε 23 έργα τα οποία εξετέθησαν την προηγούμενη εβδομάδα στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Τα εγκαίνια της έκθεσης που συνέπεσαν με την έναρξη της σύσκεψης των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κρατσά και η Χιώτισσα ευρωβουλευτής Μαρία Κασσιώτου-Παναγιωτοπούλου.
Μήνυμα του υπουργού Πολιτισμού
Σήμερα εκθέτει στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, το έργο της “η αρπαγή της Ευρώπης”.
Νομίζω ότι ο μύθος αυτός είναι από τους πιο έντονα συμβολικούς και τους πιο κρυπτικούς ταυτόχρονα της αρχαίας Ελλάδας. Με πολλαπλή νοηματοδότηση, καθώς η Ευρώπη γέννησε τα παιδιά του Δία στην Κρήτη και στη συνέχεια ταυτίστηκε με περιοχές προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, στα βόρεια του ελληνικού χώρου.
Πριγκίπισσα από τη Φοινίκη ξελογιάστηκε από το Δία μεταμορφωμένο σε λευκό ταύρο και μεταφέρθηκε στην Κρήτη, όπου γέννησε τον Μίνωα, τον Ραδάμανθο και τον Σαρπηδόνα. Κι ενώ θεωρήθηκε η μητέρα ολοκλήρου του Μινωικού Πολιτισμού, ταυτόχρονα έδωσε το όνομά της στην ήπειρο που βρίσκεται στα βορειοδυτικά.
Η φύση επέβαλε τα φυσικά όρια και η Ελληνική μυθολογία τα πολιτιστικά όρια όλου του κόσμου. Με την αρπαγή της Ευρώπης, οι Ευρωπαίοι ανιχνεύουν τις καταβολές της πολιτιστικής τους ταυτότητας.
Η Μαρία Παπακωνσταντίνου εμπνεύστηκε από το μύθο αυτό και παρουσιάζει σήμερα ένα πολύπτυχο έργο -23 γλυπτά- σε κλασικό ελληνικό υλικό, το μάρμαρο”.
Στην έκθεση οι παριστάμενοι ευρωβουλευτές όλων των χωρών και όλων των κομμάτων, ο βουλευτής Χίου Γιάννης Κοσμίδης, ο πνευματικός και καλλιτεχνικός κόσμος του Στρασβούργου και των Βρυξελλών, μίλησαν για την υψηλού επιπέδου έκθεση, η οποία κατά γενική ομολογία άγγιξε την καρδιά της Ευρώπης.
Το μήνυμα της “γλύπτριας της Ειρήνης”
Η κ. Μαίρη Παπακωνσταντίνου μέσα από τα έργα της έστειλε το μήνυμά της στους 27
εταίρου, όχι μόνο ότι η Ελλάδα θεμελίωσε τις βάσεις του Ευρωπαϊκού Πολιτισμό, αλλά ακόμη έδωσε και το όνομα που φέρει μέχρι σήμερα “ΕΥΡΩΠΗ”.
Πολλοί ευρωβουλευτές που παρακολούθησαν τα εκθέματα τόνισαν ότι έχουν χρόνια να δουν τέτοια έκθεση, που να δένει τόσο αρμονικά η παράδοση με τις πρωτοποριακές δυνατές φόρμες του σκληρού υλικού.
Η φημισμένη γλύπτρια είναι από τις πιο προικισμένες Ελληνίδες γλύπτριες και γνήσια δημιουργός της νεοελληνικής τέχνης. Διακρίνεται για την πλαστική ωριμότητα και ειλικρινή διάθεση να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα έρευνας και μελέτης, ώστε να αξιοποιηθούν οι ιδιότητες του υλικού που διάλεξε.
Η καλλιτέχνης κινείται πάντα σε νέες κατευθύνσεις της εποχής, με πρωτοποριακές ιδέες, χωρίς όμως να χάνει την επαφή με το θέμα. Τα έργα της, έχουν μια καθοριστική θέση στην Νεοελληνική γλυπτική, με πρωτοποριακό χαρακτήρα, γεμάτα από Ελλάδα, μεταφέροντας μέσα από αυτά τις ανοιξιάτικες μέρες του Αιγαίου, όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Κασσιώτου, ενώ η κ. Κρατσά επεσήμανε τον χαρακτήρα της σοβαρής δουλειάς.
ΠΗΓΗ: http://odysseaschios.blogspot.com