Αρχική Νέα Τοπικά Αγωνιστική Πρωτοβουλία: η θέση μας για το ρουκετοπόλεμο

Αγωνιστική Πρωτοβουλία: η θέση μας για το ρουκετοπόλεμο

10

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΗΜΟΤΩΝ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ* ΤΥΦΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΘΙΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
* ΔΕΝ ΚΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ  Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΡΑ ΤΗ ΔΗΛΩΘΕΙΣΑ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ.

   Δυστυχώς για άλλη μια φορά η ελληνική δικαιοσύνη απέδειξε την ανεπάρκειά της και σε τελική ανάλυση τον αντιλαϊκό της προσανατολισμό ελέω των κυβερνήσεων, που την έχουν καταντήσει αφερέγγυα στα μάτια των πολιτών.
   Δεν είχε το σθένος μπροστά σε ένα έωλο κατηγορητήριο να αθωώσει τους στο πρόσωπο των «ρουκετατζήδων» το εθιμικό δίκαιο και να εξασφαλίσει και αυτή ενόψει του εορτασμού του Πάσχα την ειρήνη στο Βροντάδο και στους κατοίκους του, μέσα από την αποδοχή των κανόνων ασφαλείας του εθίμου.
   Τελικά επέλεξε να δυναμιτίσει την όλη κατάσταση και να φέρει ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί αφού ήδη υπάρχει ένταση και τεταμένη κατάσταση.   Με αφορμή τα κατά συρροή ατοπήματα της ελληνικής δικαιοσύνης και των ταγών της, με αφορμή την ανεξέλεγκτη περί του εθίμου κατάσταση αλλά και εξ αιτίας του γεγονότος ότι δεν κληθήκαμε στη σύσκεψη στο δημαρχείο μετά την απόφαση, ενώ είχαμε πει στη δημοτική αρχή σε κρούση της ότι θα συμμετέχουμε, η Αγωνιστική Πρωτοβουλία δημοτών Ομηρούπολης καταθέτει τις θέσεις και προτάσεις της για πολλοστή φορά.


* Δεν μπορεί το έθιμο να ασφυκτιά ανάμεσα στις SHOW BUSINESS των διάφορων επιτήδειων , που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα ευρώ που θα φέρει το πλήθος των ρουκετών και ανάμεσα στο να είναι οι φορείς του εθίμου τα πρόβατα επί σφαγή για την ελληνική δικαιοσύνη , που θα θυσιάζονται στο βωμό της κατ’ επίφαση τήρησης του νόμου, που αλληθωρίζει πάντα απέναντι στις εξουσίες και τιμωρεί πάντα τον απλό λαό.
* Απαιτείται με ευθύνη του Δήμου, των ρουκετατζήδων και των  πολιτιστικών φορέων του Βροντάδου, αυτών τουλάχιστον που έχουν σχέση με το έθιμο πχ ΠΕΚΕΒ, να δημιουργηθεί μία μόνιμη επιτροπή για τον εορτασμό του ρουκετοπόλεμου. Αυτή αποφασίζει για  να αναδειχτούν με διήμερες εκδηλώσεις τα ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά του εθίμου όπως αυτό έγινε με την εκδήλωση της κ. Τσιροπινά με τη διαφορά ότι θα πρέπει να γίνονται τις τελευταίες ημέρες του Πάσχα. Έτσι και ο επισκέπτης μαθαίνει και ο νέος μας συνειδητοποιεί τις ρίζες μας και δε νιώθει ότι πηγαίνει σε κάποιο γήπεδο να εκτονωθεί, αλλά ότι στα χέρια του κρατά την ιστορία του τόπου του.
* Η Δημοτική αρχή παίρνει πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς  και τους κατοίκους που ενδεχομένως θίγονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για το πριν , κατά τη διάρκεια και μετά το ρουκετοπόλεμο και είναι ο υπεύθυνος φορέας για την τήρηση των συμφωνηθέντων κανόνων σε όλα τα επίπεδα. Η λογική «εγώ είμαι ρουκετατζής κι εγώ αποφασίζω» ή «αυτορρύθμιση και αυτοπεριορισμός» εκτός από επικίνδυνη, εκτός του ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι  ως παράταξη, αυτόματα θέτει και τους φορείς της εκτός της συλλογικής προσπάθειας και απέναντι στην πλειοψηφία του κόσμου, που επιζητεί και θέλει την περιφρούρηση του εθίμου.
* Το έθιμο πρέπει να αποκτήσει μέτρα και σταθμά. Δηλαδή ποιοτικά και ποσοτικά να επιστρέψει στις ρίζες του. Το πρώτο θεωρούμε ότι αναλύθηκε , το δεύτερο αφορά στον περιορισμό των ρουκετών, που θα πρέπει να προσδιοριστεί στην κοινή σύσκεψη Δημοτικού συμβουλίου και φορέων και θα αποτελέσει και αντικείμενο της αντίστοιχης επιτροπής.
* Τέλος απαιτούμε το έθιμο να ενταχθεί νομίμως στην πολιτιστική μας κληρονομιά υπό τις προϋποθέσεις και δεσμεύσεις που αναφέραμε ώστε να προστατευθεί και όχι να συνεχίσει η εμπορευματοποίηση του.
* Απαιτούμε επίσης να αθωωθούν οι κατηγορούμενοι στο Εφετείο μήπως και η δικαιοσύνη τελικά περισώσει τη χαμένη της τιμή.
 

17-4-2009