Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΠΓΔΜ: Έναρξη διαπραγματεύσεων και συμφωνία για το όνομα θέλουν οι ευρωβουλευτές

ΠΓΔΜ: Έναρξη διαπραγματεύσεων και συμφωνία για το όνομα θέλουν οι ευρωβουλευτές

14


 Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ κάλεσε το Συμβούλιο να ορίσει μια ημερομηνία, εντός του τρέχοντος έτους, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Παράλληλα, κάλεσε την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση σχετικά με το ζήτημα του ονόματος, ούτως ώστε αυτό να μην αποτελεί πλέον εμπόδιο για την συμμετοχή της ΠΓΔΜ ως μέλους σε διεθνείς οργανισμούς.
Υιοθετώντας με 64 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 2 αποχές το ψήφισμα του κ. Erik MEIJER (ΕΕΑ/ΠΒΧ, NL) σχετικά με την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ το 2008, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων κάλεσε την ΠΓΔΜ, ως υποψήφιο κράτος μέλος, να συνεχίσει να διατηρεί καλές γειτονικές σχέσεις και να επιλύσει εκκρεμή ζητήματα με τους γείτονές της. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για μια κατόπιν διαπραγματεύσεων κοινά αποδεκτή λύση για το ζήτημα του ονόματος. Παράλληλα, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις παρά την πρόσφατη προσφυγή της πρώτης στο Διεθνές Δικαστήριο σχετικά με την εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.
Ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων υπό τον Μάθιου Νίμιτς, τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να μην συνεχίσει να κάνει χρήση του βέτο της κατά της ΠΓΔΜ. Τάχθηκαν δε σαφώς υπέρ της ένταξης της χώρας αυτής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, μιας εξέλιξης που, κατά την γνώμη τους, θα συμβάλλει στην σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής. Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων αναγνώρισε, εξάλλου, τις προσπάθειες που κάνει η ΠΓΔΜ για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ. Εξέφρασε, όμως, την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι, τρία χρόνια μετά την αναγνώρισή της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Κατά την άποψη των ευρωβουλευτών, θα πρέπει να τεθεί τέρμα σε αυτή τη μη βιώσιμη κατάσταση που λειτουργεί αποθαρρυντικά για την χώρα και ενέχει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της περιοχής.
Τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων σημείωσαν, τέλος, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ σχετικά με τη μη αναγνώριση των διαβατηρίων τους από “ένα κράτος μέλος της ΕΕ” και κάλεσαν την Επιτροπή να συστήσει στο Συμβούλιο την όσο το δυνατό γρηγορότερη ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων για τους πολίτες της ΠΓΔΜ.