Αρχική Απόψεις Aρθρα Δέσποινα Φρατζέσκου: Ψαρά- ΠΕΚΕΒ- Bordeaux

Δέσποινα Φρατζέσκου: Ψαρά- ΠΕΚΕΒ- Bordeaux

43

 Ο ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ Η Π.Ε.Κ.Ε.Β.
ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1821


      Δέσποινα Φρατζέσκου
      ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Μ. Ε. Σ. Ψαρών


 Ζούμε σε μια εποχή όπου η πρόοδος και η εξέλιξη, που μας κάνουν να αναζητούμε τον εύκολο τρόπο σε ό,τι κάνουμε, έχουν αλλάξει κατά πολύ τις έννοιες, μα και τα ιδανικά, με τα οποία μεγάλωναν γενιές και γενιές.

Αλήθεια, έχει η έννοια της Πατρίδας, την ίδια ερμηνεία τότε και σήμερα; Τι σημαίνει «Πατρίδα» για εμάς σήμερα, εδώ όπου ζούμε ελεύθεροι, και τι σημαίνει «Πατρίδα» για κάποιον που, η ζωή τον ανάγκασε να την εγκαταλείψει; Για τους Έλληνες που έχουν φύγει από την Ελλάδα, αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα, σ’ όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρεθούν, σ’ όποιο λιμάνι ή σταθμό κι αν τους ξεπεζέψει ο αγώνας της ζωής, η Ελλάδα κρυσταλλώθηκε μέσα τους και σε κάθε ξένο ουρανό προβάλλει ο δικός της. Δεν παύουν να πιστεύουν περισσότερο από εμάς εδώ στην έννοια της Πατρίδας, και να τιμούν όσα μας ορίζουν ως Έθνος.
      Γι’ αυτό, η Ελληνική Κοινότητα της ιστορικής πόλης Bordeaux στη Γαλλία, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά των Ψαρών στην Επανάσταση, μας κάλεσε, τον Μορφωτικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Ψαρών «Ο Κωνσταντίνος Κανάρης», που πλαισιώθηκε από μέλη της Προοδευτικής Εκπολιτιστικής Κοινωνικής Ένωσης Βροντάδου (Π.Ε.Κ.Ε.Β.), για να συμμετάσχουμε στον εορτασμό που διοργάνωσε εκεί για την Eθνική μας Επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821, την οποία  πρόσκληση αποδεχτήκαμε εγκάρδια.
      Οι εντυπώσεις μας είναι απερίγραπτες ήδη από το αεροδρόμιο της Bordeaux. Με πολύ μεγάλη χαρά μάς υποδέχτηκαν Έλληνες και φιλέλληνες. Κι αισθανθήκαμε μεγάλη συγκίνηση που βρεθήκαμε μαζί τους, καθώς η έμπρακτη αγάπη τους για την Ελλάδα, με την προσφορά τους ή τη στάση ζωής τους, είτε σαν παιδιά της στο Eξωτερικό, είτε σαν Έλληνες με την ευρύτερη σημασία του όρου, είναι παραδειγματική για όλους μας. Νιώσαμε ότι πήγαμε σαν φίλοι που συνάντησαν φίλους, καθώς η θερμή υποδοχή και το ανεπτυχθέν εκ μέρους τους κατά την πενθήμερη παραμονή μας στην πόλη της Bordeaux, μας άφησαν άναυδους!
       Από την πρώτη κιόλας μέρα φρόντισαν να μη μας λείψει τίποτα. Η φιλοξενία έγινε στα ίδια τους τα σπίτια, γαλλικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, στο ονειρεμένο και ήσυχο προάστιο Bruges, ο καθένας με ένα ή δύο άτομα από εμάς, ανάλογα με το χώρο του σπιτιού τους, ανοίγοντάς μας όχι μόνο την πόρτα τους αλλά και την καρδιά τους, καθώς μας περιποιήθηκαν σαν να ήμασταν παιδιά τους, δίνοντας έτσι την αφορμή για την ανάπτυξη φιλίας με βάσεις! Και μεριμνούσαν για τη σίτιση, την επικοινωνία με τους δικούς μας στην Ελλάδα, ακόμα και για τη μεταφορά μας στην πόλη και στους χώρους των εκδηλώσεων!
      Με δική τους φροντίδα έγινε και η ξενάγηση –και μάλιστα με τρενάκι που μας διασκέδασε πολύ!– στην όμορφη Bordeaux και στο ιστορικό της κέντρο, το οποίο έχει ανακηρυχθεί, ολόκληρο, Μνημείο της UNESCO. Η πόλη μάς θάμπωσε! Η επιβλητική αρχιτεκτονική της, κυρίως γοτθικού ρυθμού, οι καθεδρικοί ναοί που θύμιζαν παραμυθένια παλάτια, τα κάστρα που λες και ξεπετάχτηκαν από ταινίες, αλλά και τα μνημεία που, διάσπαρτα παντού, έδιναν αναμνήσεις από τη Γαλλική Ιστορία και την Επανάσταση του 1789, μας έκαναν να πιστέψουμε ότι βρισκόμασταν σε μια χώρα φτιαγμένη από φαντασία! Τόσο όμορφη πόλη ήταν, την οποία, παρά την ψιλή βροχούλα, χαζέψαμε με ανοιχτό το στόμα περπατώντας στους ιστορικούς πλακόστρωτους δρόμους της, απολαμβάνοντας τον καφέ μας σε γραφικές καφετέριες και κάνοντας βόλτες στον ατέλειωτο και υπέρκομψο δρόμο της αγοράς!
      Οι διήμερες εκδηλώσεις για την Επέτειο του 1821 πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης Bruges και ήταν πολύωρες! Το βράδυ της Παρασκευής, 27ης Μαρτίου, η εκδήλωση, διοργάνωση των Φιλελλήνων, ήταν αφιερωμένη στην Ελλάδα. Εκτός από τις τιμητικές ομιλίες, το θερμό καλωσόρισμα προς εμάς, τα video που προβλήθηκαν για την Επέτειο και τη χώρα μας, η χορευτική παρουσίαση του συγκροτήματος του Συλλόγου «PHILIA» της πόλης Martignas, που έκλεινε τα 20 χρόνια του, ήταν εντυπωσιακή, καθώς Έλληνες και Φιλέλληνες, ανεξαρτήτως ηλικίας, χόρεψαν ελληνικούς χορούς, ντυμένοι με ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές. Ήταν πράγματι αξιέπαινη η προσπάθειά τους, αφού έδειχναν ότι η Ελλάδα είναι ριζωμένη στις καρδιές τους. Το δικό μας χορευτικό συγκρότημα, αποτελούμενο από μέλη του Συλλόγου μας και της Π.Ε.Κ.Ε.Β., έφερε έναν άλλο αέρα στη Bordeaux. Με χορούς από τα νησιά του Αιγαίου, με τη ζωντάνια και τον αυθορμητισμό των χορευτών μας, ξεσήκωσαν τους θεατές στην κυριολεξία. Τραβώντας τους από το χέρι, γέμισαν τη σκηνή χορεύοντας μαζί μας με απίστευτο κέφι, κλείνοντας έτσι, όμορφα και ζεστά εκείνη τη βραδιά. Αμέσως μετά παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν μας, στο οποίο παραβρέθηκαν αρκετοί επίσημοι, καθώς και άνθρωποι των γραμμάτων.
      Η δεύτερη εκδήλωση, που έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου και κράτησε ως το βράδυ, ήταν πολύ συγκινητική, καθώς, αφιερωμένη στο μικρό και ιστορικό νησί των Ψαρών, ξύπνησε το συναίσθημα της νοσταλγίας σ’ αυτούς που, για διάφορους λόγους άφησαν πίσω τους την πατρική γη… Τα λόγια που διαβάστηκαν, τα δώρα που στάλθηκαν από τα Ψαρά, τα όμορφα ψαριανά τραγούδια που ακούστηκαν, οι χοροί από τη Μικρά Ασία από τους χορευτές μας, οι ψαριανές και μικρασιάτικες φορεσιές που εντυπωσίασαν με τη μεγαλοπρέπειά τους, παρέσυραν σ’ ένα ονειρικό ταξίδι όλους τους παρευρισκόμενους, κάνοντας τους να δακρύσουν και να καταλήξουν σε ένα πολύ θερμό και συγκινητικό χειροκρότημα! Μετά την εκδήλωση, όλοι μαζί γιορτάσαμε μ’ ένα αληθινό γλέντι και μουσική από την ορχήστρα μας, έτσι, σαν ανάμνηση της πολύ ζεστής συνεργασίας του Συλλόγου μας με τους φορείς και τους Συλλόγους των πόλεων της Bordeaux.
      Και μιας και βρισκόμασταν στη Bordeaux, μια πόλη που οφείλει το όνομά της στο χρώμα του κρασιού (μπορντώ), καθώς είναι παγκοσμίως ονομαστή για την παραγωγή και εξαγωγή κρασιού σε όλα τα μέρη της γης, δεν παραλείψαμε να επισκεφθούμε το Chateau Medoc, το «Κάστρο» όπως λέγεται. Εκεί,  τεράστιες εκτάσεις χιλιομέτρων με αμπέλια, δίνουν τα ξεχωριστά κόκκινα κρασιά Medoc και Margaux. Από τους υπεύθυνους, τους οποίους παρακολουθήσαμε με πολύ ενδιαφέρον, ενημερωθήκαμε για την καλλιέργεια των αμπελώνων, τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού και την ωρίμασή του στα μεγάλα δρύινα βαρέλια που είδαμε, και για τους δρόμους που παίρνει για να υπάρχει στο εμπόριο, πια, σε όλο τον κόσμο. Φυσικά και δοκιμάσαμε, ύστερα από ευγενική προσφορά τους σ’ εμάς, τα κρασιά Medoc και Margaux, που τα βρήκαμε απίθανα εύγευστα και αγοράσαμε!
      Η τελευταία μέρα της παραμονής μας στη Bordeaux περιελάμβανε μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Χωρίς καθόλου κούραση από τις προηγούμενες ημέρες, μπήκαμε όλοι μαζί σε πούλμαν που διέθεσε αποκλειστικά για εμάς ο Δήμος της πόλης του Le Haillan, και επισκεφθήκαμε την περιοχή με τους αμμόλοφους του Syle, στη θαλάσσια περιοχή της Bordeaux, που βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό. Ένα τεράστιο βουνό από άμμο υψωνόταν μπροστά μας, προκαλώντας μας να το ανεβούμε. Η περιοχή ήταν γεμάτη κόσμο που ήρθε για να δει το όμορφο αυτό τοπίο. Εμείς διασκεδάσαμε αφάνταστα καθώς η ανάβαση σ’ αυτό το «περίεργο» βουνό ήταν κουραστική, περιλαμβάνοντας όμως και πολλά ευτράπελα! Όταν φτάσαμε στην κορυφή, αποζημιωθήκαμε, αφού μπροστά μας απλώθηκε από τη μία πλευρά ο Ατλαντικός, με μεγάλα κύματα, και από την άλλη ένα αχανές καταπράσινο δάσος με έλατα. Στον γυρισμό για το Bruges, σταματήσαμε σε μια παραθαλάσσια περιοχή, όπου γίνεται παραγωγή στρειδιών, μαθαίνοντας πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και γι’ αυτόν τον τομέα.
      Γενικότερα, ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε, και μάλιστα διαπιστώσαμε με παράπονο για τη δική μας χώρα, ότι τα ιστορικά κτήρια ήταν σε άριστη κατάσταση και δεν υπήρχε τίποτα μοντέρνο που να ξεπετιέται αδιάκριτα προσβάλλοντας το χαρακτήρα της πόλης. Κυκλοφοριακό χάος δεν συναντήσαμε πουθενά μα πουθενά, και η συμπεριφορά των οδηγών είναι παραδειγματική για όλους μας εδώ στην Ελλάδα. Μάλιστα, τα αυτοκίνητα ήταν πολύ λιγότερα από τους πεζούς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους χρησιμοποιούσαν ποδήλατα…! Στους οδικούς άξονες, δε, καλόγουστες δημιουργίες και πολλά λουλούδια έκαναν ακόμα πιο όμορφη την πόλη, δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για νεραϊδοχώρα…! Για να μην πούμε για την καθαριότητα και των δρόμων και των τοίχων…
      Όπως και να ’χει, κατά την πενθήμερη παραμονή μας στη Bordeaux της Γαλλίας μάθαμε πολλά, επιμορφωθήκαμε και διασκεδάσαμε. Και θέλουμε μέσα από την καρδιά μας να ευχαριστήσουμε τις οικογένειες που μας φιλοξένησαν, για όλα όσα έκαναν για εμάς. Και ιδιαίτερα, τον αιδεσιμολογιότατο πατήρ Θεόδωρο Παπανικολάου, ιεροδιδάσκαλο της Ελληνορθοδόξου Κοινότητας της Bordeaux και την κυρία Αγγελική Μπεχλιβάνη, Πρόεδρο του Θρησκευτικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου της Bordeaux, που ενδιαφέρθηκαν αληθινά για εμάς, μας βοήθησαν και μας συμπαραστάθηκαν με κάθε τρόπο. Ολόψυχα ευχαριστούμε και την κυρία Marie-H?l?ne Vounatsos, Πρόεδρο του Ελληνικού Πολιτιστικού Συλλόγου της Bordeaux, τον Σύλλογο «Maison des Jeunes et de la Culture de Bruges», τον κύριο Labist?, Δήμαρχο της πόλης Le Haillan, και τον κύριο Gentil, Πρόεδρο του Συλλόγου «PHILIA» της πόλης του Martignas, για την όλη συμβολή τους και την προσπάθεια να κάνουν την παραμονή μας στην Bordeaux αξέχαστη! Και ακόμα, το Νομάρχη Χίου κ. Πολύδωρο Λαμπρινούδη, και ιδιαίτερα τον κ. Παντελή Ζενιώδη, για τη χορηγία των εισιτηρίων, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να βρεθούμε εκεί, καθώς και το Ξενοδοχείο «ΔΙΑΝΑ» για την παραχώρηση δωματίων όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο. 
      Ακόμα, να ευχαριστήσουμε θερμά, την ορχήστρα μας, Βασίλη Σαράντου, Παντελή Λύκο και Αντώνη Καρυστιανό, που χάρισαν όμορφες στιγμές στους Έλληνες της Γαλλίας, τη Χοροδιδάσκαλο του Συλλόγου των Ψαρών και της Π.Ε.Κ.Ε.Β., κυρία Άννα Μιμίδη, που συνόδεψε τους χορευτές, την κυρία Δέσποινα Καρατζά, κειμενογράφο του Συλλόγου μας και μεταφράστρια, για τη βοήθειά της, καθώς και τους χορευτές μας, Δέσποινα Φρατζέσκου, Νταϊάνα Κατακουζηνού, Σοφία Φρατζέσκου, Ευαγγελία Φρατζέσκου, Μαρία Καζά, Σοφία Κλείτσα, Βασίλη Βασιλική, Κυριάκο Χασάπη, Κωνσταντίνο Μανωλούδη, Ευρυσθέα Αβδελιώδη, Πέτρο Τσαμπλάκο και Δημήτρη Ξυλιά.
      Είναι πράγματι πολύ συγκινητικό να πραγματοποιείται μια όμορφη συνάντηση μνήμης και πολιτισμών, προωθώντας τη συλλογικότητα και την προσφορά του καθενός από εμάς για τον τόπο μας, που είναι η επαφή μας με διάφορες μορφές  συνεργασίας και προσωπικής δημιουργίας, και αφιερώνονται στη διατήρηση του πολιτισμικού στοιχείου.