Αρχική Νέα Τοπικά ΝΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: Παράδειγμα ο «κόκκινος» Δήμος Νίκαιας

ΝΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: Παράδειγμα ο «κόκκινος» Δήμος Νίκαιας

7

 
   Το παράδειγμα του Δήμου Νίκαιας στην Αττική για το θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων δημοτικών υπαλλήλων φέρνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ για να ασκήσει οξεία κριτική στις δημοτικές αρχές του νομού και παράλληλα να απευθύνει «κάλεσμα» για αγώνα των εργαζομένων.
   «Κατάκτηση για όλη την εργατική τάξη αποτελεί η ένταξη από χτες 167 εργαζόμενων στο μόνιμο προσωπικό, ύστερα από πολύχρονους αγώνες της Δημοτικής Αρχής», σημειώνει στην ανακοίνωση της 22ας Απριλίου η Ν.Ε. του ΚΚΕ. Όπως ενημερώνει είναι «ο μοναδικός δήμος στη χώρα που «μετράει» ελάχιστους συμβασιούχους – περίπου 10, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς!
   Οι 167 συμβασιούχοι ήρθαν να προστεθούν σε άλλους τόσους εργαζόμενους που μονιμοποιήθηκαν από την ίδια αγωνιστική Δημοτική Αρχή, κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα θητείας της» και προσθέτει ότι «αρνήθηκε συνειδητά να ακολουθήσει τη λογική του εφικτού, να προχωρήσει σε προσλήψεις μερικής απασχόλησης ή σε προγράμματα stage, που υπονομεύουν και χτυπούν την μόνιμη και σταθερή εργασία».
   Στη συνέχεια της ανακοίνωσης η ΝΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
   «Ρωτάμε τι κάνουν στο νησί οι δήμαρχοι της ΝΔ , του ΠΑΣΟΚ και οι συνεργαζομενοι του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ; Τι κανουν οι Βρουλής, Μαλαφής, Μελιτζάνης, Καμίτσης, Κλεισάς, Παντελάρας, Κράκαρης, Χρίτης, Αγγελάκος και Αγαπούσης;».
   «Η εξέλιξη αυτή είναι κατάκτηση με μεγάλη σημασία για όλη την εργατική τάξη. Ανοίγει δρόμους συνολικά για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι ένα ακόμα σοβαρό αποτέλεσμα που φέρνει ο αταλάντευτος και πολύχρονος αγώνας της αγωνιστικής Δημοτικής Αρχής Νίκαιας, δικαιώνει τις θέσεις του ΚΚΕ για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
   ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΑΞΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ». καταλήγει η ανακοίνωση όπου και περιγράφει τη δικαστική προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής Νίκαιας.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

ΚΑΛΕΣΜΑ ΝΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πάντα Με το δίκιο του εργάτη
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Μονιμοποιήθηκαν και οι τελευταίοι συμβασιούχοι
Κατάκτηση για όλη την εργατική τάξη αποτελεί η ένταξη από χτες 167 εργαζόμενων στο μόνιμο προσωπικό, ύστερα από πολύχρονους αγώνες της Δημοτικής Αρχής
Μια πολύ σημαντική πολιτική νίκη στον αγώνα που χρόνια δίνει για το δικαίωμα των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά πέτυχε  ο Δήμος Νίκαιας, η Δημοτική Αρχή της «Δημοκρατικής Ενότητας», με στήριγμα το ΚΚΕ.
Οι 167 συμβασιούχοι εντάχθηκαν και τυπικά στο μόνιμο προσωπικό του δήμου, με αποτέλεσμα να είναι ο μοναδικός δήμος στη χώρα που «μετράει» ελάχιστους συμβασιούχους – περίπου 10, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς!
      Οι 167 συμβασιούχοι ήρθαν να προστεθούν σε άλλους τόσους εργαζόμενους που μονιμοποιήθηκαν από την ίδια αγωνιστική Δημοτική Αρχή, κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα θητείας της.
      Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής απόφασης της Δημοτικής Αρχής να πάει κόντρα και να απειθαρχήσει στις αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες, μεταξύ άλλων, δημιουργούν πλήθος νομικών εμποδίων στο δικαίωμα της μόνιμης και σταθερής εργασίας.
       Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου το 2002, ξεκίνησε τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά όλων των εργαζομένων. Δεν επέλεξε να πετάξει στο δρόμο τους εργαζόμενους, όπως έκαναν άλλοι δήμοι, γιατί τάχα δεν πληρούσαν κάποιες νομικίστικες προϋποθέσεις. Αρνήθηκε συνειδητά να ακολουθήσει τη λογική του εφικτού, να προχωρήσει σε προσλήψεις μερικής απασχόλησης ή σε προγράμματα stage, που υπονομεύουν και χτυπούν την μόνιμη και σταθερή εργασία.
      ΡΩΤΑΜΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΝΔ , ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ;
      ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΒΡΟΥΛΗΣ, ΜΑΛΑΦΗΣ, ΜΕΛΙΤΖΑΝΗΣ, ΚΑΜΙΤΣΗΣ, ΚΛΕΙΣΑΣ, ΠΑΝΤΕΛΑΡΑΣ, ΚΡΑΚΑΡΗΣ, ΧΡΙΤΗΣ, ΑΓΓΕΛΑΚΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΟΥΣΗΣ;
      Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει την υποκρισία και το ρόλο που παίζουν αυτές οι Δημοτικές Αρχές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που είτε προχωρούν σε απολύσεις συμβασιούχων, είτε προωθούν τις ευέλικτες μορφές εργασίας, επικαλούμενες τα δήθεν ανυπέρβλητα εμπόδια που βάζει το ισχύον νομικό πλαίσιο, στη διαμόρφωση του οποίου έχουν καθοριστική συμβολή τα κόμματά τους.
   Είναι αυτές οι δημοτικές αρχές που κρατούν όμηρους τους εργαζόμενους :
* ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
* ΣΤΑ ΚΔΑΠ-ΜΕΑ
* ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
* ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
* ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.
  Η εξέλιξη  στο δήμο της Νίκαιας, δείχνει  το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι εργαζόμενοι. Το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης, που προϋποθέτει να μπουν στην άκρη οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και αλλού. Του δρόμου που επιβάλλει την καταδίκη τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρούν να τους παρασύρουν σε ατέρμονες και αναποτελεσματικές δικαστικές διαμάχες και να καλλιεργήσουν τη ψευδαίσθηση ότι η ΕΕ, με την περίφημη, πλέον, κοινοτική οδηγία 70/1999 είναι υπέρ της μόνιμης και σταθερής εργασίας.
Ο Πολύχρονος και επίπονος ταξικός αγώνας να πώς δικαιώθηκε.
       Σύμφωνα με τα μέτρα και τους νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στον «αέρα» από το 2005. Η μονιμοποίησή τους προσέκρουε στο πλήθος των εμποδίων που θέτει η σχετική ρύθμιση στο Σύνταγμα, την οποία ψήφισαν κατά την αναθεώρηση του 2001 η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Σκόνταφτε ακόμα στο ΠΔ 164/2004 των «αποκλεισμών» της κυβέρνησης της ΝΔ, στα νομικά εμπόδια που βάζει πότε η μία αρμόδια αρχή και πότε η άλλη. Εμπόδια που απορρέουν από την πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων του κεφαλαίου να δημιουργούν στρατιές συμβασιούχων και να διαιωνίζουν το καθεστώς πολιτικής και εργασιακής ομηρίας τους.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η Δημοτική Αρχή πήρε την πολιτική απόφαση – αψηφώντας τα νομικίστικα τερτίπια – να περάσει τους συμβασιούχους στο δήμο στις αρχές του 2008 (προηγουμένως ήταν στη Δημοτική Επιχείρηση ΔΕΤΕΟΠΑΝ, η οποία διαλύθηκε).
      Τον περασμένο Οκτώβρη, η αγωνιστική πίεση που ασκούσε ο δήμος είχε ως αποτέλεσμα να εκδοθεί ΦΕΚ με το οποίο οι εργαζόμενοι εντάσσονταν στους αορίστου χρόνου. Ωστόσο, διάφορα νομικά προσχήματα και κωλύματα έμπαιναν εμπόδιο στο να θεωρηθούν οι εργαζόμενοι αυτοί και τυπικά μόνιμοι. Σαν αποτέλεσμα, εξακολουθούσαν να είναι ξεκρέμαστοι και απλήρωτοι για 6 μήνες.
      Η σταθερή και επίμονη παρέμβαση από τη Δημοτική Αρχή έβγαλε και τα τελευταία νομικά εμπόδια και από χτες άρχισαν να πληρώνονται κανονικά ως μόνιμοι πια εργαζόμενοι του δήμου.
Η εξέλιξη αυτή είναι κατάκτηση με μεγάλη σημασία για όλη την εργατική τάξη. Ανοίγει δρόμους συνολικά για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι ένα ακόμα σοβαρό αποτέλεσμα που φέρνει ο αταλάντευτος και πολύχρονος αγώνας της αγωνιστικής Δημοτικής Αρχής Νίκαιας, δικαιώνει τις θέσεις του ΚΚΕ για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΑΞΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ.