Αρχική Νέα Τοπικά Μισή δουλειά του Δήμου στην Καλαμπόκα: Διαπλάτυνση τώρα!

Μισή δουλειά του Δήμου στην Καλαμπόκα: Διαπλάτυνση τώρα!

36

 του Θοδωρή Πυλιώτη

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 8/4/2009 (DIMOKRATIKI.ORG)
    
   Αφερέγγυα βρίσκεται να είναι στις δεσμεύσεις της η Δημοτική Αρχή Χίου παρά τις διαβεβαιώσεις ότι τα νεοκατασκευασμένα πεζοδρόμια στην οδό Καλαμπόκα θα είναι βατά και για αμαξίδια ατόμων με αναπηρίες.
   Θέτοντας το μέτρο επί… πλακιδίου φαίνεται ότι για να δημιουργηθεί χώρος φόρτωσης- εκφόρτωσης μειώνεται στους 60 πόντους το πεζοδρόμιο, καθιστώντας αδύνατο το πέρασμα για άτομα με αναπηρίες.
   Το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για ένα νέο έργο με υψηλή χρηματοδότηση που δεν είναι δυνατόν να μην λαμβάνει υπόψη της τη νομοθεσία που ισχύει για τα πεζοδρόμια και τις διαβάσεις τουλάχιστον από το 2000.
   Το οδικό μέρος του έργου σύμφωνα με το δελτίο του Δήμου όπου γινόταν κλήση για δημοπρασία, πέρυσι στις 10 Ιουνίου, είχε προϋπολογισμό 198.222,42 €.
   Τα σημεία που πρέπει να προσεχτούν έτσι ώστε να είναι προσβάσιμα τα πεζοδρόμια για όλους τα είχαμε επισημάνει από νωρίς στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτρη Καζάνα (φύλλο «Δ» στις 23 Ιανουαρίου) όπου παράλληλα επικροτούσαμε και τη δημιουργία διάβασης πεζών βορινά της πλατείας. Δυστυχώς και αυτή η διάβαση κατά το ήμισυ καταργήθηκε αφού οι ζαρντινιέρες σπρώχτηκαν προς την περίφραξη και χωρίς να υπάρξει καμιά ενημέρωση από πλευράς Δήμου, ενώ η Καλαμπόκα παραμένει προβληματική.
   Το θέμα απασχολεί και τον Παγχιακό Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρίες, μέλη και φίλοι του οποίου έθεσαν τον προβληματισμό για το τι είδους πεζοδρόμια φτιάχνονται. Να σημειωθεί ότι τα λάθη αυτά δεν είναι πρωτοφανέρωτα. Έχουν γίνει και στα πεζοδρόμια επί των οδών Ροδοκανάκη και Ελ. Βενιζέλου, που έγιναν επί προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.
   Μετά από τόσες επαναλήψεις της επισήμανσης δεν επιτρέπεται πλέον ο Δήμος να κάνει τέτοια μισά έργα., οπότε χρειάζεται να δοθεί εντολή στον εργολάβο να προχωρήσει στη διαπλάτυνση καθώς επίσης να προσέξει τις κλίσεις που σχηματίζονται. Σύμφωνα με τη νομοθεσία καλό είναι να είναι 5 μοίρες και στην περίπτωση που δεν ευνοούν τα γεωμετρικά μεγέθη να μην ξεπερνούν τις 10 μοίρες κλίση.
   
   Λύση δικαστική;
   Το θέμα του σεβασμού της προσωπικότητας του πολίτη, και στη συγκεκριμένη περίπτωση των ατόμων με αναπηρίας και των συνοδών του είναι κάτι που την υποστηρίζει και η νομοθεσία.
   Νομικοί κύκλοι στους οποίους απευθυνθήκαμε για το θέμα είναι με δεδομένο το έργο είναι στη φάση της ολοκλήρωσης δεν έχουν νόημα τα ασφαλιστικά μέτρα.
   Έτσι στις περιπτώσεις αυτές ενδείκνυται η αγωγή σε μια προσπάθεια να πιεστεί η εκάστοτε αρχή για να λυθεί το πρόβλημα.