Αρχική Νέα Τοπικά Βολές Βρουλή κατά Περιφέρειας και Υπουργείου για καθυστερήσεις στο Φράγμα Κόρης Γεφύρι

Βολές Βρουλή κατά Περιφέρειας και Υπουργείου για καθυστερήσεις στο Φράγμα Κόρης Γεφύρι

23

 Εκτιμώντας ότι  οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στο Φράγμα Κόρης Γεφύρι & στα συνοδά έργα είναι εκ του πονηρού, και οι επιπτώσεις που συνεπάγονται την πόλη της Χίου τεράστιες,  ο Δήμαρχος Χίου Παντελής Βρουλής με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του ΣΥΔΗΝΟΧ, επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση.
Ο κ.Βρουλής  κάνοντας λόγο για «αδικαιολόγητες καθυστερήσεις» και για  «περίεργη αδράνεια» εκφράζει την αγανάκτηση τόσο τη δική του, όσο και του προέδρου  της ΔΕΥΑΧ Γιάννη Μουρούνα
«Τα τεύχη δημοπράτησης των συνοδών έργων, όπως αναφέρει στο σχετικό δελτίο τύπου,  παραμένουν εγκλωβισμένα γιατί η Περιφέρεια Β. Αιγαίου εδώ και εκατό μέρες δεν έχει ακόμα απαντήσει σε έγγραφο της ΔΕΥΑΧ σχετικά με τις θεωρήσεις των μελετών, που ήδη είναι θεωρημένες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μην προχωράει η έγκριση των τευχών δημοπράτησης των συνοδών έργων. Η καθυστέρηση αυτή είναι τεράστια και ουσιαστικά τείνει να ακυρώσει την πορεία των έργων, αν λάβουμε υπ’ όψη ότι στη συνέχεια απαιτείται έγκριση των τευχών δημοπράτησης και από τη διαχειριστική αρχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ότι τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2009.
Αυτό όμως που είναι ακόμα πιο ακατανόητο είναι η αδράνεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και η αδιαφορία του να συνεργαστεί με το ΣΥΔΗΝΟΧ για να αντιμετωπιστεί η προσφυγή της εταιρείας ΟΜΗΡΟΣ στο συμβούλιο Επικρατείας, που στοχεύει στην αναστολή και ακύρωση του ανοιχτού διαγωνισμού και την εκτέλεση των συνοδών έργων.
Η απαίτησή μας εδώ και μήνες να συγκληθεί σύσκεψη στο Υπουργείο υπηρεσιακών παραγόντων και των πολιτικών τους προϊσταμένων, ώστε να αναληφθούν όλες εκείνες οι δράσεις που θα εξασφαλίσουν τα έργα και θα επιταχύνουν την εκτέλεσή τους, δεν έχει ακόμα ικανοποιηθεί.
Αντίθετα έγινε συνάντηση των τοπικών βουλευτών με το Υπουργείο χωρίς την πρόσκληση και συμμετοχή των άμεσα εμπλεκομένων τοπικών φορέων. Λόγω του ότι τα συνοδά έργα είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του φράγματος Κόρης γεφύρι για την προστασία του χειμάρρου Παρθένη από τις απορροές του σκουπιδότοπου.
Το ότι η πόλη της Χίου επιβαρύνεται οικονομικά από την καθυστέρηση των έργων αυτών λόγω μεταφοράς του νερού από την Βορειοανατολική Χίο.
Επειδή επί ένα επιπλέον χρόνο έχουμε δουλέψει σκληρά για τα παραπάνω έργα. Και επειδή η ολοκλήρωση του φράγματος Κόρης Γεφύρι δεν θα γίνει απ’ ότι φαίνεται στις προθεσμίες που έχουν τεθεί.
Για όλους τους παραπάνω λόγους δεν θα ανεχθούμε άλλες εκ του πονηρού καθυστερήσεις και καλούμε τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να λειτουργήσουν επιτέλους μέσα στα όρια των προθεσμιών που τους επιβάλλει ο νόμος, να διεκπεραιώσουν έγκαιρα τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των έργων, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, ακύρωση ή απένταξή τους  θα προκαλέσει τεράστια βλάβη στον τόπο μας και το δημόσιο συμφέρον.
Είμαστε αποφασισμένοι να καταγγείλουμε κάθε καθυστέρηση και κάθε ενέργεια που θα σταθεί εμπόδιο στην ολοκλήρωση της ζωτικής σημασίας έργων για τη Χίο μας.»

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ