Αρχική Νέα Τοπικά Καταγγελία ΠΑΜΕ για εργατικό ατύχημα στο ΝΗΡΕΑ- κάνει λόγο για έλλειψη μέτρων...

Καταγγελία ΠΑΜΕ για εργατικό ατύχημα στο ΝΗΡΕΑ- κάνει λόγο για έλλειψη μέτρων ασφαλείας

6

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΝΗΡΕΑ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ


   Και πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις φόρες, αποδειχτήκαν  στη ζωή τα κούφια, μεγάλα λόγια του προέδρου του ομίλου ΝΗΡΕΑ.
   Η ζωή των ιχθυεργατών, των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων- που απ’ την εκμετάλλευση της εργασίας τους θησαυρίζει η εταιρεία- κινδυνεύει, συνέπεια της έλλειψης μέτρων υγιεινής και προστασίας.
   Χρόνια τώρα οι ιχθυεργάτες (σημειωτέον, είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ!), που πηγαίνουν στις μονάδες ΑΙΓΕΑΣ, ΠΡΩΤΕΑΣ και ΡΟΔΟΣΙ, αλλά και στις μονάδες της Αιγνούσσας για αλίευση, τάισμα ψαριών, αλλαγές διχτυών κλπ. παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα!
   Αρκετά είναι τα μικρά και μεγάλα ατυχήματα κατά την ώρα εκτέλεσης των εργασιών:
   α) Αφού τα πλοιάρια (Οινούσσαι ΙΙ και Στροβίλι) που μεταφέρουν τους εργαζόμενους, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, μιας και είναι μετασκευασμένα και κατά συνέπεια έχουν προβλήματα (μηχανικά και τεχνικά) και δυσλειτουργίες στα μηχανήματά τους.
   β) Αφού τα πλοιάρια αυτά είναι σε κακή κατάσταση λόγω της υπέρμετρης χρήσης τους σε δύσκολες συνθήκες λειτουργίας και της κακής συντήρησης.
   γ) Αφού τα πλοιάρια αυτά ταξιδεύουν υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες (μέχρι και 9 Μποφόρ) και δεδομένου του θαλασσίου ρεύματος που περνά το στενό Χίου- Αιγνούσσα, η διέλευσή τους καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη.
   δ) Επίσης, μεγάλο μέρος εργαζομένων κινείται στις μονάδες με ακατάλληλα βαρκάκια, τα οποία χειρίζονται, χωρίς να διαθέτουν άδεια ταχυπλόου, κάνοντας εργασίες που απαιτούν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας.
   ε) Αφού τα πλοιάρια Οινούσσαι ΙΙ και Στροβίλι κινούνται πολλές φόρες χωρίς το απαραίτητο ναυτολογημένο προσωπικό, όπως στις 23 και24/4, έχοντας στη σύνθεση τους ιχθυεργάτες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ.
   Οι εργαζόμενοι πολλές φορές αρνήθηκαν να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους όμως συνάντησαν τον ωμό εκβιασμό της εργοδοσίας, τα ειρωνικά σχόλια για τον «καλό καιρό» και τέλος την επιβολή της άδειας, αφού δεν υπήρχε γι’ αυτούς εργασία.
  
   Ως, εκ τούτου το εργατικό ατύχημα την  Πέμπτη 23/4/09 το πρωί που συνέβει μέσα στο πλοιάριο Οινούσσαι ΙΙ έγινε καθώς έπνεαν στην περιοχή ισχυροί βόρειοι άνεμοι και οι εργαζόμενοι (εργάτες και ναυτεργάτες) είχαν υποχρεωθεί να πραγματοποιούν επικίνδυνες εργασίες στην ανοιχτή θάλασσα σε μονάδα της περιοχής. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί σοβαρά στο θώρακα ο ναυτεργάτης του Οινούσσαι ΙΙ και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Χίου.
   Παρά ταύτα, το ληστρικό κεφάλαιο του ΝΗΡΕΑ στις 24 και 25 του Απρίλη συνέχισε να  λειτουργεί τα πλοιάρια χωρίς το απαραίτητο ναυτεργατικό προσωπικό, δείχνοντας για μια ακόμη φορά το στυγνό και απάνθρωπο πρόσωπό του, για τη ζωή των εργατών.
  
    Το Πανεργατικό Μέτωπο καταδικάζει τη στυγνή και ανάλγητη καπιταλιστική εργοδοσία, που αδιαφορώντας για την ανθρώπινη ζωή μπροστά στον αυγάτισμα των κερδών της, καθημερινά βάζει σε κίνδυνο τη ζωή τον εργατών. Και βέβαια μέχρι σήμερα 27/4/09 δε μπήκε στον κόπο να ενημερώσει υπεύθυνα για το εργατικό ατύχημα. Αντίθετα προσπαθεί με δόλιους τρόπους να το αποκρύψει!!!
   Δηλώνει ότι θα βρεθεί στο πλευρό των εργαζομένων στηρίζοντας την προσπάθεια του σωματείου, το οποίο καλείται να πάρει θέση για το όλο γεγονός για να υπερασπιστεί τα εργατικά δικαιώματά τους.
    Καταγγέλλει τη παρελκυστική  τακτική της πλειοψηφίας του ΔΣ του Ε.Κ.. Χίου που αρκείται σε δημόσιες παραινέσεις για το ρόλο του «καλού καπετάνιου», αποδυναμώνοντας το ρολό του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος
   Απαιτεί απ’ το Λιμεναρχείο Χίου και την επιθεώρηση εργασίας να ελέγξουν και να ενημερώσουν:
   α) Για τις συνθήκες μέσα στις οποίες έγινε το εργατικό ατύχημα στο ναυτεργάτη του Οινούσσαι ΙΙ στις 23 Απρίλη ’09.
   β) Για το αν έχει δηλωθεί ο τραυματισμός του ναυτεργάτη ως εργατικό ατύχημα.
   γ) Για την τήρηση των δικαιωμάτων των ναυτεργατών και εργατών στη συγκεκριμένη επιχείρηση.
   δ) Για τις συνθήκες εργασίας και την κατάσταση των μέσων μεταφοράς των εργατών και ναυτεργατών
   Το λιμεναρχείο κι η Επιθεώρηση εργασίας σε διαφορετική περίπτωση θα φέρουν ακεραία  την ευθύνη για το έγκλημα.
  
   Απαιτούμε:
   Α) Την άμεση απόσυρση των επικίνδυνων πλοιαρίων και βαρκών και την αντικατάστασή τους με νέα πλεούμενα σύγχρονα και ασφαλή που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της δουλειάς.
   Β) Την εκπαίδευση του προσωπικού και να τους δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσουν τα απαραίτητα διπλώματα χωρίς να χάσουν τα δικαιώματά τους.
   Γ) Την απαγόρευση της πλεύσης  των πλοιαρίων υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
   Δ) Τη μη πραγματοποίηση εργασιών στους κλωβούς των μονάδων όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι.
  
   Οι εργάτες καθημερινά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφαλείς στην ξηρά και στη θάλασσα.
  
   ΤΟ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ.