Αρχική Απόψεις Aρθρα Δημήτρης Λαβατσής: Η «άλλη» Πρωτομαγιά

Δημήτρης Λαβατσής: Η «άλλη» Πρωτομαγιά

9


Πρωτομαγιά αρχή τριημέρου.
Ευκαιρία να κάνουμε τις γύρες μας, να καταναλώσουμε, να χαρούμε την τελική ευθεία της Άνοιξης.
Να ξεφύγουμε βρε αδελφέ! Ευκαιρία.
Να αποδράσουμε από την  πραγματικότητά μας, που κάποιες ενοχλητικές φωνές μας την θυμίζουν.
    Για την «άλλη» Πρωτομαγιά. Αυτήν την εργατική ντε ! Που κοντεύει να ξεχαστεί.
Από  αυτούς που νομίζουν ότι δεν τους αφορά γιατί βολεύτηκαν (νόμισαν ότι τακτοποιήθηκαν σε παλιότερες εποχές) και αισθάνονται ασφαλείς έχοντας στο  ‘να χέρι το κλειδί του αυτοκινήτου και στο άλλο το  tv-κοντρόλ.
Έχει ξεχαστεί, εύλογα, και από  αυτούς που δεν την γνώρισαν καλά-καλά.
Τους νέους που εργάζονται, κατά πλειοψηφία, με όρους επαχθείς: κακοπληρωμένοι, χωρίς  ωράρια, χωρίς ασφάλιση, χωρίς ασφάλεια, χωρίς  εξασφάλιση για το αύριο. Αυτοί  οι νέοι εργαζόμενοι που πορεύονται σε μια κοινωνία ακραίας εκμετάλλευσης των πάντων-ψυχών, σωμάτων, ονείρων, αέρα, θάλασσας, φύσης-αυτοί δεν την ξέρουν την Πρωτομαγιά…
    Γιατί κατάντησε υπόθεση επετείου  κάποιων κλάδων  εργαζομένων  που στο παρελθόν κατακτήσανε πέντε πράγματα, με αγώνες, αλλά, έχοντας ξεχάσει, νομίζουν ότι δεν θα φάνε  αυτοί τα σκάγια της κρίσης. Νομίζουν  ότι θα τη  γλυτώσουν.
    Η εργατική Πρωτομαγιά οργανώνεται από θεσμούς (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, εργατικά κέντρα) που δυστυχώς δεν μπαίνουν στον κόπο να κάνουν το αυτονόητο για το οποίο  υπάρχουν:
να πλησιάσουν  τα μέλη τους τα  εκλεγμένα, σαν  εργαζόμενοι, τις συναδέλφισσες και συναδέλφους μας τους νέους, αυτούς που μας εξυπηρετούν στα super market και στα πολυκαταστήματα, αυτούς που απολύσανε ή θα απολύσουν οι εταιρείες για να μην μειωθούν τα κέρδη των  μετόχων (πχ. ΝΗΡΕΑΣ), αυτούς που μας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους  στα ΚΕΠ, στην ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στο δημόσιο, στους  δήμους, στις νομαρχίες, όπου ολοένα και περισσότεροι  δουλεύουν με ελεεινές, επισφαλείς, συμβάσεις (προσωρινοί, ξεκρέμαστοι μονίμως ακόμα και 10 χρόνια!, όμηροι  του ρουσφετιού, ταπεινωμένοι). Δεν βλέπουν, τα εκλεγμένα μέλη, τον σερβιτόρο της παραλίας παρά μόνο  για την παραγγελία τους. Αγνοούν  την  ύπαρξη των εμποροϋπαλλήλων των 300-400 ευρώ σε μεγάλα και μικρά μαγαζιά.
   Γιατί όπως σε όλες τις «καθώς πρέπει»  κοινωνίες υπάρχουν «καθώς πρέπει» ισορροπίες που δεν θέλουν οι  «καθώς πρέπει» θεσμοφύλακες να διαταραχτούν.
   Στο μεταξύ ο κοινωνικός πόλεμος έχει αρχίσει. Στο όνομα της κρίσης όλα τα αφεντικά, μεγάλα και μικρά, από τον πρόεδρο του ΣΕΒ  μέχρι τον μαγαζάτορα της διπλανής πόρτας ζητάνε την εργασία ακόμα πιο φτηνή, ακόμα πιο υποταγμένη. Οι  «εθνικοί κίνδυνοι» των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους άριστη πρόφαση. Άλλα όλα  αυτά τα ελλείμματα και τα χρέη δημιουργήθηκαν όχι γιατί οι εργαζόμενοι είχαν προνόμια όπως λέει η απανταχού δεξιά, ανεξαρτήτως κόμματος, αλλά ακριβώς γιατί φεσωνόταν το κράτος για να μην φορολογούνται τα κέρδη και τα μεγάλα εισοδήματα όπως θα έπρεπε για να έχουμε στοιχειωδώς αξιοπρεπή δημόσια υγεία, παιδεία και κοινωνικές ασφαλίσεις. Γιατί υπάρχει  μονίμως  τεράστια  εισοδηματική ανισότητα. Αυτές είναι  οι αιτίες των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους. Παρ’ όλα  αυτά θρασύτατα και αυταρχικά, το ίδιο κράτος, μαζί με τ’ αφεντικά, μεγάλα και μικρά (ακόμα και της διπλανής πόρτας) μας λένε ότι δεν έχει άλλο δρόμο για μας από το να φτωχύνουμε κι άλλο, από την επισφάλεια, την ανασφάλεια, την ανεργία.
   Μήπως λοιπόν η Πρωτομαγιά είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε, πριν «καταναλώσουμε» τον «αόρατο» εργαζόμενο-διπλανό μας που μπορεί να είναι το παιδί μας ή αύριο εμείς οι ίδιοι;
   Μήπως ήρθε η ώρα να καταλάβουμε ότι σε αυτόν τον κοινωνικό πόλεμο πρέπει να απαντήσουμε με αξιοπρέπεια κι αγώνες, απαιτώντας έναν άλλο κόσμο χωρίς τον παραλογισμό του τεράστιου πλούτου, της τεράστιας ανισότητας και της εξ αυτών μοιραία συνεπαγόμενης κρίσης;
Μήπως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για μια κοινωνία δικαιοσύνης και χειραφέτησης της εργασίας, για έναν (σωστά το υποθέτετε) δημοκρατικό κομμουνισμό;

                                                    Δημήτρης  Λαβατσής
                                           μέλος  Επιτροπής  ΣΥΡΙΖΑ  Χίου